Menu
De eerste klap is een daalder waard

De eerste klap is een daalder waard

De Ajax-selectie werkte dinsdagochtend een lichte training af in het imposante Strahov stadion. Tijdens het laatste gedeelte van de eerste oefensessie in Praag mochten de Ajacieden voor zichzelf werken aan hun techniek. Na afloop stond Danny Blind de pers te woord.

Het Strahov-complex was ooit een van de grootste sportcomplexen van Europa. Eens in de vijf jaar werd de ‘Spartakiade’ gehouden, een sportmanifestatie voor tweehonderdduizend toeschouwers. Tomás Galásek was een van de sporters toen hij een puber was. ,,Kinderen van scholen werden in groepen ingedeeld en ik mocht toen ik vijftien of zestien was ook meedoen. Het is heel indrukwekkend om als kleine jongen voor tweehonderdduizend mensen te mogen optreden’’, herinnert de Tsjech zich. Galásek kijkt uit naar de wedstrijd woensdag. ,,Ik ben erg benieuwd hoe Ajax het gaat doen. Ik denk dat we blij moeten zijn met elk punt dat we halen’’, is de Tsjech voorzichtig.

Het complex van zes hectare telt momenteel acht voetbalvelden die naast elkaar liggen. De tribunes zijn oud en bestaan uit betonnen banken en van buiten ziet het er vervallen uit. Maar van binnen is het opgeknapt en de velden liggen er prachtig bij.

Op veld 1 bracht Ajax het grootste gedeelte van de ochtend door. Deze training geen ingewikkelde positiespellen of een grote partij, maar lichte oefeningen en een naar eigen keuze in te vullen slot van de training. De meesten gebruikten die tijd om hun specialiteit nog meer te verfijnen. Zo oefenden Hatem Trabelsi en Mauro Rosales op hun voorzet van rechts, en stonden Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas voor het doel om de voorzetten af te ronden. Wesley Sneijder stond iets verderop vrije trappen te oefenen.

Danny Blind verplaatste zich naar een ruimte in het stadion, waar de UEFA een zaaltje had ingericht voor de persconferentie. De Tsjechische pers wilde vooral weten of Tomás Galásek en Zdenek Grygera zullen aantreden woensdagavond, maar Blind wilde niet meer zeggen dan dat die kans groot is.

Wie morgenavond in de spits zal aantreden wilde Blind uiteraard niet prijsgeven. ,,Twee dingen spelen een rol bij de keuze voor de spits. Als eerste kijk je naar wat de wedstrijd vraagt, waar de kansen liggen. Rosenberg en Charisteas zijn twee verschillende type spitsen. De een heeft meer diepte en de andere is balvaster en kun je beter vanaf de flanken bereiken omdat die koppend sterk is. Ten tweede ben ik geen trainer die zomaar stuivertje wisselt. Iemand tijd, rust en vertrouwen geven is ook belangrijk. Afhankelijk van de spits die je opstelt kun je je buitenspelers daarop afstemmen. Babel en Pienaar zijn geen echte vleugelspitsen, Rosales en Mitea wel, maar die laatste is weggevallen. Ik wil niet af van de vleugelspitsen, maar het type dat op de vleugel speelt, bepaalt wel de invulling van de positie."

Sparta Praag staat momenteel vierde in de competitie en lijkt niet in vorm. Blind: ,,Dat zegt op zich niets. Natuurlijk ga je met een beter gevoel een wedstrijd in als je wel in vorm bent, maar een duel in de Champions League is heel speciaal, totaal anders dan een competitiewedstrijd en dat kan een team extra power geven.’’

Makkelijk zal het hoe dan ook niet worden, verwacht Blind. ,,Het is een uitwedstrijd tegen een goede tegenstander. De laatste resultaten van Nederlandse teams tegen Sparta Praag zijn niet goed. Maar ons doel is om te winnen. Op voorhand denk ik dat Ajax en Praag strijden om een plaats om door te gaan. Ik weet niet of dit een sleutelwedstrijd is, maar hij is wel belangrijk. Wij zullen er alles aan doen om een goed resultaat te behalen. Tenslotte is de eerste klap een daalder waard.’’