Menu
De Boer ziet Ajax beter worden

De Boer ziet Ajax beter worden

Frank de Boer is tevreden over de progressie die Ajax maakt. Dat vertelde de coach vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar het uitduel van zondag bij Willem ll. ,,Ik heb het gevoel dat we steeds meer het gehele plaatje doorkrijgen. Wat er wordt gevraagd als de tegenstander op een bepaalde manier speelt en welke poppetjes wij daar tegenover moeten zetten. In dat opzicht zijn we nu veel verder.”

,,Het komt ook doordat we nu van week tot week kunnen leven”, vervolgt De Boer. ,,Daardoor kunnen we gerichter aandacht op bepaalde zaken leggen. Je kunt iets zeggen, maar het in de praktijk doen is zoveel effectiever. Sowieso ontstaan automatismen vaak geleidelijk gedurende een seizoen.”

Zon schijnen
Ajax speelde vorige week een dijk van een wedstrijd tegen AZ (4-1) en De Boer wil die lijn doortrekken tegen Willem ll. ,,We zijn continu aan het evalueren en aan het trainen met de spelers wat er beter kan. Vorige week zag het er goed uit en ik heb het gevoel dat de jongens daar ook verder mee willen. Maar we weten allemaal hoe de zon kan schijnen en het vervolgens kan gaan stortregenen. Dat zie je aan Feyenoord. Eerst waren ze de schlemiel en nu is het opeens hosanna omdat ze de bekerfinale hebben gehaald. Zo snel kan het gaan. Als wij gelijkspelen, is het ook weer een ander verhaal.”

Andersen
Voor de Ajacieden komt het zondag in Tilburg tot een weerzien met Lucas Andersen, een speler die De Boer hoog heeft zitten. ,,Ik vind dat hij een goede ontwikkeling doormaakt. Dat Lucas goed kan voetballen weten we allemaal, maar het is voor hem ook belangrijk om een kerel te worden. Ik hoor ook van Jurgen Streppel goede verhalen. Lucas heeft aan de buitenkant en op 10 gespeeld. We moeten afwachten wat het zondag wordt.” Wat De Boer betreft is de rol van Andersen in Amsterdam nog niet uitgespeeld. ,,Hij keert sowieso volgend seizoen in eerste instantie terug.”

De Boer werd gevraagd of hij het Engelse model van verhuurde spelers ook in Nederland toegepast wil zien worden. In Engeland wordt vaak vastgelegd dat verhuurde spelers niet mogen spelen tegen de clubs waar ze onder contract staan. ,,Dat lijkt me wel het beste”, antwoordde De Boer. ,,Zo voorkom je dat je in een grijs gebied terechtkomt en krijg je nooit discussie. Doet iemand wel of niet zijn best, of is hij extra gemotiveerd. Ik begrijp dat het gevoelig kan liggen. Stel dat Lucas de winnende maakt, dan speelt hij misschien volgend seizoen geen Champions League. Maar hij mag het laten zien zondag. Het is aan ons om te zorgen dat hij niet de winnende goal maakt.”

Stijgende lijn
Ajax moet het in het Koning Willem II Stadion stellen zonder Anwar El Ghazi. De Boer liet weten dat Lasse Schöne of Robert Muric de plek van de geschorste aanvaller inneemt. Over laatstgenoemde sprak de coach zijn tevredenheid uit. ,,Voor mijn gevoel heeft Robert een stijgende lijn te pakken. Ook van Jaap Stam en Andries Ulderink, de coaches van Jong Ajax, hoor ik dat hij goed bezig is. Maar hij is er nog niet. Robert weet waaraan hij moet werken. Hij moet niet 1,2 of 3 acties per helft maken, maar 5, 6 of 7. En de tweede helft opnieuw.”

De Boer gaf tot slot zijn visie op de titelrace. Ajax moet in de resterende negen duels een punt zien goed te maken op PSV. ,,Ik heb dat vorige week ook al gezegd, maar wedstrijden zoals tegen Roda worden cruciaal. Daarin stonden we 0-2 voor, maar stapten we met slechts een punt in de bus naar Amsterdam. Het gaat erom dat je in mindere wedstrijden evengoed aan de gunstige kant van de score komt. Ook voor PSV wordt dat beslissend. We zijn er beide van doordrongen dat we niet teveel punten mogen laten liggen. Dan wordt de onderlinge ontmoeting in Eindhoven heel belangrijk.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees