Menu
De Finale: Van den Boog & Klassiekers

De Finale: Van den Boog & Klassiekers

Ajax begint zondag aan deel 1 van het tweeluik met Feyenoord. In twee duels strijdt het team van Martin Jol om de achttiende KNVB beker in de clubgeschiedenis. Ajax’ algemeen directeur Rik van den Boog heeft er vertrouwen in. Hij weet wat het is om van Feyenoord te winnen.

In zijn tweede seizoen als algemeen directeur is Rik van den Boog met Ajax nog altijd in de race voor twee prijzen: de landstitel en de KNVB beker. Hij noemt het spelen van de bekerfinale belangrijk voor de ontwikkeling voor Ajax. ,,Het is belangrijk omdat het je als club helpt in de ontwikkeling van je beleid en visie. Zoiets heb je niet in anderhalf jaar voor elkaar. Daar bouw je minstens een periode van vijf tot tien jaar aan. Het winnen van prijzen maakt het allemaal wat makkelijker. Het creëert nog meer rust binnen de club. Rust die er eigenlijk al een tijd is.”

Van den Boog kijkt uit naar het tweeluik met Feyenoord. ,,Het is waanzinnig leuk dat de Klassieker dit jaar de bekerfinale is. Het is sportief gezien de mooist denkbare eindstrijd voor zowel Ajax als Feyenoord. Bovendien is het een aansprekende finale, met name voor het internationale voetbal. Ik hoop dat wij, supporters en spelers, daar een bijdrage in kunnen leveren. Deze finale gaat de hele wereld over.”

Zowel op het gebied van de landstitel (29 keer) als de KNVB beker (17 maal) is Ajax de recordkampioen van Nederland. Toch benadrukt Van den Boog dat Ajax iedere nieuwe titel koestert. ,,Als we de beker winnen zal dat de eerstkomende jaren blijven hangen. Het geeft een stukje extra bagage en iets tastbaars in de vorm van een prijs. Bovendien; als we deze finale winnen zal 2010, het jaar van ons 110-jarig bestaan, altijd aan een prijs verbonden blijven.”

Van den Boog speelde vroeger als jeugdspeler van Ajax geregeld tegen Feyenoord. Van den Boog speelde vroeger als jeugdspeler van Ajax geregeld tegen Feyenoord.

De algemeen directeur van Ajax heeft inmiddels een aantal Klassiekers als directielid meegemaakt. Sinds hij in november 2008 in dienst trad, verloren de Ajacieden niet van Feyenoord. Ook als jeugdspeler van Ajax heeft hij aan het begin van zijn tienerjaren veelvuldig confrontaties tussen Ajax en Feyenoord meegemaakt. ,,We speelden in die tijd altijd in het voorseizoen tegen Feyenoord. En we hebben ook wel eens om het landelijk kampioenschap gespeeld”, herinnert Van den Boog zich. ,,Dat waren toch wel krakers. Ook op die jonge leeftijd. Wedstrijden tegen Feyenoord leven altijd enorm; ook bij de jeugd. Ik heb in die jaren behoorlijk wat tegen Feyenoord gespeeld. Minstens een keer of tien. Voor zover ik weet hebben we in al die jaren nooit verloren. Ik geloof dat het één keer 0-0 werd, verder wonnen we alles. Zowel in Amsterdam als in Rotterdam.”

Van den Boog maakte zijn Klassiekers als voetballer in de schaduw van De Meer en De Kuip mee. ,,We speelden in die tijd op de velden voor het stadion. Dat gaf een andere entourage, maar in mentaal opzicht waren Ajax – Feyenoord en Feyenoord – Ajax altijd Klassiekers. Daar was je als speler erg mee bezig.”

Zijn definitie van een ideale finale in het huidige voetbaltijdperk is helder. ,,Strijd, inzet en 3-0 winnen”, verwijst hij naar het eerste deel van de bekerfinale in de Amsterdam ArenA. ,,Het is het feest van de supporters. Met de steun van onze supporters moeten we een goed resultaat kunnen neerzetten zodat we met vertrouwen en een goede uitgangspositie aan de return in Rotterdam kunnen beginnen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst