Menu
De duobaan van Mitchell Dijks

De duobaan van Mitchell Dijks

Wie de karakteristieken erop naslaat, ziet dat Mitchell Dijks de ene week wel en de andere week niet als linksback staat opgesteld. De 19-jarige Purmerender moet zijn plaats ‘delen’ met Daley Blind. ,,Het voelt wel een beetje als een duobaan ja”, geeft de boomlange verdediger toe.

De haren en het gezicht van het aanstormende talent zijn nat van de regen. Prima weer voor keepers, maar ook Dijks hoor je niet klagen bij een buitje. ,,Heerlijk. Ik houd wel van een lekkere sliding”, grijnst hij van oor tot oor na de training. Het tekent de liefhebber in de jonge verdediger, die op relatief late leeftijd (16 jaar) in de jeugdopleiding van Ajax kwam. Dat was voor het gezin Dijks een dag om nooit te vergeten. ,, Allebei mijn ouders zijn in Amsterdam geboren en toen ik van Volendam naar Ajax kon, riepen ze direct ‘moet je doen!’ Iedereen was daar erg blij mee.''

Bij Ajax was het aanvankelijk wel wennen voor de Purmerender. Dijks moest zich niet alleen aanpassen aan het niveauverschil; de inmiddels 1.93 meter lange Dijks groeide in die periode extra hard. De combinatie groei en hogere trainingsintensiteit, ging niet altijd goed samen. ,,Ik was doordat ik zo snel was gegroeid erg blessuregevoelig. Ik heb alles wel een beetje gehad; spierscheuring, hamstring en mijn rug. Echt heel veel. Het was steeds aanpoten. De langste periode dat ik geblesseerd was, was vier maanden. Toen was ik echt zo depressief, dat m’n moeder dacht: ‘wat is er met mijn kind?” Na al die blessures kreeg ik speciale krachttraining. Daarna ging het veel beter. Het laatste anderhalf jaar heb ik geen blessures meer gehad.”

En z’n spelpeil steeg ook. Dusdanig dat hij aan het begin van het seizoen bij Ajax 1 kon aanhaken. ,,Het was wel grappig hoe dat ging. Daags voordat ik mij bij Jong Ajax zou melden, belde Frank de Boer om te zeggen dat ik de voorbereiding mee mocht doen met Ajax 1. Ik mocht langer met het eerste mee. Vooral in het begin kostte het meedoen erg veel moeite. Ik lag elke dag op de massagebank. Nu gaat het erg goed.”

Mitchell Dijks in zijn eerste duel in de ArenA. Mitchell Dijks in zijn eerste duel in de ArenA.

Dijks mag inmiddels zijn kunsten tonen in de Eredivisie. Of eigenlijk: de ene keer wel, de andere week niet. Het lijkt wel een duobaan: ,,Dat is het wel denk ik. Een duobaan, samen met Daley Blind. Dat is ook wel goed voor mij, want ik kan nu nog geen 34 wedstrijden op dit niveau aan. Dan heb je ook nog de beker en de Champions League. Dus ja, het is voor mij wel goed om niet alles te spelen. Dan kan ik er aan wennen. Ik moet geduld hebben.”

Het is niet afgesproken wie welke wedstrijd speelt. ,,Het ligt er ook aan hoe je die week traint en welke aanvaller rechtsbuiten staat. Voorheen hield ik dat nooit bij, keek ik niet zo heel veel voetbal op tv. Maar nu check ik wel wie de rechtsbuiten is bij de tegenstander. Bij RKC is dat Florian Jozefzoon.”

Met RKC is de eerstvolgende opponent genoemd. Dijks gaat er niet van uit dat hij zaterdag speelt. ,,Dat kon ik wel aan de tactische training aflezen. Mijn doel voor dit seizoen is basisspeler worden en het EK halen met Jong Oranje. Deze keer speelde ik niet bij Jong Oranje, want Bram Nuytinck en Daley Blind stonden er in. Ik heb het er niet makkelijk mee als ik niet speel. Dan ben ik geïrriteerd, dat weet mijn moeder ook. Als je hier speelt wil je altijd spelen. Maar ik kan ook trots op mezelf zijn dat ik hier sta. Nu ben ik weer bezig met krachttraining, want ik had wat kramp tegen Heerenveen. Met die krachttraining kan ik weer aan mijn inhoud werken. ”

De verdediger geeft zichzelf voor de duels die hij speelde, een zesje: ,,Ik kan nog veel leren”, is hij zelfkritisch. ,,Vooral het inspelen kan beter. Waar ik wel redelijk tevreden over ben is hoe ik mijn man uitschakel.”

Maandag trekt Ajax naar Duitsland voor de eerste ontmoeting in de Champions League tegen Borussia Dortmund. ,,Ik denk dat het heel anders is als een uitwedstrijd in de Eredivisie. We zullen als team meer gespannen zijn, denk ik. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. Het wordt een mooie ervaring. Veel mensen zeggen dat een poule met Manchester City en Real Madrid vooral zwaar is. Maar ik vind het gewoon mooi! Of ik zal spelen weet ik niet, ik ben pas negentien en in de Champions League is dat wel jong.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst