Menu
De Boer wil snel goede gevoel terug

De Boer wil snel goede gevoel terug

Frank de Boer heeft ondanks een moeizame start van de tweede seizoenshelft nog het volste vertrouwen in zijn ploeg. ,,De laatste twee wedstrijden hebben ons qua zelfvertrouwen niet het beste opgeleverd”, sprak de trainer vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar Vitesse – Ajax van zondag. ,,Maar voor de winterstop zijn we wél stabiel geweest en hebben we genoeg punten gepakt. Dat kan niet zomaar verdwenen zijn.”

,,We moeten snel het goede gevoel terugkrijgen”, vervolgde De Boer. Het medicijn denkt de Ajax-coach voorhanden te hebben. ,,Dat proberen we door praatsessies, hard te trainen en onze stinkende best te doen. Het is een ook kwestie van overtuiging. Wij moeten uitstralen dat we wel degelijk een goede ploeg zijn.”

Ajax begon 2015 met twee thuiswedstrijden. Een 2-0 overwinning op FC Groningen werd gevolgd door een doelpuntloze remise tegen Feyenoord. In beide wedstrijden was het spel niet echt overtuigend. ,,Ajax is verplicht om goed te spelen en dominant te zijn”, stelde De Boer. ,,Als dat niet lukt komt er kritiek, van de supporters en de pers, en dat is terecht. Zij verwachten meer van Ajax en dat doen wij als staf ook.”

De achterstand op PSV is gegroeid tot zes punten. In de jacht op de vijfde opeenvolgende landstitel mag Ajax zich geen misstappen meer permitteren, weet De Boer. ,,Het kampioenschap is nog lang niet uit zicht. Het nadeel is alleen dat wij zelf niet veel averij meer mogen oplopen. Aan de andere kant: als wij winnen en PSV verliest een keer, is het verschil nog maar drie punten. Dat valt reuze mee.”

Het moge duidelijk zijn: voor Ajax volstaat zondag alleen een zege in het Gelredome. ,,Als wij kampioen willen worden, moeten we terugkeren vanuit Arnhem met drie punten”, sprak De Boer resoluut.

Dat zal nog niet eenvoudig worden. Vitesse presteert met een twaalfde plaats weliswaar onder zijn niveau, maar blijft desondanks een ploeg om rekening mee te houden. In december maakte Vitesse indruk door Ajax in de KNVB-beker in de ArenA met 4-0 te verslaan. ,,Wij hebben veel respect voor Vitesse en hebben het vaker moeilijk met ze gehad”, zei De Boer. ,,Zij spelen hetzelfde spelletje als wij: proberen dominant te zijn en met goed positiespel tot kansen te komen.”

En dus is het zaak om Vitesse niet aan voetballen toe te laten komen en vroeg druk te zetten. ,,Wij willen als elftal de bal het liefst veroveren in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander.” In voetbalterminologie heet dat de derde fase. ,,Dan heb je altijd nog zeven man achter de bal. Als je in de eerste fase balverlies lijdt is het dodelijk en in de tweede fase levensgevaarlijk. Dat moeten we dus zien te voorkomen.”

De Boer werd nog gevraagd of Ajax overweegt zich te roeren op de transfermarkt. De transferdeadline sluit maandagnacht. De Boer denkt van niet. ,,Als wij iemand kunnen halen waarvan we denken dat het een versterking is, zullen we dat niet nalaten. Maar we gaan geen paniekaankopen doen.”

Liever geeft De Boer de voorkeur aan het inpassen van eigen jeugd. ,,Je moet eerst heel goed kijken wat je in je selectie hebt. Als je versterkingen haalt, moet je afwegen wie je dan in de weg staat. Kies je voor een eigen talent en laat je die minuten maken? Of haal je een ervaren speler, die eventueel een jeugdspeler voor de voeten kan gaan lopen? Je balanceert daarbij op een dun koordje. Ik ga liever voor eigen talent, waarbij je accepteert dat het misschien fout kan aflopen. Met de nadruk op misschien.”

Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst