Menu
De Boer ziet stijgende lijn in A1

De Boer ziet stijgende lijn in A1

Frank de Boer ziet dat zijn A1 naarmate het seizoen vordert steeds beter gaat voetballen. ,,De laatste wedstrijden zat ik zelfs rustig op de bank”, zegt de trainer.

Frank de Boer is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Ajax A1. Frank de Boer is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Ajax A1.

,,Een zeven”, zegt Frank de Boer als hem wordt gevraagd naar een rapportcijfer voor de eerste seizoenshelft van Ajax A1. Het is een bescheiden antwoord van de voormalig recordinternational. Zijn elftal staat in de competitie op een gedeelde eerste plaats met sc Heerenveen en doet ook nog volop mee in de strijd om de beker. Eén van zijn spelers, Marvin Zeegelaar, heeft zelfs zijn debuut gemaakt in het eerste elftal.
Het ligt vooral aan de eerste weken van het seizoen 2008-2009 dat hij zijn team geen hoger cijfer geeft. ,,Het is een heel talentvolle lichting”, zegt hij over zijn team. ,,Maar dat betekent zeker niet dat we ze niets meer hoeven bij te brengen. Met name in die beginfase van het seizoen liep het nog niet zoals ik voor ogen had. Maar daarna hebben we op alle vlakken heel veel progressie geboekt. We spelen dominant, creëren veel kansen en geven zelf weinig weg. De laatste wedstrijden zat ik zelfs rustig op de bank. Dat was in het begin wel anders.”

Zijn ervaring wil hij overbrengen op zijn spelers. Zijn ervaring wil hij overbrengen op zijn spelers.

Afgelopen seizoen had De Boer nog de pupillen van de D1 onder zijn hoede. Met dat team werd hij kampioen. De overstap naar het vlaggenschip van de jeugdopleiding bevalt hem goed. ,,Van A-junioren kan je gewoon veel meer eisen dan van pupillen”, zegt hij. ,,Wat ik in mijn hoofd heb, moet iemand van de A1 kunnen uitvoeren. Het betekent niet dat niemand meer fouten mag maken, hoor. Je moet zelfs fouten durven maken. Als er maar wel een gedachte achter zit en er iets van geleerd wordt. Een fout uit desinteresse vind ik bijvoorbeeld veel kwalijker.”
De Boer is naast trainer van Ajax A1 ook assistent van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal. De twee banen zijn prima met elkaar te combineren. Bij Oranje leert hij ontzettend veel. ,,Van Marwijk en ik zitten qua voetbal echt op één lijn. We willen vooruit voetballen, druk zetten, tussen de linies spelen.” Voetbal volgens een filosofie die goed bij Ajax past. Het is dan ook niet zo vreemd dat er overeenkomsten zijn tussen de trainingen bij Ajax A1 en Oranje. ,,Laatst gebruikte ik een pass- en trapoefening van Van Marwijk bij Ajax”, zegt hij. ,,Maar dat geldt ook omgekeerd. Bij Oranje hebben we ook wel eens een Hennie Spijkerman-oefening gedaan. Wat goed is, is goed.”

De Boer leidt de A1 met Bob de Klerk. De Boer leidt de A1 met Bob de Klerk.

Oranje speelt in februari een oefenwedstrijd tegen Tunesië en moet in maart en april weer echt aan de slag als de WK-kwalificatieduels met Schotland en Macedonië op het programma staan. Met Ajax A1 is hij na de winterstop alweer even in training. Afgelopen zaterdag oefende zijn ploeg tegen AA Gent A1. Dat duel werd met 0-1 verloren. ,,Wat dat betreft zijn we het nieuwe jaar slecht begonnen”, zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. ,,Maar het was een wedstrijd die we met 8-1 hadden moeten winnen. Qua veldspel was ik zeer tevreden. We kregen kans op kans, maar kwamen maar niet tot scoren. We misten zelfs een strafschop.” Aan dat punt moet nog gewerkt worden de komende tijd. ,,We moeten veel zorgvuldiger omgaan met onze kansen en niet denken: ‘als ie er nu niet ingaat, gaat ie er straks wel in’.”
De competitie wordt door Ajax A1 op zaterdag 24 januari hervat met een uitwedstrijd tegen Feyenoord. ,,Dat is meteen een topwedstrijd. Feyenoord is één van de betere ploegen in de competitie. Als we daar winnen, doen we goede zaken.” Ajax A1 is volgens De Boer aan zijn stand verplicht om te strijden voor het kampioenschap. Er moet alles aan gedaan worden om de titel binnen te halen. Maar naast de prijzen, heeft de 38-jarige trainer nog meer voor ogen. ,,Voor mij is seizoen geslaagd als we dominant blijven voetballen, beter worden én als een paar jongens echt de stap omhoog kunnen maken. Er zit nog veel rek in deze groep.”