Menu
De Finale: Jol wil beker in Ajax-museum

De Finale: Jol wil beker in Ajax-museum

Martin Jol was speler en trainer in Nederland, Engeland en Duitsland. De trainer van Ajax heeft daardoor veel ervaring opgedaan in de verschillende competities én bekertoernooien. Met Ajax gaat hij in een tweeluik, te beginnen in de Amsterdam ArenA, op jacht naar de achttiende beker in de clubgeschiedenis.

Zodra Jol over Engeland begint, verschijnt er een grote lach op het gezicht van de trainer. ,,De FA Cup is daar bijna net zo belangrijk als de competitie. Iedereen wil op Webley die 'cupfinal' gespeeld hebben.” De 54-jarige oefenmeester weet wat het is om in het meest fameuze bekertoernooi ter wereld actief te zijn. Als speler (Coventry City en West Bromwich Albion) en trainer (Tottenham Hotspur) had hij het voorrecht om in de FA Cup te spelen. ,,Het is fantastisch. Of je nu tegen Plymouth of Chelsea speelt, het stadion zit altijd vol. En de sfeer is immer hetzelfde. Een beetje ‘elektrisch’ zelfs. Ze houden die traditie daar geweldig in stand met elkaar.”

,,In Engeland is het moeilijker om in de finale te komen dan in Nederland. Dit seizoen hebben wij een paar keer geluk gehad met de loting. Maar we hebben uiteindelijk niet eenvoudig de finale gehaald, al is Feyenoord zometeen in de finale pas de tweede tegenstander uit de Eredivisie. We hebben wel vaak uit gespeeld, maar toch telkens tegen op papier mindere tegenstanders. Op zo’n manier kan je in Nederland in de finale komen.” Dat het ook anders kan beaamt Jol. Zo bereikte opponent Feyenoord de eindstrijd via zeges op AZ, PSV en FC Twente. ,,Maar de beker heeft hier minder standing dan in Engeland. Dat is duidelijk.”

Jol bewaart ook goede herinneringen aan de bekerstrijd in Duitsland. ,,Als voetballand is Duitsland groeiende. Ze zijn een tijd weggeweest, maar zijn uiteindelijk in staat gebleken om de eigen broek op te houden. In Engeland zie je vaak dat eigenaren een club opkopen. In Duitsland is dat eigenlijk not done. Kijk bijvoorbeeld naar de geldschieter van Hoffenheim. Die man is daar bijna persona non grata. En dat alleen omdat hij als suikeroom geld in de club steekt. Dat vinden ze gek in Duitsland. Aan de andere kant geeft het beleid van ‘zelf de broek ophouden’ de Duitse competitie juist wel weer kracht. Je moet je budget zelf genereren. En je ziet; ook via de weg komen ze langzaam in de buurt van de Engelse competitie.”

Jol koestert zijn aanvoerder Suarez. Jol koestert zijn aanvoerder Suarez.

De trainer van Ajax was zelf een aantal keer als toeschouwer getuige van de finale om de DFB Pokal. ,,Dat immense stadion in Berlijn is altijd stijf uitverkocht. Ook daar heerst een geweldige sfeer, al blijft de Engelse FA Cup nét even aparter. Dat heeft ook met traditie te maken.”

In het Nederlandse bekertoernooi heeft Jol ook zijn sporen verdiend. In 1975 won hij als speler van FC Den Haag de beker ten koste van het favoriete FC Twente (1-0). Ook als trainer van Roda JC tilde hij bijna 22 jaar later de nationale cup omhoog. ,,Voor een club als Roda is de beker een unieke prijs. Bij Ajax ligt dat uiteraard anders. Als je in het museum van Ajax komt zie je veel prijzen staan. Dat neemt uiteraard niet weg dat we de beker dolgraag willen winnen. In de afgelopen tien jaar heeft de club twee kampioenschappen, drie bekers en drie Supercups behaald. Het is dus niet zo dat je ieder jaar kans maakt op de dubbel. Laat staan dat je hem pakt. Dat doen we graag, ook voor onze supporters.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

'In Engeland is het moeilijker om in de finale te komen dan in Nederland' 'In Engeland is het moeilijker om in de finale te komen dan in Nederland'

Koop je kaarten voor de bekerfinale Ajax - Feyenoord online