Menu
De Boer: 'Zondag kans op revanche'

De Boer: 'Zondag kans op revanche'

Frank de Boer sprak vrijdag na de training uitgebreid met de pers over het duel met Heracles Almelo van aanstaande zondag, waar Ajax de 33ste landstitel kan veiligstellen. Natuurlijk keek de coach ook nog terug op het verlies in de finale van de KNVB Beker. ,,Iedereen had een nare smaak in zijn mond.”

Zondag kreeg de regerend landskampioen een zware nederlaag te verduren tegen PEC Zwolle. 5-1; een verliespartij die erin hakte. De Boer: ,,Iedereen had een nare smaak in zijn mond van die nederlaag. Een gevoel van schaamte. Ik kreeg er de afgelopen dagen ook veel vragen over. Je wilt het wegstoppen, maar dat kan niet. Dat gevoel – dat je zoiets echt niet nog een keer wilt meemaken – moeten we meenemen naar zondag. Dat moet ons zoveel energie geven, dat we die nederlaag echt gaan rechtzetten. En we kunnen het ook niet meer terugdraaien. Het enige dat we nu nog kunnen doen is ons zo goed mogelijk focussen op Heracles.”

De Boer sprak zijn selectie zondag bij terugkomst in de ArenA toe. Zijn spelers kregen vervolgens twee dagen vrijaf ook om eens even goed te reflecteren. Zelf was de hoofdcoach maandagochtend alweer op de Toekomst. ,,Ik heb de B1 de finale van de Future Cup zien winnen. En meteen aansluitend boekte Jong Ajax een heel mooie overwinning. Toen werd ik weer een beetje vrolijk.”

En er is ook genoeg reden om niet in treurnis te vervallen. Zondag krijgt Ajax de kans om de vierde landstitel op rij te pakken, een unicum in de clubgeschiedenis. Frank de Boer kan bovendien de eerste trainer worden die vier keer op rij de titel pakt. Een punt bij Heracles is genoeg. De Boer: ,,Natuurlijk is het een smet dat we de bekerfinale niet hebben gewonnen. Vooral als je zo dichtbij bent. Aan de andere kant: het kampioenschap is veruit het belangrijkst. Zondag moeten we een punt pakken, het liefst drie. Als dat gebeurt hopen we met zoveel mogelijk fans het landskampioenschap te vieren."

Of Heracles in staat is als eenzelfde stunt als PEC Zwolle? Als Ajax met de juiste instelling op het veld staat niet, aldus De Boer. ,,Mentaliteit wint van kwaliteit als kwaliteit geen mentaliteit heeft. Zondag waren we niet alert genoeg. We liepen achteruit terwijl we druk naar voren moesten zetten. Dat mogen we onszelf verwijten. Als we alert zijn, dan krijgen we niet zulke goals tegen."

Heracles mist zondag een flink aantal basisspelers vanwege blessures en schorsingen. De Boer: ,,We hebben Heracles geanalyseerd. Ook hun vervangers zijn volwaardige Eredivisiespelers. Bovendien is het voor nieuwe spelers altijd een kans om je te laten zien." De Boer kan zondag niet over Niklas Moisander (niet fit) beschikken. Bovendien, zo gaf hij aan tijdens de persconferentie, overweegt hij om Christian Poulsen te laten spelen. Maar een omgegooid elftal krijgen we niet te zien in Almelo. ,,Veel spelers krijgen de kans om revanche te nemen voor zondag.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst