Menu
De Boer: 'Zeventien finales'

De Boer: 'Zeventien finales'

Frank de Boer wil dat zijn selectie beseft dat ieder duel in de tweede seizoenshelft met opperste concentratie benaderd moet worden. ,,We moeten het gevoel hebben dat we nog zeventien finales krijgen”, zei de coach van Ajax donderdag op een persconferentie. ,,Onze verwachting is dat de concurrentie niet veel zal gaan morsen. Daarom moeten we elke wedstrijd zien als een hele belangrijke.”

Ajax en FC Groningen zetten vrijdagavond in de ArenA de tweede seizoenshelft in gang. Het moet voor de Amsterdammers het startsein van een inhaalrace worden, waarin een achterstand van vier punten op PSV overbrugd wordt. De Boer gelooft in een vijfde opeenvolgende landstitel.
,,Als we doen wat we moeten doen, maken we een grote kans. We hebben de ervaring om in de tweede seizoenshelft goed te presteren. Al geeft dat geen enkele garantie. Als we denken dat het vanzelf goedkomt, zullen we aan het kortste eind trekken. We moeten goed beseffen, en dat hebben wij als staf proberen duidelijk te maken, dat iedere wedstrijd telt.”

De Boer verwacht daarbij plichtsbesef van zijn selectie. Het was één van de punten die hij aansneed tijdens de winterstop. ,,Spelers moeten er zelf over nadenken. Wij moeten als staf niet alles hoeven aandragen.”

De wedstrijd tegen Groningen staat in het teken van revanche. In augustus leed Ajax in de vierde
speelronde een 2-0 nederlaag. De Boer heeft een hoge pet op van de equipe van Erwin van de Looi. ,,Het is een talentvolle ploeg en ze hebben een goede, brede selectie. Uit speelden we niet één van onze beste wedstrijden. Van de Looi had het toen goed op de rit en heeft dat eigenlijk nog steeds.”

Groningen deed Ajax in augustus pijn in de omschakeling, zoals dat in voetbaltermen heet. De Boer wil voorkomen dat zijn ploeg opnieuw in het mes loopt en weet hoe de Groningers te bestrijden. ,,Tegen zo’n ploeg moet je in de eerste en tweede fase heel zuiver spelen. In de derde fase, de eindfase, staan spelers altijd goed. Maar in de eerste en tweede fase heb je vaak zes of zeven mensen voor de bal. Als je dan balverlies lijdt, staan spelers nog niet in positie en worden de ruimtes te groot. Dan kunnen zij profiteren.”

Ajax moet het voorlopig stellen zonder de geblesseerde Joël Veltman. Mike van der Hoorn is centraal achterin zijn vervanger. De Boer zegt ‘alle vertrouwen’ in zijn nieuwe verdedigingsduo te hebben. ,,Ik denk dat het een mooie combinatie is: een killer als Van der Hoorn en een technicus als Niklas Moisander. Dat was in de tijd van De Boer en Stam ook zo.”

De Boer sprak tot slot zijn tevredenheid uit over de komst van Andre Onana. De 18-jarige Kameroense doelman is afkomstig van Barcelona. ,,Ik ben daar heel blij mee. We wachten nog op een werkvergunning en dan kan hij hopelijk over tien dagen spelen. Andre zal veel in Jong Ajax gaan spelen, al zal Diederik Boer daar ook zijn momentjes pakken. In 2016 moet hij of Peter Leeuwenburgh, Indy Groothuizen, Stan van Bladeren en Mickey van der Hart de tweede man worden. En wellicht zelfs eerste keeper als Jasper Cillessen tegen die tijd misschien vertrokken is.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst