Menu
De Finale: Dubbele vreugde Emanuelson

De Finale: Dubbele vreugde Emanuelson

Als een van de weinige spelers in de huidige Ajax-selectie won Urby Emanuelson twee keer de KNVB beker. In 2006 versloeg Ajax PSV met 2-1 in de eindstrijd van het bekertoernooi. Het jaar daarop won Ajax de lange en bloedstollende finale van AZ. Voor Emanuelson is de laatste editie de mooiste bekerfinale die je je maar kunt voorstellen.

Wat de bekerfinale zo speciaal maakt? ,,De sfeer’’, antwoordt Urby Emanuelson. ,,Het geeft een beetje het Europese gevoel. En ook de supporters die, behalve dit jaar dan, voor de helft voor de tegenstander zijn en de voor de helft voor ons. Dat maakt het ook zo mooi, want je hebt een strijd op de tribunes en op het veld. Alles klopt. Je krijgt er gewoon kippenvel van.’’

Slechts 23 jaar oud is hij en heeft inmiddels twee bekerfinales gespeeld én gewonnen. ,,Daar doe je het voor’’, zegt de multi-inzetbare speler. ,,En ik moet zeggen dat beide finales, tegen PSV en AZ, hele mooie en spannende wedstrijden waren. Maar de wedstrijd tegen AZ is voor mij het mooist.’’

Zondag 6 mei 2007, De Kuip. Het stadion is volledig uitverkocht en kleurt rood-wit. Deels door de Ajax-supporters en deels door de AZ-fans. Wanneer de spelers het veld betreden klinkt er een daverend applaus. De strijdlustige teams hebben hard geknokt voor de landstitel, maar zagen concurrent PSV er uiteindelijk mee vandoor gaan. Wat overblijft is de KNVB beker. Een waardige titel en bekroning op het harde werken gedurende de weg naar de eindstrijd van het bekertoernooi. Vanaf het eerste fluitsignaal zijn de toeschouwers getuige van een enerverend en beladen duel tussen de twee Noord-Hollandse clubs op Rotterdamse bodem.

Na de extra tijd volgt de zenuwslopende penaltyreeks. Na de extra tijd volgt de zenuwslopende penaltyreeks.

Een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd, bij een 1-1 stand, maakt Emanuelson plaats voor Tom de Mul. Niet wetend wat er gaande is krijgt de speler op de bank verrassend nieuws te horen. ,,Ik kreeg na de wissel te horen dat mijn vriendin op het punt stond om te bevallen. Met mijn familie ben ik snel naar het ziekenhuis gereden’’, blikt hij drie jaar later terug.

Via de radio blijft hij de wedstrijd vol spanning volgen. Tijdens de zenuwslopende penaltyreeks moet de Ajacied aanhoren hoe zijn teamgenoten de strafschoppen nemen. ,,Ik vond dat heel moeilijk’’, zegt hij achteraf. ,,De spelers zelf kunnen er goed mee om gaan, maar voor de mensen op de tribunes of thuis voor de televisie is het nog spannender en zenuwslopender omdat zij het niet in de hand hebben. Zij zijn afhankelijk van de spelers. Dat gevoel had ik ook. Ik zat in het ziekenhuis met de radio aan. Ik werd helemaal gek. Op het moment dat Edgar (Davids, red.) de winnende penalty maakte hebben we met z’n allen een klein feestje gevierd en daarna meteen gefocust op de bevalling’’, zegt hij met een brede glimlach.

Ajax verslaat AZ in een bloedstollend duel om de KNVB beker. Verdriet, pijn en verlies zijn voelbaar bij de AZ-spelers en supporters. Vreugde, blijdschap en trots voelen de Ajacieden in en buiten het stadion. Ook Emanuelson voelt een enorm vreugdevol gevoel als hij terugblikt op de bekerfinale in 2007. ,,Ik heb er een heel speciale herinnering aan. Dat zal ik altijd bij me blijven dragen’’, klinkt het vol passie. Een aantal uur na de gewonnen bekerfinale wordt Urby Emanuelson vader van een gezond dochtertje genaamd Nashaira.

,,Ik heb echt hele mooie herinneringen aan die dag’’, besluit de speler met een trotse glimlach. ,,Dat zal de kleine zeker meekrijgen wanneer ze groot is en ze zal zeker herinnerd worden aan die mooie dag.’’

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Ajax prolongeert de KNVB beker. Ajax prolongeert de KNVB beker.

Koop je kaarten voor de bekerfinale Ajax - Feyenoord online