Menu
'De Europa League mag zeker niet onderschat worden'

'De Europa League mag zeker niet onderschat worden'

Matthijs de Ligt maakt een stormachtige ontwikkeling door. Na vervroegd te zijn doorgeschoven naar de senioren heeft de verdediger (17) inmiddels een vaste plek in de A-selectie. Een keer per maand deelt De Ligt zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

Donderdag spelen we de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League bij FC Kopenhagen. Europese duels zijn altijd speciaal. Je speelt tegen buitenlandse teams en dat zijn wedstrijden waarvan je veel kunt leren. Mooie meetmomenten, ook voor de fans. Het is toch leuk om als supporter te zien hoe jouw team er in vergelijking met buitenlandse clubs op staat.

,,Misschien dat Ajax op papier licht favoriet is, maar dat zegt me niets. Het is altijd afwachten hoe de krachtsverhoudingen liggen."

Zelf zat ik vroeger ook altijd voor de buis bij Europese wedstrijden van Ajax. Ik ben het, denk ik, vanaf 2007 bewust gaan volgen. Toen was ik zeven jaar oud. Mijn mooiste herinnering stamt uit 2010. Ajax ging toen voor het eerst sinds jaren weer in de Champions League spelen. Na de laatste voorronde ben ik wel even uit mijn dak gegaan. Een grote opluchting was het. Daarna heb ik alle drie de thuiswedstrijden van de groepsfase live in het stadion gezien.

CL-hymne
De Champions League blijft toch het allerhoogste podium op clubniveau, en natuurlijk hoop ik met Ajax volgend seizoen van de partij te zijn. Voor wedstrijden in de Champions League ga ik altijd even goed zitten. Het deuntje is sowieso al bewonderenswaardig, laat staan de wedstrijden. Manchester City - Monaco was laatst pure reclame voor het voetbal.

De ene keer kijk ik echt als neutrale toeschouwer en hoop ik op een mooie pot. Vaak probeer ik ook van de wedstrijden te leren, en let ik op spelers die op mijn positie uitkomen. Bijvoorbeeld jongens zoals Boateng, Hummels en Pique. Wat ik vooral interessant vind is dat zij in heel aanvallende teams spelen. Hun verdedigingstaak is een beetje vergelijkbaar zoals bij Ajax: ver van de eigen goal verdedigen en proberen opbouwend mee te doen. Het is leerzaam om te zien hoe zij dat invullen, en dat dan te vergelijken met mijn eigen spel.

,,Van Kopenhagen weet ik dat het een fysiek sterke ploeg is."
,,Van Kopenhagen weet ik dat het een fysiek sterke ploeg is."

Met Ajax zitten we inmiddels bij de laatste zestien van de Europa League. Ik merk dat het toernooi begint te leven. Er zitten stuk voor stuk nog sterke teams bij. Een aantal daarvan zou niet misstaan in de Champions League. Ik vind dat de Europa League zeker niet onderschat mag worden.

Ons doel is logischerwijs om zo ver te mogelijk te komen. Ik heb geen idee of we de Europa League kunnen winnen. In principe zou je kunnen zeggen dat alle overgebleven teams kans maken. Maar goed, dat is voor de muziek uitlopen. We moeten gewoon zo goed mogelijk spelen en wellicht kan er een wonder gebeuren. Dat we nog in het toernooi zitten, is in ieder geval een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Maar we zijn nog lang niet tevreden.

Boilesen
Van Kopenhagen weet ik dat het een fysiek sterke ploeg is, en ze nog niet verloren hebben in Denemarken. En natuurlijk speelt Nicolai Boilesen er. Ik heb met Nicolai vorig seizoen een aantal keer getraind bij Jong Ajax. Het is leuk om hem weer tegen te komen, maar voor mij niet meer dan dat. Ik kan me voorstellen dat het voor de oudere jongens die met hem gespeeld hebben wat specialer is.

Het wordt hopelijk een mooie avond, waarin we een goede uitgangspositie voor de return kunnen creëren. Of ik speel weet ik nog niet, maar ik hoop er natuurlijk wel op. We zullen volle bak moeten. Misschien dat Ajax op papier licht favoriet is, maar dat zegt me niets. Het is altijd afwachten hoe de krachtsverhoudingen liggen. In het verleden hebben we vaker wedstrijden gehad waarvan iedereen zei dat Ajax zou gaan winnen, maar die toch verloren gingen. We moeten onze benen laten spreken.