Menu
De Finale: Herkansing voor De Zeeuw

De Finale: Herkansing voor De Zeeuw

Demy de Zeeuw is een van de spelers van Ajax die een bekerfinale op zijn cv heeft staan. In 2007 speelde hij met zijn vorige club AZ zijn eerste en tot nu toe enige eindstrijd. Uitgerekend tegen Ajax.

Als zijn gedachten teruggaan naar 6 mei 2007 overheerst een mix van trots en teleurstelling bij De Zeeuw. Trots vanwege het bereiken van de finale en teleurstelling omdat een week na het verloren landskampioenschap ook de KNVB beker aan zijn neus voorbij ging. Een zenuwslopende strafschoppenreeks (7-8) leverde Ajax de beker op. ,,Ik denk dat AZ – Ajax een van de mooiste finales van de afgelopen jaren was. Het was een spectaculaire wedstrijd met een geweldige sfeer. Helaas leverde het toen geen prijs op. AZ mocht dat jaar gewoon niks winnen. Dat gevoel kreeg ik toen ook tijdens die finale. We kwamen vroeg op voorsprong en bovendien kwam Ajax vlak voor de verlenging met tien man (rood Gabri, red.) te staan. En nóg lukte het ons niet. Ondanks alle kansen mocht het gewoon niet zo zijn.”

In het tweeluik tegen Feyenoord krijgt De Zeeuw een herkansing. Hij treft het in zijn eerste seizoen als Ajacied. Voor de derde (en vierde) keer mag hij het tegen Feyenoord opnemen. ,,Dit is natuurlijk een finale waar iedereen naar uitkijkt. Nu moeten we afwachten of het daadwerkelijk ook die mooie eindstrijd wordt waar iedereen op hoopt.”

Zijn eerste twee Klassiekers gingen de middenvelder van Ajax goed af. In de Amsterdam ArenA won Ajax met 5-1 van Feyenoord. In De Kuip eindigde het treffen in 1-1. ,,Tijdens mijn eerste Klassieker scoorde ik gelijk twee doelpunten. Ze zeggen dat je bij de supporters niet meer stuk kan als je in je eerste Klassieker tegen Feyenoord scoort. Wat dat betreft begon het dus dubbel goed voor mij. Maar je moet natuurlijk blijven presteren. Alleen die twee doelpunten is uiteraard niet genoeg.”

Vreugde bij De Zeeuw na zijn doelpunt tegen Feyenoord. Vreugde bij De Zeeuw na zijn doelpunt tegen Feyenoord.

Los van zijn doelpunten tegen Feyenoord was zijn band met de supporters vanaf het begin al goed. ,,Ik werd eigenlijk gelijk heel goed opgenomen”, zegt De Zeeuw daarover. ,,Je voelt de waardering van de supporters. Dat is mooi. Ik vind het belangrijk dat je als speler ook iets terug kan geven. Dat je het vertrouwen dat ze in jou hebben ook aan hen teruggeeft. Ik laat dat bijvoorbeeld zien door altijd mijn best te doen. Ook als het niet loopt, blijf ik gewoon altijd hard werken voor het team. Wat dat betreft sluit mijn type spel denk ik goed aan bij de manier waarop Ajax graag speelt.”

De Zeeuw houdt een bijzonder gevoel over aan het afgelopen bekerseizoen waarin Ajax, ondanks alle voorspoed in de competitie, de grootste moeite had met ploegen als AGOVV, FC Dordrecht en NEC. ,,De loting was telkens makkelijk, maar de wedstrijden verliepen vrijwel allemaal vrij moeilijk. Daarom wilden we het laatst in de halve finale tegen Go Ahead Eagles juist wél laten zien. Datzelfde geldt voor de finale tegen Feyenoord. We moeten heel erg ons best doen, want het zijn gewoon twee heel moeilijke wedstrijden.”

De international heeft een goed gevoel over de derde (en vierde) Klassieker van het seizoen. ,,Als ik aan de andere twee wedstrijden tegen Feyenoord terugdenk, overheerst toch wel het gevoel dat we beide keren beter waren. Toch speelden we gelijk in De Kuip (1-1). Daarom moeten we deze keer laten zien dat we écht beter zijn door die finale te winnen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Toenmalig AZ'er De Zeeuw in duel met Davids tijdens de bekerfinale in 2007. Toenmalig AZ'er De Zeeuw in duel met Davids tijdens de bekerfinale in 2007.

Koop je kaarten voor de bekerfinale Ajax - Feyenoord online