Menu
'De dag van hun leven'

'De dag van hun leven'

In een speciaal decor, een met kinderen gevulde Amsterdam ArenA, verloor Ajax donderdag voor het eerst sinds 1981 een thuiswedstrijd van AZ. Voor het duel was vanuit de pers ontzettend veel aandacht en dat is terug te zien in de kranten.

Het gratis blad Metro heeft de essentie van de middag gevat in een vrolijke foto met kinderen op de voorpagina. Verderop staat het wedstrijdverslag. ,,Op het kinderfeestje gisteren in de Arena bleef AZ kinderlijk eenvoudig overeind. De Alkmaarders bekeren verder na een 2-3 overwinning op Ajax en delen zo een gevoelige tik uit voor zondag als beide clubs opnieuw tegen elkaar spelen.”

De Volkskrant heeft de wedstrijd opgedeeld in twee pagina's: Een soort kinderpagina, die geschreven is door vier kinderen van basisschool De Bijlmerdrie. Zij groeiden op naast de ArenA, maar waren tot gisteren nooit in het stadion geweest en konden met een verslag van voor de wedstrijd en na de wedstrijd hun zegje doen. De pagina ernaast was voor de serieuze journalistiek ingeruimd: ‘AZ imponeert tijdens voetbalfeest’, staat boven het artikel waarbij een foto laat zien hoe AZ-trainer Verbeek zijn speler Adam Mahar in een ogenschijnlijk lege ArenA opvangt. ,,Alsof het vrolijke gekwetter op de tribunes het kind in de voetbalprofs tot speelsheid aanspoorde, zo onbevangen trokken Ajax en AZ ten aanval in de wedstrijd van de jeugd. AZ won verdiend, in de prettige wetenschap dat de tegenstander in de kwartfinale van de KNVB-beker amateurclub GVVV is, in een thuisduel nog wel.” De krant had ook nog ruimte beschikbaar voor een reportage, overigens zonder foto. ‘Vrolijk kindergeloei vult halfvolle ArenA', luidt de kop. ,,Dat Ajax - AZ geen doorsneewedstrijd is, blijkt uit alles. Een spandoek met het AZ-logo hangt over de graffiti van de F-side, ooit een broeinest van hooligans, en ontneemt het zicht op een wijzende Johan Cruijff. Vier branieschoppers bedanken de aanstichter van het uitje door twee keer drie kwartier te wapperen met het spandoek ‘Wesley bedankt’.

Ook Trouw deelt de middag op in een reportage op de binnenlandpagina en een wedstrijdverslag in het sportgedeelte. ‘Zelfde klereherrie, zonder vuurwerk’, luidt de kop. ,,Alsof Ajax al heeft gewonnen, juichen de scholieren bij elke gelegenheid: als de bus aankomt, de tramdeuren opengaan en als ze andere kinderen spotten die naar de wedstrijd gaan. (...) Even later in het stadion joelen de kinderen net zo hard als onderweg. De scholieren lijken een doelpunt net zo belangrijk te vinden als een gele kaart, of even in beeld zijn op het grote scherm.” ‘AZ troeft Ajax af op het middenveld’, luidt de conclusie van de sportverslaggever. ,,Met wat in de beeldvorming een Amsterdams wapen zou moeten zijn, vlot en redelijk doelmatig combinatiespel, werd Ajax afgetroefd. Een eventueel psychologisch effect daarvan zou zondag kunnen blijken, als beide ploegen elkaar voor de competitie in Alkmaar treffen, met op voorhand een voorsprong van vijf punten voor AZ.’’

Het AD heeft op de algemene voorpagina een foto met twee jongetjes. Eentje met AZ-shirt juicht, zijn buurman met Ajax-shirt houdt vertwijfeld zijn handen voor het gezicht. Op de voorpagina van het sportkatern Sportwereld krijgt de lezer een foto voorgeschoteld van een triomfantelijk juichende AZ-doelman Esteban en een teleurgestelde Bulykin. ‘AZ geeft Ajax les én huiswerk’, is hier de kop. ,,Verbeek en De Boer voerden bij de herstart allebei veranderingen door in hun elftal in vergelijking met de laatste fase voor de winterstop. Bij Ajax stond de weer fitte Siem de Jong in de spits. Hij was nog de beste van zijn fletse elftal en hij hield Ajax met twee attente goals (1-0 en 2-2) aanvankelijk in de wedstrijd."

De Telegraaf heeft ook een foto van het feestje in de ArenA op de voorpagina. Op pagina 5 nog een groot verslag van ‘De dag van hun leven’. In het wedstrijdverslag luidt de conclusie, vanuit AZ-perspectief: ‘Kinderlijk eenvoudig.’ ,,Ajax wist zich geen raad met de speelwijze van de gasten, gaf veel ruimte weg en grossierde ok nog eens in balverlies.”

Tekst en foto: Ajax.nl