Menu
De Boer wint Rinus Michels Award

De Boer wint Rinus Michels Award

Frank de Boer heeft vrijdagmiddag tijdens het trainerscongres in Zwolle de Rinus Michels Award gewonnen voor de beste trainer uit het betaald voetbal. De Boer werd dit seizoen voor de derde keer op rij landskampioen met Ajax.

Alle trainers die ooit een Ajax-trilogie volbrachten door drie keer landskampioen met de club te worden, kwamen deze middag op het trainerscongres van de Coaches Betaald Voetbal op passende wijze samen. De acht jaar geleden overleden Rinus Michels is met zijn naam verbonden aan de uitverkiezing; ook hij won drie keer de landstitel met Ajax. Dat deed Louis van Gaal hem na en de huidige bondscoach sleepte deze middag prompt de Oeuvre Award in de wacht. Frank de Boer, afgelopen zondag zelf voor de derde als trainer kampioen geworden, bleef niet achter. Zijn collega's kozen hem als beste trainer uit het betaald voetbal van dit seizoen.

,,Ik ben erg trots op deze prijs", vertelt De Boer vrijdagavond na afloop van de verkiezing waarbij hij voor de tweede keer (in zijn eerste jaar kwam hij niet in aanmerking omdat hij slechts een half seizoen hoofdtrainer was) was genomineerd. ,,Het zegt mij dat we goed bezig zijn. Het zit in mijn aard om de teamprijzen het belangrijkste te vinden, maar ik vind het natuurlijk ook fantastisch dat ik deze prijs in ontvangst mocht nemen. Ik heb in mijn speech Hennie Spijkerman expliciet bedankt. Toen ik begon als hoofdtrainer had ik aan de directie één eis gesteld: dat ik Hennie erbij zou krijgen. Hennie heeft kwaliteiten die ik niet heb. Ook de rest van de staf heb ik geroemd, want door er één te benoemen wil ik de anderen niet te kort doen. We hebben dit echt met z'n allen gedaan."

De Boer kreeg zijn prijs uit handen van Louis van Gaal. Andersom mocht De Boer ook aan zijn oud-trainer een trofee overhandigen: ,,Toen ik werd gevraagd om Louis van Gaal deze oeuvreprijs te overhandigen vond ik dat een eer. Het is een bijzondere prijs die hem toekomt. Ik heb benadrukt dat ik bepaalde karaktereigenschappen van hem in mezelf herken. En dat ik ervoor zou tekenen als ik de helft van het aantal prijzen kan winnen die hij heeft gewonnen. Hoewel de mensen die mij kennen, weten dat ik voor meer ga!"

Voor De Boer kwam er deze middag een verandering in de benadering van zijn oud-trainer. Waar de Ajacied de huidige bondscoach altijd met 'u' aansprak, daar durfde hij het op het trainerscongres in Zwolle voor het eerst aan om 'je' te zeggen tegen Van Gaal. Dat leidde tot hilariteit onder alle aanwezigen.

Tekst en foto: Ajax.nl