Menu
De ‘extra’s’ van Cruijff

De ‘extra’s’ van Cruijff

Vandaag precies 26 jaar geleden maakte Johan Cruijff in de thuiswedstrijd tegen Haarlem een meer dan opvallende comeback bij zijn Ajax. Een jaar later tekende de maestro uit Betondorp voor een heel ander hoogtepunt in de roemruchte Ajax-historie.

Johan Cruijff passeert op 6 december 1981 twee spelers van Haarlem. Johan Cruijff passeert op 6 december 1981 twee spelers van Haarlem.

5 december 1982:

Een jaar (minus een dag) na de terugkeer van Cruijff in het shirt van Ajax namen de routinier en Jesper Olsen ‘de penalty’ voor hun rekening. Op de vijfde december van 1982 helpen Cruijff en Olsen hun ploeg op opvallende wijze aan een 2-0-voorsprong op Helmond Sport.

De supporters in de Meer, en ’s avonds ook de kijkers van Studio Sport, genieten van een wel heel curieus uitgevoerde strafschop. Dat Cruijff zich achter de bal zet, is al bijzonder omdat hij nooit eerder een penalty heeft genomen voor de Amsterdammers. Dat de bal vanaf de strafschopstip breed wordt gelegd, is wellicht nóg verrassender. De inlopende linksbuiten Olsen weet precies wat hij kan verwachten en pikt de bal snel op. De verbouwereerde Helmond Sport-goalie Otto Versfeld verkleint zijn doel nog wel, maar is volmaakt kansloos als Olsen de bal breed terugspeelt op Cruijff.

Ajax heeft de voorsprong verdubbeld en de Helmonders protesteren vergeefs bij scheidsrechter Jan Manuel. De uitvoering is weliswaar opvallend, maar voldoet helemaal aan de spelregels. Het idee om de penalty zo te nemen werd geboren op een training. Voor de camera’s van Studio Sport licht Cruijff zijn bijzondere een-tweetje toe: ,,Je zit vlak voor de kerst en de winterpauze, dus geef je het publiek wat extra’s.’’ Het cadeautje van Cruijff en Olsen gaat de hele wereld over.

Jesper Olsen passt de bal terug op penaltynemer Cruijff in de wedstrijd tegen Helmond Sport. Doelman Otto Versfeld probeert zijn doel nog te verkleinen... Jesper Olsen passt de bal terug op penaltynemer Cruijff in de wedstrijd tegen Helmond Sport. Doelman Otto Versfeld probeert zijn doel nog te verkleinen...

6 december 1981:

Op 6 december 1981 krijgt de dan 34-jarige Cruijff het Ajax-publiek ook op de banken. Het nieuws over de rentree van Cruijff in het Ajax-shirt in de thuiswedstrijd tegen Haarlem lokt tienduizenden supporters naar de Meer. Terwijl duizenden Ajacieden nog in de rij staan voor de loketten van de kaartverkoop, rolt de bal al tijdens Ajax - Haarlem. In de 21ste minuut verwerft Cruijff, vanzelfsprekend drager van het rugnummer 14, zijn zoveelste plek in de annalen van Ajax. De Ajacied neemt de bal aan en laat de Haarlemmers Piet Huyg en Martin Haar stijlvol kansloos. De sublieme lob die vervolgens wordt verstuurd, blijkt niet veel later te machtig voor doelman Edward Metgod. De duizenden binnen de stadionmuren hebben alle reden tot juichen, de duizenden daarbuiten bejubelen de treffer evenzeer. Ajax besluit de laatste competitiewedstrijd in 1981 met een klinkende overwinning (4-1) op Haarlem.

PSV gaat de winterstop in als kampioen van de eerste seizoenshelft. Het Ajax van trainer Kurt Linder loopt in december nog een punt achter op de Eindhovenaren. De Amsterdammers morsten vooral de maanden voor de thuiskomst van Cruijff te veel punten om aanspraak te mogen maken op de officieuze wintertitel.

Met de komst van de oude meester verliest Ajax zijn wisselvalligheid. De routine die ‘Jopie’ meetorst, vertaalt zich in klinkend resultaat. De Amsterdammers knokken zich na de winterstop definitief voorbij PSV. Na 34 speelrondes in de eredivisie bedraagt de voorsprong vijf punten. Wim Kieft profiteert dat seizoen in dubbel opzicht van de komst van Cruijff. De 19-jarige spits wordt vanaf de zesde december 1981 perfect aangestuurd door zijn illustere ploeggenoot en brengt dat seizoen 32 treffers op zijn naam. Het levert Kieft de eretitel op van Europees topscorer.

Een tel later is Versfeld kansloos en werkt Cruijff de bal moeiteloos over de doellijn. Een bijzondere penalty is voltooid. Een tel later is Versfeld kansloos en werkt Cruijff de bal moeiteloos over de doellijn. Een bijzondere penalty is voltooid.