Menu
De dag dat Stuy in de spits stond

De dag dat Stuy in de spits stond

Ajax reist zondag voor het eerst sinds 1995 voor een competitieduel af naar Deventer. Destijds versloegen de Ajacieden Go Ahead Eagles met 0-4. Nadien volgden nog twee bezoekjes aan De Adelaarshorst: in 2007 voor een oefenwedstrijd, die met 0-1 werd gewonnen, en in het seizoen 2009-2010 toen Ajax zich kinderlijk eenvoudig plaatste voor de finale van de KNVB-beker door Go Ahead met 0-6 te kloppen. Dergelijke uitslagen waren in de jaren zeventig uitgesloten. Voormalig Ajax-doelman Heinz Stuy blikt terug op een bijzondere editie uit 1971.

Niet geheel toevallig leden de Amsterdammers in die jaren de grootste uitnederlaag tot nu toe aan de Vetkampstraat. Vier dagen na de verovering van de eerste Europa Cup 1 – ten faveure van het Griekse Panathinaikos – ging de kersverse Europa Cup-winnaar in 1971 met 4-1 onderuit. Voorafgaand aan die wedstrijd dacht Go Ahead-trainer Barry Hughes even dat hij spoken zag. Zijn collega Rinus Michels had namelijk een verrassing in petto door eerste keeper Heinz Stuy als aanvaller te posteren, het gevolg van een weddenschap. ,,Dat begon met de wedstrijd tegen Feyenoord, die we een paar dagen voor de finale tegen Panathinaikos speelden”, blikt Stuy terug. ,,Ik haalde in die wedstrijd wel zes, zeven ballen weg op het middenveld. Na afloop zei Michels: Heinzie, jij mag in Londen tegen die Grieken niet zo ver uitlopen, maar als je de nul houdt mag je tegen Go Ahead Eagles in de spits spelen.”

En zo geschiedde. Ajax won met 2-0 en Michels hield woord. Hoewel Stuy enigszins terugkrabbelde. ,,Ik zei in de feestvreugde tegen Michels dat het voor mij niet zo nodig hoefde, maar hij was onverbiddelijk en zei: een weddenschap is een weddenschap.” Tijdens de wedstrijdbespreking voor de ontmoeting met Go Ahead klonken woorden van gelijke strekking: ‘Heinzie gaat in de spits en Sies Wever op de goal.’ En dus trekt de doelman van het gouden Ajax stilzwijgend het spelers-tricot aan, hetgeen als snel leidt tot hilariteit. ,,Eenmaal in de catacomben zag Hughes mij ineens in een Ajax-shirt lopen, waarna hij begon te schreeuwen: he’s a goalkeeper, this is unbelievable.”

Voormalig Ajax-doelman Heinz Stuy tijdens de Ajax Reünie in 2013. Voormalig Ajax-doelman Heinz Stuy tijdens de Ajax Reünie in 2013.

Uiteindelijk werd het experiment geen succes, want Ajax verloor met 4-1 door onder meer drie treffers van Oeki Hoekema. De inbreng van Stuy die middag was nihil. ,,Al had ik wel een enorme sprongkracht. Ik kwam met mijn hoofd ook net zo hoog als de handen van hun keeper Nico van Zoghel, die toch geen kleine jongen was.”

In de jaren negentig is Go Ahead al lang geen hoogvlieger meer. Dat blijkt uit de editie in het seizoen 1995-1996, als een eigen treffer van Cees Marbus en doelpunten van Nwanko Kanu (2x) en Edgar Davids Ajax een 0-4-zege opleveren. Laatstgenoemde is er bijna twaalf jaar later eveneens bij als Ajax in de voorbereiding aantreedt tegen de Deventenaren. Na een ongelukkige actie breekt de middenvelder echter zijn linker scheenbeen, die hem maanden aan de kant zou houden. Niet lang hierna breken ongeregeldheden uit op de tribunes en wordt het duel gestaakt.

Op 25 maart 2010 bestrijden Ajax en Go Ahead elkaar om een plaats in de bekerfinale. Een verrassing voor de eerste divisionist zit er echter niet in. Na een ruststand van 0-2 door treffers van Demy de Zeeuw en Marko Pantelic walsen de Amsterdammers in de tweede helft over de thuisploeg heen. Siem de Jong, Christian Eriksen, Christian Eriksen en Nicolas Lodeiro vellen het definitieve vonnis over de Trots aan de IJssel. De rake schuiver van Eriksen is tevens zijn eerste doelpunt als Ajacied.

Bijna vier jaar later blijken de tijden te zijn veranderd. De momenteel geblesseerde De Jong is de enige speler uit de Ajax-selectie, die destijds ook op het wedstrijdformulier stond. En Go Ahead heeft de Jupiler League verruild voor de Eredivisie. Daarin doet de ploeg van trainer Foeke Booy het overigens naar behoren getuige de tiende plaats op de ranglijst. Stuy: ,,Ajax is dus gewaarschuwd”, aldus Stuy, die verder tevreden is over de ontwikkeling van doelman Jasper Cillessen. ,,Hij doet het heel goed en keept zoals een Ajax-keeper moet keepen: efficiënt, rustig en corrigerend.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax Archief (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst