Menu
De Boer: 'Zijn hele jaar aan het kneden'

De Boer: 'Zijn hele jaar aan het kneden'

Het seizoen zit erop, maar het nieuwe staat zo weer voor de deur. Frank de Boer is al maanden bezig met zijn team van volgend seizoen. Nieuwe aanwinsten Richairo Zivkovic en Arek Milik komen het team versterken, maar ook uit de eigen jeugd zit er weer doorstroming aan te komen. Tijdens de Ajax Indonesië Tour 2014 heeft hij aardig wat jonge Ajacieden aan het werk kunnen zien.

Frank de Boer heeft het naar zijn zin gehad tijdens de Ajax Indonesia Tour. Een mooie afsluiting van het seizoen 2013 - 2014, een trip met veel ruimte voor ontspanning. Veel meer dan in trainingskampen aan het begin of halverwege het seizoen. ,,Het is me zeer goed bevallen, de organisatie was perfect. Overal kregen we politiebegeleiding. Dat moet ook wel anders kan je hier over een stukje van drie kilometer een uur doen. De beleving van het voetbal in Indonesië is enorm. Iedereen houdt van voetbal. Iedereen verwelkomt je met een big smile terwijl volgens mij de mensen hier echt keihard moeten werken om het hoofd boven water te houden.”

Ajax speelde twee oefenwedstrijden. Persija Jakarta werd met 0-3 verslagen, het duel met Persib Bandung eindigde in 1-1. ,,Je hebt geen flauw benul van wat het niveau is hier. Bij Ajax maken we gebruik van een website waar je bijna alle wedstrijden ter wereld op kan terugkijken. Maar van de Indonesische competitie was er niets te vinden. Op YouTube heb ik nog wel wat terug kunnen zien. Het niveau is niet al te hoog. We wonnen met 0-3 van Persija, maar met volledige focus had dat ook het dubbele kunnen zijn. Helemaal als je kijkt naar de omstandigheden: jetlag, slecht veld, de warmte. Persib was beter. Daar zat een idee achter.”

Frank de Boer wordt vereeuwigd met een Indonesische Ajax-fan. Frank de Boer wordt vereeuwigd met een Indonesische Ajax-fan.

De Ajax Indonesia Tour was voor De Boer een mooie gelegenheid om wat jonge jongens te testen en beter te leren kennen; Kenny Tete, Riechedly Bazoer, Peter Leeuwenburgh, Sheraldo Becker. ,,Je kijkt hoe ze zich manifesteren in de groep. Gedragen ze zich, dat soort zaken, dat neem je mee. Ik ben over iedereen ontzettend tevreden moet ik zeggen. De meeste jongens heb ik nog als D'tjes gecoacht, dus ik ken ze al wel een beetje. Sheraldo bijvoorbeeld. Hij was toen ook al rechtsbuiten. Zijn snelheid is zijn specifieke kwaliteit. Als hij van de tien keer acht keer diep gaat, en zijn medespelers weten dat, dan kan hij een grote voetballer worden. Hij heeft een goed schot, een actie, kan doelpunten maken. Alleen zoals meer jonge jongens, wil hij nog wel eens een actie te veel maken. Maar hier in Indonesië heeft hij het uitstekend gedaan. In de wedstrijd tegen Persija, ging er echt veel dreiging van hem uit.” Ook over de andere nieuwkomers is De Boer positief Over Tete: ,,Dragende speler van Jong Ajax, één tegen één moeilijk te kloppen.” Over Leeuwenburgh: ,,Heeft grote stappen gemaakt, fysiek en qua uitstraling.”

Met het samenstellen van het team voor het seizoen 2014-2015 is De Boer al maanden bezig. ,,Dat is een proces dat begint zo rond de winterstop. Dan heb je vergaderingen over de composities van volgend seizoen. Ik denk dat we er nu al een stuk of vijf hebben gehad. Soms wijzigt iets. Ineens denk je, door die speler moeten we toch streep zetten. In zes maanden kan er veel veranderen. De laatste weken is dat proces natuurlijk een stuk intensiever. Ik heb heel veel contact met Marc Overmars. Het team voor volgend jaar begint nu echt vorm te krijgen.”

Of de jonkies die zijn meegereisd naar Indonesië op 23 juni aansluiten bij de A-selectie kan De Boer nu nog niet zeggen. ,,Daar moeten we nog even rustig over nadenken. Maar het zou goed kunnen dat we met een paar van deze jongens beginnen in de zomer. Ik ben heel tevreden over ze.”

Tekst en foto's: Ajax.nl

De Boer en zijn aanvoerder Siem de Jong ontvingen een cadeau van de Indonesische Ajax-fanclub. De Boer en zijn aanvoerder Siem de Jong ontvingen een cadeau van de Indonesische Ajax-fanclub.