Menu
De eerste treffer van De Jong

De eerste treffer van De Jong

Ajax hervat vandaag in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam de jacht op de tweede plaats in de Eredivisie. Gezien het verleden zijn duels bij de Spartanen vaak een garantie voor spektakel.

Vooral in de jaren tachtig ontspon zich geregeld een doelpuntrijk duel en ook vorig seizoen was het een vermakelijke wedstrijd, waarin Siem de Jong zijn competitiedebuut maakte.

Voor de 18-jarige middenvelder werd het een entree om niet snel te vergeten. ,,Ik maakte de 2-2 in de laatste minuut’’, weet hij nog al te goed. ,,Maar het was niet zo dat iedereen heel blij was. Ook omdat Henk ten Cate wegging na die wedstrijd’’, doelt De Jong op het vertrek van de trainer naar Chelsea, wat een dag later wereldkundig werd gemaakt. ,,Dus het was niet zo dat het heel mooi was voor het team. Als het nou de 2-3 was geweest! Maar voor mezelf was het een mooi moment; eerste competitiewedstrijd en gelijk een doelpunt.’’

Na het duel op ’t Kasteel raakt de loopbaan van De Jong in een stroomversnelling. ,,Ik heb toen in het resterende seizoen veel gespeeld’’, beaamt hij. ,,In die zin was het voor mij een belangrijke wedstrijd. Het heeft me toch wel wat geholpen.’’ Of de Ajacied zondag opnieuw speeltijd krijgt, is afwachten. ,,Ik hoop weer wat minuten te pakken. Dat lijkt me mooi en daarna zien we wel wat er gebeurt’’, aldus de jeugdinternational die dit seizoen iets minder aan bod komt.

Ondanks dat is De Jong tevreden over zijn ontwikkeling. ,,Het gaat steeds beter op de training. Dat merk ik ook als ik speel bij Jong Ajax’’, het elftal waarmee hij maandag kampioen van Nederland werd. ,,Ik richt me op volgend seizoen, maar eerst moeten we nu tweede zien te worden.’’ In die strijd zijn de laatste twee competitieduels met Sparta en grootste concurrent FC Twente van cruciaal belang. ,,Als we zondag winnen, komt het aan op de laatste wedstrijd ongeacht wat FC Twente dit weekend doet’’, beseft de Achterhoeker.

Saillant detail is dat Luuk de Jong, de jongere broer van Siem, vanaf volgend seizoen voor FC Twente speelt. De vraag rijst dan ook of de voorronde van de Champions League een onderwerp van gesprek is in huize De Jong. ,,Ja, wel een beetje’’, geeft de oudste De Jong toe. ,,Elke keer als wij punten laten liggen, zegt mijn broertje ,,ik speel volgend seizoen in de Champions League’’.


Sparta Rotterdam - Ajax begint vandaag evenals alle overige eredivisieduels om 14.30 uur.


Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007/2008 Sparta Rotterdam - Ajax 2-2 (07-10-2007)

2006/2007 Sparta Rotterdam - Ajax 3-0 (26-11-2006)

2005/2006 Sparta Rotterdam - Ajax 1-2 (02-10-2005)

2001/2002 Sparta Rotterdam - Ajax 0-4 (14-04-2002)

2000/2001 Sparta Rotterdam - Ajax 3-0 (27-08-2000)