Menu
De Boer wil spelers klaarstomen voor Ajax 1

De Boer wil spelers klaarstomen voor Ajax 1

Frank de Boer heeft zin in zijn eerste seizoen als trainer van Ajax A1. Zijn voornaamste taak bij het vlaggenschip van de jeugdopleiding wordt het klaarstomen van spelers voor Jong Ajax of het eerste elftal.

Frank de Boer moet spelers voorbereiden op het grote werk. Frank de Boer moet spelers voorbereiden op het grote werk.

Als het aan De Boer ligt, wordt Ajax nog meer een opleidende club dan nu al het geval is. ,,Eigenlijk moet het zo zijn dat als er een plek vrijkomt in het eerste, iemand uit de A1 het gat opvult. Zoals bijvoorbeeld met Patrick Kluivert", doelt hij op de aanvaller die op 18-jarige leeftijd de mateloos populaire Stefan Pettersson opvolgde.

De Boer werd wat dat betreft vorige week op zijn wenken bediend. Zijn keeper Marco Bizot reisde namelijk met de selectie van Marco van Basten af naar Murcia voor een oefenduel. ,,Dat was voor mij een mooi moment om de jongens duidelijk te maken hoe snel het kan gaan."

Welke jongens uit het hoogste jeugdelftal daadwerkelijk Ajax 1 gaan halen, valt volgens De Boer nog niet te zeggen. ,,Dat is nog te vroeg. Ze hebben allemaal heel veel potentie, maar ze moeten vanaf nu laten zien hoe graag ze prof willen worden", aldus de Noord-Hollander, die ruim tien jaar in het eerste elftal speelde. ,,Je moet een winnaarsmentaliteit hebben en er doodziek van zijn als je een keer verliest."

Ondanks dat zijn ploeg voor een groot gedeelte bestaat uit eerstejaars A-junioren, gaat De Boer ook de sportieve uitdaging niet uit de weg. ,,Bij Ajax moet je altijd voor het kampioenschap gaan. Bovendien hebben we de kwaliteiten voor de titel."

Om dat laatste doel te bereiken is een goede voorbereiding belangrijk. ,,Het gaat goed", zegt De Boer daarover. ,,We hebben net de derde week achter de rug, waarvan twee op Nederlandse en één op Spaanse bodem. Alle spelers hebben de voorbije periode veel speeltijd gekregen. Nu begint het echte werk waarin we keuzes moeten gaan maken."

De 112-voudig international wordt daarbij geholpen door Bob de Klerk, zijn collega-trainer bij de A1. Over die samenwerking met de coach die jarenlang Ajax Zaterdag 1 trainde, is De Boer zeer te spreken. ,,Het gaat hartstikke goed. Het is fantastisch samenwerken met Bob. Hij is organisatorisch heel belangrijk en ook qua trainingsplanning kan ik veel van hem leren. Mede daarom vormen wij een heel goed koppel."

Komende zaterdag zal op sportcomplex de Toekomst duidelijk worden hoe de A1 ervoor staat. De ploeg van De Boer en De Klerk neemt het dan in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen op tegen NEC.

Naar competitieschema 2008-2009 >>