Menu
'De druk mag je absoluut niet onderschatten'

'De druk mag je absoluut niet onderschatten'

ABN AMRO is als partner van de Toekomst nauw betrokken bij de Ajax-jeugdteams, de Ajax Vrouwen en de amateurtak van Ajax. Iedere maand bieden betrokkenen uit deze teams een blik achter de schermen. In aflevering zeven het belang van grote internationale toernooien voor jeugdspelers. ,,We hebben de jongens nog beter leren kennen.”

Vorige week maandag stond de finaledag van de ABN Amro Future Cup op het programma. Een groot internationaal toernooi voor B-junioren dat jaarlijks door Ajax in het paasweekeinde wordt georganiseerd. Het evenement wordt binnen Ajax ook beschouwd als een soort vuurdoop. De spelers acteren over het algemeen voor het eerst onder grote publieke belangstellling. Bovendien wordt van de thuisspelende ploeg altijd iets extra's verwacht.

De B1 stelde met een vierde plaats enigszins teleur, aangezien de zes voorgaande edities altijd de finale werd gehaald. Trainer Frank Peereboom sprak van een leerzaam traject. ,,We kijken natuurlijk naar het hele proces dat we hebben meegemaakt. Het voortraject, maar ook het toernooi zelf. De druk die er bij komt kijken mag je absoluut niet onderschatten. Er was veel publiek en mooie tegenstanders. Alle ingedriënten om er een mooi toernooi van te maken. Je ziet ook dat dat weer extra weerstanden geeft. Dat is alleen maar goed om te ervaren. We hebben de jongens nog beter leren kennen.”

Volgens Peereboom hadden sommige spelers slapeloze nachten. ,,Er gebeurt genoeg achter de schermen. Het zijn wat dat betreft drie hele zware dagen geweest. Er waren jongens die veel moeite hadden met de druk, ook met slapen. Aan de andere kant heb ik ook jongens gezien die het hele toernooi 120 procent hebben gegeven. Wat dat betreft zit daar nog wel een disbalans in. We denken dat we zeker bij deze lichting nog wel een stap moeten maken in het keihard werken en leren weten wat ervoor nodig is om de top te bereiken.”

,,Het is niet leuk, maar het kan soms geen kwaad om wedstrijden niet te winnen."
,,Het is niet leuk, maar het kan soms geen kwaad om wedstrijden niet te winnen."

Twee dagen voor de start van de Future Cup overleed Johan Cruijff. Het heengaan van de legendarische nummer veertien wierp zijn schaduw over het toernooi. Een beroemde oneliner van Cruijff was overigens perfect van toepassing op het toernooi van Ajax. ,,Ieder nadeel heb z'n voordeel.”

,,Soms is het ook wel eens goed om bij Ajax wedstrijden niet te winnen”, vertelt Peereboom. ,,Dat is niet leuk, maar het kan geen kwaad. Het niveau tijdens de Future Cup is veel hoger dan in de competitie. Op dit podium willen wij als opleiding schitteren.”

Ajax miste tijdens de Future Cup drie belangrijke krachten. Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Navajo Bakboord hadden interlandverplichtingen. Daar tegenover stond de tijdelijke terugkeer van Ché Nunnely, speler van de A1. De gelegenheidsaanvoerder zag dit als een mooie kans, zowel indivudeel als in teamverband. ,,Je kunt je meten met de top van Europa en zelfs met de top van de wereld. Dan wordt duidelijk of je op niveau bent of nog stappen moet maken.”

De praktijk leerde dat Ajax B1 nog het nodige werk te verzetten heeft. ,,Wij willen in Nederland altijd sprankelend voetbal spelen", analyseert Nunnely. ,,Soms moet je ook gewoon een keer een bal naar voren trappen of op je tanden bijten en iemand neerhalen. Je ziet dat de buitenlandse teams allemaal beesten achterin hebben, voorin kwalitatief sterk zijn en een middenveld hebben dat de organisatie regelt.”

,,Soms moet je op je tanden bijten en iemand neerhalen."
,,Soms moet je op je tanden bijten en iemand neerhalen."

Hoewel ontevreden over het eindresultaat, hield Nunnely individueel wel een redelijk gevoel over. ,,Ik zat kort hiervoor in een dip en denk dat ik er nu wel volledig uit ben. Ik heb mezelf gepresenteerd en ik heb laten zien dat ik er weer sta. Ook heb ik als aanvoerder geprobeerd de jongens te stimuleren.”

Peereboom en Nunnely hadden dit seizoen ook al Europese verplichingen met de A1 in de UEFA Youth League, het kampioenenbal voor A-junioren. Ajax reikte daarin tot de kwartfinale. Volgens Peereboom hebben de spelers daar minder last van zenuwen. ,,Bij de A zijn ze wat ouder en evenwichtiger. Bij de Youth League zit er ook druk op, maar die jongens hebben dit podium, de Future Cup, al één of twee jaar ervaren. Dat helpt.”

De opvallendste deelnemer aan de Future Cup was Right to Dream, een voetbalacademie uit het oosten van Ghana. De school speelt per jaar een kleine tien toernooien in het buitenland. Coach Frazer Robertson weet als geen ander hoe leerzaam dat is. ,,Deze jongens hebben al heel wat gereisd door de jaren heen. Ze zijn in onder meer Denemarken, Zweden, Portugal en Engeland geweest. Los van het voetbal is het ook belangrijk voor hun ontwikkeling als mens. Ze ervaren een nieuwe cultuur, een nieuwe omgeving. We geven de jongens mee van iedere trip zoveel mogelijk op te steken. Die lessen zijn heel waardevol voor de rest van hun levens."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees