Menu
De Boer wil strijdbaar Ajax zien

De Boer wil strijdbaar Ajax zien

Frank de Boer heeft dinsdagavond zijn eerste twee klussen als interim-coach van Ajax met succes volbracht. Nauwelijks 24 uur nadat hij zijn jawoord aan de directie gaf, hield hij zijn eerste persconferentie aan de vooravond van het voor Ajax beslissende Champions League-duel in Milaan. In San Siro keek De Boer met vertrouwen vooruit.

‘Frank de Boer wie kent hem niet, Frank de Boer is een echte Ajacied’, klonk het klokslag 20:00 uur in het vrijwel lege stadion van AC Milan. Met dat gezang stak een deel van de 1800 meegereisde Ajax-supporters de nieuwe trainer een hart onder riem. Zo snel kan het gaan. Een dag eerder rond deze tijd moest nog naar buiten worden gebracht dat Martin Jol zijn functie als hoofdcoach van Ajax inleverde en was De Boer nog ‘gewoon’ eindverantwoordelijk voor de A1. Nu, 24 uur later, moet De Boer Ajax in rap tempo klaarstomen voor het duel dat Ajax overwintering in de Europa League moet opleveren.

Een half uur eerder op de avond beleefde De Boer zijn vuurdoop voor de internationale media. In de volle persruimte van het San Siro zag hij de journalisten met een glimlach tegemoet. Heel even ging het over het duel met Milan, maar het grootste deel van de persconferentie ging uiteraard over zijn eerste uren als hoofdcoach. Voor het oog van negen camera’s vertelde hij over het bizarre etmaal dat hij achter de rug had. ,,Ik ben vanochtend om 6:00 uur opgestaan, waarna we na alle vertragingen pas om 18:00 uur in ons hotel aankwamen. Dat is natuurlijk geen ideale voorbereiding, maar toch heb ik er alle vertrouwen in.”

Frank de Boer arriveert bij zijn eerste persconferentie als hoofdverantwoordelijke voor Ajax 1. Frank de Boer arriveert bij zijn eerste persconferentie als hoofdverantwoordelijke voor Ajax 1.

Aan de opstelling van zijn fitte selectie, inclusief aanvoerder Luis Suarez, gaat De Boer vooralsnog niet teveel veranderen. ,,Het is aannemelijk dat we niet veel gaan veranderen in de opstelling. Het is niet verstandig om nu al zo snel veel te wijzigen. Daarnaast heb ik nu veel aan Danny Blind. Hij kent deze selectie door en door.”

Over zijn onverwacht snelle promotie van de A1 naar Ajax 1 zei De Boer: ,,Eigenlijk is het wel verrassend dat ik hier nu op dit moment zit. Dit is het niet het pad dat ik oorspronkelijk samen met de directie had bedacht. Natuurlijk was de functie van hoofdcoach uiteindelijk wel mijn bedoeling, maar zo snel als het nu gaat had ik uiteraard niet gedacht.” Toch start hij met vertrouwen aan zijn nieuwe job. ,,Ik denk dat ik er klaar voor ben. Gelukkig hebben we veel goede mensen binnen de club die me kunnen helpen en op wie ik kan vertrouwen. Bovendien ken ik de club door en door. Ik ben Ajacied.”

Luis Suarez en Frank de Boer staan de pers te woord. Luis Suarez en Frank de Boer staan de pers te woord.

De Boer gaf aan dat hij zich van de druk bij Ajax bewust is, maar daar ook mee om kan gaan. ,,Ik heb heel veel jaren in de top gevoetbald bij Ajax, Barcelona, Glasgow Rangers en Galatasaray. Daardoor weet ik wat druk is. Daar ben ik tegen opgewassen.” Hij vervolgt: ,,Ook heb ik de afgelopen tweeënhalf jaar bij de A1 - en natuurlijk als assistent-bondscoach - steeds meer het gevoel gekregen dat ik hoofdcoach wilde worden.”

Eerder op de dag had AC Milan-coach Massimiliano Allegri tijdens zijn persconferentie al aangegeven dat Zlatan Ibrahimovic en sterkhouders als Gattuso en Zambrotta woensdagavond op de bank beginnen. Ook zei hij dat Milan ondanks dat het al is ‘uitgespeeld’ woensdag voor de winst zal gaan.

Onder toeziend oog van de Ajax-directie benadrukte De Boer wat voor Ajax nu van direct belang is. ,,Zoals ik vanochtend al heb aangegeven: het plezier moet terugkeren. Dat miste ik afgelopen zaterdag tegen NEC. Er was een soort gelatenheid. Dat heb ik de groep ook kwalijk genomen. We moeten er nu met elkaar keihard aan werken om het plezier terug te krijgen. Te beginnen met het veiligstellen van overwintering in de Europa League. Daarbij wil ik een strijdbaar Ajax zien.”

Volg Ajax in Milaan via Ajax.nl, Ajax TV, Twitter en Facebook


Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst