Menu
De eerste drie punten zijn binnen

De eerste drie punten zijn binnen

Ajax was in zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 1-0 te sterk voor Roda JC. De ploeg van Marco van Basten maakte ondanks een vreemde voorbereiding een prima indruk.

Thomas Vermaelen scoorde uit een corner. Thomas Vermaelen scoorde uit een corner.

,,Ik vond het een sterke wedstrijd van onze kant”, aldus Marco van Basten na afloop. ,,Al misten we wel veel te veel kansen. Dat was jammer, want daardoor bleef het tot het laatste moment een lastig duel. Wat ik sterk vond, is dat we tot het laatste moment echt als ploeg hebben gevochten.”

Met de voorbereiding die zijn ploeg kende, had het ook heel anders kunnen lopen. Vanwege de interlandperiode trainde Van Basten afgelopen vrijdag pas weer voor het eerst met een redelijk complete selectie. Redelijk compleet, want de Uruguayaanse internationals Luis Suarez en Bruno Silva meldden zich vanwege problemen met een vlucht zaterdag pas bij de club. Het Zuid-Amerikaanse duo miste hierdoor ook de laatste training voor het duel tegen Roda JC. Van Basten koos ervoor om de twee op de bank te laten beginnen. Hierdoor werd een beroep gedaan op de creativiteit van de technische staf. Jeffrey Sarpong (linksbuiten) en Leonardo (rechtsbuiten) kregen een plaats in de basis en Miralem Sulejmani werd achter spits Klaas Jan Huntelaar geposteerd. Achterin nam Gregory van der Wiel de rechtsbackpositie over van Silva. Hij vormde samen met Oleguer, Thomas Vermaelen en Urby Emanuelson de verdediging. Naast Sulejmani kregen Jan Vertonghen en Evander Sno een plaats op het middenveld.

Het 'geïmproviseerde' elftal van Ajax begon overtuigend aan de wedstrijd. In de eerste helft kreeg met name Klaas Jan Huntelaar een aantal goede mogelijkheden op de openingstreffer. In de 25ste minuut werkte hij de bal uit een corner bijna binnen, maar verdediger Boldiszar Bodor stond goed opgesteld bij de paal. Ook Sulejmani, die af en toe ongrijpbaar was voor de Limburgse defensie, was met een aantal afstandsschoten dicht bij de 1-0. Roda creëerde zelf weinig kansen maar hield de eerste 45 minuten wel knap stand.

Het Ajax-doelpunt werd gemaakt door een verdediger. Thomas Vermaelen kopte in de 54ste minuut raak uit een corner van Sulejmani. Vlak daarna kwam Suarez het veld in voor Leonardo en kreeg de Amsterdamse aanval een nieuwe creatieve impuls. Kansen waren er nog genoeg, maar de tweede treffer viel maar niet. Roda bleef zodoende in de wedstrijd en Van Basten zag zich daardoor genoodzaakt in de slotfase Huntelaar te wisselen voor Rasmus Lindgren. ,,Roda begon ons in die fase onder druk te zetten door achterin één op één te gaan spelen”, zei Van Basten. ,,Daarom besloten we Huntelaar naar de kant te halen. Zo hadden we op het middenveld iets meer controle.”

Roda JC kreeg vlak voor die wissel de grootste kans van de wedstrijd. Sekou Cissé bracht de bal voor het doel van Ajax, waarna er een scrimmage ontstond. De bal leek over de lijn te gaan, maar Stekelenburg bracht redding. Het bleef 1-0 en Ajax kan zo maandag met een goed gevoel en vrijwel compleet de voorbereiding op het UEFA Cupduel met FK Borac beginnen. Of Gabri er donderdag weer bij is, is nog niet zeker. ,,We beslissen waarschijnlijk dinsdag of hij mee kan naar Servië”, zei Van Basten over de aan zijn enkel geblesseerde middenvelder. ,,Hij heeft de groepstraining nog niet hervat, maar het gaat wel steeds beter met hem.”

Benieuwd naar reacties en de samenvatting?
Houd dan de website van Ajax TV in de gaten >>