Menu
De Finale: Ajax recordhouder

De Finale: Ajax recordhouder

Liefst zeventien KNVB bekers staan er in de prijzenkast van Ajax. De eerste werd gewonnen in 1917, toen heette de voetbalbond nog NVB, en de laatste werd negentig jaar later bijgezet. Geen club in Nederland won meer nationale bekers dan Ajax. Bovendien speelde Ajax de meeste finales.

Henk Groot houdt de beker omhoog. In 1961 klopte Ajax in de bekerfinale NAC Breda met 0-3. Henk Groot houdt de beker omhoog. In 1961 klopte Ajax in de bekerfinale NAC Breda met 0-3.

In het seizoen 1916-1917 won Ajax de eerste nationale hoofdprijs. In de finale speelde tweedeklasser Ajax tegen derdeklasser VSV uit Velsen. Met 5-0 wonnen de Amsterdammers eenvoudig. Er zouden nog veel nationale (beker)successen volgen.

De tweede beker volgde 26 jaar later. Middenin de oorlogsjaren, op 27 juni 1943, won de Amsterdamse formatie in het Olympisch stadion voor de ogen van het recordaantal betalende toeschouwers van 33.359 van Dordrecht (3-2).

Het duurde vervolgens tot 1961 totdat de prijzenkast weer met een beker werd gevuld. Het was Henk Groot, die in de competitie met 41 treffers topscorer van Nederland werd, die zijn ploeg aan de cup hielp. Na een 0-0 ruststand scoorde de Zaankanter drie keer en bracht hij het kleinood na achttien jaar weer eens naar Amsterdam.

Gert Bals krijgt, na de finale Ajax - NAC op 7 juni 1967, uit handen van bondsvoorzitter Meuleman de beker uitgereikt. Gert Bals krijgt, na de finale Ajax - NAC op 7 juni 1967, uit handen van bondsvoorzitter Meuleman de beker uitgereikt.

Daarna hoefden de fans 'slechts' zes jaar te wachten alvorens Ajax de beker weer won. In 1967 was Ajax ternauwernood naar de finale gegaan na een 1-2 zege op Go Ahead, in de verlenging. En ook tijdens de eindstrijd had Ajax alle moeite met de opponent. Ook tegen NAC moest er extra speeltijd worden uitgetrokken om tot een winnaar te komen en opnieuw was Ajax daarin de betere; 1-2. Johan Cruijff had Ajax op voorsprong gezet, maar Vesters van NAC bracht de spanning terug. In minuut 106 scoorde Klaas Nuninga de winnende goal voor de Amsterdammers. Ajax liep op dat moment nog 'drie uit drie'; drie finales, drie bekers. Een jaar later kwam daar verandering in. Ajax was wederom doorgedrongen tot de eindstrijd, maar daarin bleek Den Haag met 2-1 te sterk.

Johan Cruijff in actie tegen Den Haag. Johan Cruijff in actie tegen Den Haag.

In de jaren zeventig won Ajax vier keer de beker. Van 1970 tot en met 1972 drie keer achter elkaar en in 1979 voor de vierde maal na een zege op FC Twente. Daartussen zat nog een verloren finale tegen AZ in 1978. De jaren tachtig begonnen slecht. Zowel in '80 als '81 reikte Ajax wel tot de finale, maar daarin bleken respectievelijk Feyenoord en AZ de sterkste. In 1983, 1986 en 1987 was het echter weer Ajax dat de finaleplaats omzette in bekerwinst.

Martin Jol in de bekerfinale van 1987. Jol, hier in duel met Marco van Basten, verloor met Den Haag van Ajax. Martin Jol in de bekerfinale van 1987. Jol, hier in duel met Marco van Basten, verloor met Den Haag van Ajax.

In de jaren negentig behaalde Ajax vooral Europese successen. In 1992 wonnen de Amsterdammers de UEFA Cup na twee gelijke spelen tegen Torino. Een jaar later pakte Ajax de nationale beker na een 6-2 zege op sc Heerenveen. Ook aan het einde van dat decennium ging de denneappel weer naar de hoofdstad. In 1998 ging PSV mede dankzij drie goals van Jari Litmanen met 5-0 ten onder en onder leiding van Morten Olsen won Ajax daarmee de dubbel; het landskampioenschap én de Amstel Cup. Een jaar later kreeg een troosteloos seizoen, waarin Ajax zesde werd met 23 punten achterstand op kampioen Feyenoord, nog een beetje glans door de bekerwinst tegen Fortuna Sittard.

Na de gewonnen finale tegen sc Heerenveen poseert Ajax in de bekende pompeblêd-shirts. Na de gewonnen finale tegen sc Heerenveen poseert Ajax in de bekende pompeblêd-shirts.
Shota Arveladze kust de Amstel Cup in 1998, nadat Ajax met 2-0 van Fortuna Sittard won. Shota Arveladze kust de Amstel Cup in 1998, nadat Ajax met 2-0 van Fortuna Sittard won.
Met een beker kan je best een Afrikaans dansje uitvoeren, dacht Kofi Mensah in 1999. Met een beker kan je best een Afrikaans dansje uitvoeren, dacht Kofi Mensah in 1999.

In dit laatste decennium kan Ajax de achttiende beker binnenslepen. Drie jaar geleden wonnen de Amsterdammers de cup voor het laatst na een spannende wedstrijd tegen AZ, die pas na een strafschoppenserie werd beslist. Edgar Davids schoot de beslissende penalty raak en bracht Ajax daarmee de zeventiende bekerwinst.

Een jaar eerder stond aanvoerder Klaas Jan Huntelaar op het bordes met de beker, die vooral ook zíjn prijs was. Het was zijn doelpunt na rust dat Ajax op een 1-0 voorsprong tegen PSV had gezet. Nadat oud-Ajacied Michael Lamey PSV terug in de race bracht, scoorde Huntelaar in de slotseconden de 2-1. Dat bleek uiteindelijk voldoende voor het winnen van de beker, die dat seizoen de naam Gatorade Cup droeg.

Zondag staat Ajax voor de 22ste keer in de finale. Tegenstander is Feyenoord, die alleen in 1980 ook tegenstander van Ajax was. Toen ging de beker naar Rotterdam. Dit jaar willen de Amsterdammers de beker vanuit Rotterdam mee terugnemen naar Amsterdam. Op donderdag 6 mei - na de return - weten we of dat gelukt is.

Tekst:Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax en Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Klaas Jan Huntelaar in 2006 met de beker op het bordes van de Stadsschouwburg. Klaas Jan Huntelaar in 2006 met de beker op het bordes van de Stadsschouwburg.
In 2007 won Ajax de beker voor het laatst. In 2007 won Ajax de beker voor het laatst.