Menu
De Graafschap - Ajax: eenmaal eerder de afsluiter

De Graafschap - Ajax: eenmaal eerder de afsluiter

Ajax sluit zondag het competitieseizoen af met een uitwedstrijd bij De Graafschap. Een affiche dat eenmaal eerder op het programma stond in de slotronde van de Eredivisie. Op 5 mei 1996 kwamen de Amsterdammers op De Vijverberg niet verder dan een 0-0-gelijkspel. De ploeg van trainer Louis van Gaal had zich toen echter een week eerder later kronen tot landskampioen.

Bij Ajax verving Fred Grim die middag Edwin van de Sar onder de lat, als dank voor zijn loyaliteit en trainingsijver. Achterin stonden respectievelijk Michael Reiziger, Danny Blind, Marcio Santos en Winston Bogarde. Santos speelde in plaats van Frank de Boer, de overige drie vormden het gehele seizoen de defensie.

Het middenveld bestond in de Achterhoek uit Arnold Scholten, Jari Litmanen en Edgar Davids. Ook hier paste Van Gaal een wijziging toe, aangezien Ronald de Boer normaliter op de positie van Scholten opereerde. Laatstgenoemde was aan het begin van de jaargang 1995-1996 overgekomen van Feyenoord, nadat hij ruim vijf jaar eerder de omgekeerde route had bewandeld. Eenmaal terug op het oude nest was ‘de Witte Socrates’ nog twee seizoenen een belangrijk selectielid.

Voorhoede
Finidi George, Nwankwo Kanu en Peter Hoekstra vormden de voorhoede tegen De Graafschap. Eerstgenoemde Ajacied was ontegenzeggelijk een vaste waarde. Terwijl Kanu stuivertje wisselde met Patrick Kluivert en Hoekstra halverwege het seizoen was overgekomen van PSV als vervanger van de zwaar geblesseerde Marc Overmars.

Bij de thuisploeg verschenen de voormalige Ajacieden Edwin Godee en Hennie Meijer aan de aftrap. Godee wist echter nooit door te breken bij Ajax. Meijer daarentegen werd in 1987 op advies van trainer Johan Cruijff overgenomen van Roda JC. Hoewel de bonkige aanvaller elfmaal scoorde in Amsterdamse dienst, bleef zijn avontuur beperkt tot een seizoen.

Seizoensouverture
De laatste keer dat beide teams elkaar troffen in Doetinchem was in 2011, toen het duel de seizoensouverture was: 1-4. Miralem Sulejmani (2x) en de debutanten Derk Boerrigter en Theo Janssen verzorgden destijds de productie.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Pro Shots