Menu
‘De Goffert kuuroord voor Ajax’

‘De Goffert kuuroord voor Ajax’

In een weekeinde waarin Vitesse koploper nummer zeven is, Ajax een uitwedstrijd won en PSV weer een uitduel verloor, blijkt dat de Eredivisie opnieuw spannend was. Dus in de sportkaternen weer uitgebreid aandacht voor onder andere NEC - Ajax (0-3).

‘De Goffert kuuroord voor Ajax’, kopt De Telegraaf . ,,Met de zege en de interlandperiode van tien dagen voor de boeg keert de rust rond Ajax voorlopig weer terug. Een week geleden na de onfortuinlijke tegengoal in de laatste minuut tegen Vitesse werden de messen massaal geslepen door de buitenwacht. Een brei van analyses vol met kritiek daalde neer op Ajax. Aan alle kanten zagen volgers hun kans schoon om het gevoerde beleid - ingegeven door de visie van Johan Cruijff -onderuit te schoffelen. Wie de verloren wedstrijden tegen AC Milan en Celtic analyseerde, zag dat Ajax tegen de Italianen een paar seconden verwijderd was van de zege en de Schotten met veel mazzel (penalty en van richting veranderd schot) wonnen in Glasgow.”

Het AD richt zich op de puike prestaties van Joël Veltman, die verrassend door bondscoach Van Gaal werd opgeroepen voor Oranje. ‘Veltman (21) leidt ook in de Goffert defensie als routinier’, oordeelt de krant. ,,In Nijmegen, waar NEC en Ajax een soort vertraagde B-film in elkaar flansten, was Veltman op geen fout te betrappen, speelde hij met rust en overleg. De beloning volgde in de vorm van de eerste uitzege van dit seizoen én de nul. En dus reist Veltman vanmiddag met een ‘heerlijk gevoel’ naar Noordwijk.”

In het Noordhollands Dagblad prijkt de foto waarop Siem de Jong de openingsgoal maakt, pontificaal in beeld. ‘Weer ‘goed gevoel’’ noteert de krant naar aanleiding van een uitspraak van Frank de Boer na de zege op Celtic eerder in de week. ,,Het voortgezette experiment kwam geen tel onder druk te staan. NEC speelde bloedeloos en liet Ajax in het begin ontsnappen bij enkele misverstanden achterin. En als de thuisploeg, min of meer bij toeval, door de linies heenbrak, kwam Veltman tussenbeide. De verdediger was duidelijk niet van de wijs gebracht door zijn plotselinge uitverkiezing voor het Nederlands elftal. Net als tegen Vitesse en Celtic speelde hij ijzersterk.”

Waar de andere kranten stil blijven staan bij de goede prestaties van Veltman, daar kiest de Volkskrant voor een insteek met Ricardo van Rhijn in de hoofdrol: ‘Na een serie fouten gaat het koppie hangen’, kopt de krant. ,,Alsof hij een oude, verzuurde analist op televisie imiteerde, zo hard oordeelde Ricardo van Rhijn zondag over zijn eigen spel tegen NEC. ‘Dramatisch’, vond de 22-jarige rechtsback van Ajax zijn eigen voorzetten. Dat waren ze ook, daar niet van. Maar ze zijn schaars in het voetbal talenten met zelfkritiek en realiteitszin. Van Rhijn is er zo een. De afgetekende zege tegen NEC (0-3), en daarmee de eerste uitoverwinning van het seizoen, deed hem niet zoveel. Hij verlangt meer van zichzelf, dus ook een voet die pasklare voorzetten kan geven.”

Tekst en foto: Ajax.nl