Menu
De dag waarop Ajax van Barcelona won

De dag waarop Ajax van Barcelona won

In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona gaan de gedachten bijna automatisch terug naar vorig seizoen. Tijdens de eerste officiële ontmoeting ooit tussen Ajax en Barça in Amsterdam speelde Ajax geweldig. Het leverde een historische overwinning op. Terug naar de dag dat Ajax met 2-1 van Barcelona won.

Ajax en Barcelona zijn twee clubs die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Al in het begin van de jaren zeventig werd er gerept over ‘totaalvoetbal’, door Rinus Michels bij Ajax ontwikkeld. Met zijn visie veroverde hij met Ajax en Johan Cruijff de wereld door de Europacup I te winnen. Even later introduceerde hij dit systeem bij Barcelona, en met Cruijff in zijn kielzog werd het ‘Ajax-systeem’ daar ook erg succesvol. In de lange Europacup-geschiedenis van beide clubs is het dan ook opmerkelijk dat Ajax en Barcelona pas in 2013 voor het eerst in competitief verband aan elkaar gekoppeld werden.

Toen Ajax tijdens de loting op 29 augustus 2013 in een poule terechtkwam met onder andere FC Barcelona waren de reacties uit het Amsterdamse kamp positief. Natuurlijk, FC Barcelona behoort al jaren tot de top van Europa en veel kansen werd Ajax vooraf dan ook niet toegedicht. Het affiche was er echter niet minder mooi om. Mede door de geschiedenis was het op voorhand al een historische tweestrijd.

Het uitduel ging voor 75.000 toeschouwers in Camp Nou met 4-0 verloren, maar nadat Ajax in de vierde wedstrijd van de poulefase van Celtic won, gloorde er weer hoop op het bereiken van de knock-out fase. De wedstrijd in de Amsterdam ArenA was al maanden stijf uitverkocht en iedereen verheugde zich op de superclash tussen de kampioenen van Nederland en Spanje.

Danny Hoesen viert zijn doelpunt tegen FC Barcelona. Danny Hoesen viert zijn doelpunt tegen FC Barcelona.

Met een jong en onveraren elftal trad Ajax op die 26ste november 2013 aan tegen de supersterren van Barcelona. Barcelona had weliswaar niet de beschikking over superster Lionel Messi, maar Ajax miste beide spitsen Siem de Jong en Kolbeinn Sigthorsson. Als gevolg daarvan had Frank de Boer Danny Hoesen in de aanval geposteerd. Zijn opdracht om tegen spelers van toenmalig wereldkampioen Spanje te scoren leek vooraf onmogelijk, maar vol goede moed trokken de Ajacieden ten aanval.

De wedstrijd begint voor Ajax volgens een droomscenario. Na enkele speldenprikjes is het al raak. Uit een voorzet van Ricardo van Rhijn verlengt Hoesen de bal met zijn hak en laat Thulani Serero de ArenA vervolgens ontploffen: 1-0. Drie minuten voor rust is het wederom raak. Een inzet van Viktor Fischer wordt onvoldoende gekeerd door Barcelona-keeper Pinto en Hoesen tikt de bal vervolgens via het been van Gerard Piqué binnen. Ajax bij rust op 2-0 tegen Barcelona, wie had dat gedacht?

Na rust verandert het spelbeeld volledig. Neymar lijkt op weg naar het doel van Jasper Cillessen en Joël Veltman trekt aan de noodrem. Een rode kaart voor Veltman en een penalty tegen is het gevolg. Na de aansluitingstreffer door Xavi heerst er een stille sfeer in de ArenA. Niet alleen door dat doelpunt, maar ook omdat vlak voor rust een supporter in de gracht was gevallen en zwaargewond moest worden afgevoerd.

Met tien tegen elf, en een zichtbaar aangeslagen harde kern is het lijdzaam toezien hoe de Spaanse aanvallers keer op keer op de Ajax-verdediging beuken. Maar de Ajacieden houden stand, en wanneer ook het publiek zich over het nare incident van voor de rust heenzet wordt de Amsterdam ArenA een onneembare vesting. Op de tribune gaat iedereen tekeer, en de jonge Ajacieden op het veld gooien zich met lijf en leden voor elke bal. In de zenuwslopende slotfase eist Davy Klaassen een belangrijke rol op door constant druk te blijven houden op de Catalaanse defensie.

De klok lijkt wel langzamer te lopen, en tergend langzaam tikt de tijd voorbij. Maar als de Tsjechische scheidsrechter Pavel Královec het eindsignaal laat klinken, vallen de spelers elkaar dolgelukkig in de armen. In de acht jaar voor deze wedstrijd had Barcelona maar liefst drie keer de Champions League gewonnen, maar volgens De Boer werd het met eigen middelen verslagen: ,,We hebben Barcelona bestreden met de filosofie zoals beide teams denken over voetballen. Druk zetten op de tegenstander en er voetballend uitkomen. We hadden daarnaast ook een fantastisch publiek.”

De avond deed veel supporters met weemoed terugdenken aan vroeger tijden. Jonge, brutale lefgozertjes uit Amsterdam die de grote rijke voetbalmachten hun wil oplegden. Met ruim 50.000 fanatieke Ajacieden op de tribune hoeft Ajax nooit voor iemand bang te zijn. Woensdagavond zal iedereen die Ajax een warm hart toedraagt ongetwijfeld weer hopen op net zo’n heroïsche wedstrijd als een jaar geleden.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees