Menu
De Boer ziet perspectief

De Boer ziet perspectief

Frank de Boer liet zich vrijdag tijdens zijn wekelijkse perspraatje van zijn Cruijffiaanse kant zien. De coach baalt van het fysieke ongemak in verdedigend opzicht, maar ziet tegelijkertijd ook perspectief. ,,Elk nadeel heeft zijn voordeel. Er zullen nu andere spelers de kans krijgen en moeten opstaan. Deze jongens zijn gretig om zichzelf te bewijzen.”

Ajax zit momenteel erg krap in zijn verdedigers. ,,De spoeling is vrij dun”, stelde ook De Boer. Het nieuwste slachtoffer is Jairo Riedewald, die zondag in de Klassieker geblesseerd uitviel. De Boer noemde dat ‘een grote zeperd’. ,,Het is zeer teleurstellend, vooral ook omdat Kenny Tete eerder al is weggevallen. We weten dat Iairo kwaliteiten heeft en die gaan we missen. Maar met Nick Viergever hebben we een goed alternatief.”

Geen te groot risico
Riedewald kampte al voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord met een klein scheurtje in zijn enkelband. Tijdens de wedstrijd liep de linkspoot met een trap in de grond een breuk in het gewricht op. De Boer vindt niet dat er een te groot risico is genomen met Riedewald. ,,Alle medici waren het erover eens dat hij – ingetapet en met medicatie – kon spelen. Maar misschien speelde het al in zijn hoofd mee. Op een training raakte hij de bal bij een simpele oefening ook al verkeerd. Normaal trapt hij nooit in de grond en nu opeens twee keer kort achter elkaar.”

De Boer zag de defensie en eigenlijk zijn gehele ploeg zich prima staande houden tegen Feyenoord. ,,Ik vind dat ze allemaal een goed signaal hebben afgegeven. Niet alleen Nick, maar ook Mike van der Hoorn en Joël Veltman als rechtsachter. Het zag er gewoon goed uit.”

De Boer werd gevraagd welke spelers bij eventueel nieuw blessureleed in de defensie in aanmerking komen voor de hoofdmacht. Hij noemde daarbij de namen van Jong Ajacieden Leeroy Owusu en Django Warmerdam. ,,Dat zijn de eerste gegadigden.”

Langzaam brengen
Desgevraagd reageerde De Boer ook op de naam van Matthijs de Ligt, de verdediger van de A1. ,,Hij doet het goed, dat lijkt me duidelijk, maar we willen hem langzaam brengen. De eerste stap moet Jong Ajax zijn. Als-ie het daar ook goed doet, is de stap naar het eerste een logische.”

Tegen Feyenoord spatten de vonken er ouderwets vanaf. De wedstrijden daarvoor was het een stuk minder van Amsterdamse kant. Daardoor staat Ajax onderaan het klassement van gecreëerde scoringskansen na de winterstop. ,,Ik wist dat het niet goed was, maar dat we laatste staan is overdreven”, aldus De Boer over het aanvalsspel van zijn ploeg. ,,Er is werk aan de winkel. We gaan er alles aan doen om er weer bovenop te komen.”

In de Klassieker stond Lasse Schöne weer eens aan het vertrek. De Deen pendelt een beetje tussen de basis en de reservebank. De Boer: ,,Ik kijk altijd of een speler in vorm is en wat het team nodig heeft. Ik vond dat we zondag Schöne nodig hadden. Hij heeft het goed ingevuld. Soms heb je ook meer een echte buitenspeler met snelheid nodig. Dat bekijk ik per wedstrijd. Het is ook afhankelijk van de tegenstander.”

Zoekende
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de invulling van de spitspositie. Tegen Feyenoord was Anwar El Ghazi de aanvalsleider en werd Arek Milik op de bank geposteerd. ,,We zijn nog zoekende”, bekende De Boer eerlijk. ,,Soms heb je als team meer snelheid nodig. Dat heb je met Anwar. Hij heeft het redelijk tot goed gedaan. We hebben er met Arek veel over gesproken. Zijn kans zal weer komen.”

Een uitwedstrijd bij FC Groningen is traditiegetrouw lastig voor Ajax. De Boer rekent zondag in de Euroborg ook op een lastige opdracht. ,,Groningen is een goed voetballend team, dat ook opportunistisch kan spelen en vaak goede spelers heeft. Tegen Ajax kunnen tegenstanders vaak wat extra’s. Ik verwacht dat het veld na de hevige regenval geen biljartlaken zal zijn. Er zal veel strijd geleverd moeten worden. Dat beseffen we ons.”

De Boer kondigde aan dat er weinig mutaties in het basiselftal zullen plaatsvinden. ,,Er zal niet veel veranderen.” Ondanks het missen van een aantal belangrijke krachten heeft De Boer geloof in een goede afloop. ,,De eerste test tegen Feyenoord verliep goed. Hopelijk geeft ons dit een positieve boost. Met dit team kunnen we kampioen worden.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees