Menu
De Boer ziet stijgende lijn bij Ajax

De Boer ziet stijgende lijn bij Ajax

Frank de Boer ziet in FC Twente een serieuze titelkandidaat. Dat zei de oefenmeester vrijdagmiddag op de afsluitende persconferentie voor het duel met de Tukkers. ,,Ze hebben een selectie die tot het einde toe mee kan doen om de prijzen”, was De Boer lovend over de komende tegenstander.

Dat komt niet in de laatste plaats door Alfred Schreuder, de coach van FC Twente, die De Boer hoog heeft zitten. Andersom geldt dat evenzeer. Schreuder liet zich al meerdere malen in zeer positieve bewoordingen uit over de Ajax-trainer. Dit keer was het de beurt aan De Boer zelf. ,,Alfred vind ik een hele goede trainer. Ik zie zeker dingen die wij hetzelfde doen, maar hij heeft ook zijn eigen visie.”

Meer positieve geluiden waren te horen over de spits van de Tukkers, Luc Castaignos. De aanvalsleider vond al vijf keer het net, maar viel vorige week donderdag met een hamstringblessure uit in het duel van Jong Oranje tegen Portugal. Toch lijkt de spits fit. ,,Luc heeft veel diepte in zijn spel en maakt goede loopacties. Hij weet altijd veel kansen te creëren. Hij is onbetwistbaar en een hele belangrijke speler voor dit FC Twente. Dat vind ik knap op zo’n jonge leeftijd.”

Bij Ajax speelt Kolbeinn Sigthórsson net zoals de laatste weken in de punt van de aanval. En dus niet zijn concurrent Arek Milik die afgelopen week indruk maakte door twee keer te scoren voor zijn land Polen. ,,Ik zie een stijgende lijn bij Kolbeinn en ik wil dat hij de kans krijgt om die door te zetten. Hij heeft het vertrouwen dat wij hem hebben gegeven absoluut niet beschaamd. Ook tegen Nederland vond ik hem heel aanwezig. Ik zet iemand na een mindere wedstrijd er niet gelijk naast. Pas als wij over een langere tijd niet tevreden over iemand zijn, dan kan dat gebeuren. Maar dat geldt voor iedereen.”

De Boer erkent wel dat de verhoudingen dicht bij elkaar liggen. ,,Beiden zijn goed in vorm. Milik neemt het vertrouwen wat hij heeft opgedaan bij Polen mee naar hier. Dat geldt ook voor Sigthórsson. Milik heeft moeten wennen aan de speelwijze en het systeem. Hij staat met beide voeten op de grond. Het is heerlijk voor hem dat hij zo belangrijk kon zijn voor zijn land.”

Ook over Jairo Riedewald is De Boer zeer te spreken. De pas 18-jarige verdediger manifesteert zich de laatste tijd steeds beter. ,,Ik ben heel tevreden over hem. Ik kan echt genieten van zijn manier van spelen. Hij zit heel dichtbij een basisplek”

De Boer ziet in de jongeling vooral een linksachter en een controlerende middenvelder. ,,Voor de positie van centrale verdediger heeft Stefano Denswil nu nog een streepje voor. Die speelt ook steeds beter. Ik mag zeker niet klagen over mijn opties achterin. Ik kijk steeds wat het beste voor het team is.”

De Boer had het Nederlands Elftal ook zien verliezen van IJsland. Hij noemt zichzelf een fan zoals ieder ander als het gaat om de prestaties van het Oranje. ,,Ik heb gekeken zoals ieder ander. De enige remedie die er is, is punten pakken.”

Hij ziet bij zijn eigen ploeg een stijgende lijn. ,,Na Feyenoord is het beter gegaan. Qua fysiek en uitstraling staan we er nu goed op. We moeten nu naar de situatie toe dat we continue wedstrijden kunnen domineren. Het is tijd om dat te laten gebeuren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst