Menu

De Graafschap bekertegenstander Jong Ajax

De Graafschap diende zich woensdagavond aan als komende tegenstander van Jong Ajax in de tweede knockout ronde van de Amstel Cup. De ploeg van trainer Koolhof klopte Sparta in de verlenging, 2-1.

De Graafschap heeft zich voor het eerst in vijf jaar weer geplaatst voor de tweede ronde van de Amstel Cup. De Doetinchemmers wonnen woensdagavond in stadion De Vijverberg in de verlenging van Sparta: 2-1.

In de vier voorgaande bekertoernooien faalde De Graafschap tegen achtereenvolgens Willem II, Go Ahead Eagles, Heerenveen en MVV. Spartaan Zijm had voor de vijfde domper op rij kunnen zorgen, maar doelman Postma kreeg in de tweede minuut van de verlenging nog net zijn voet tegen zijn schot. Tien minuten later besliste Schulp de bekerontmoeting in het voordeel van De Graafschap.

Uitblinker Meerdink schoot De Graafschap in de zeventiende minuut op voorsprong. De 25-jarige rechtermiddenvelder, vorig seizoen bijna rond met het Italiaanse Udinese, zette enkele Spartanen op het verkeerde been en passeerde doelman Kooiman met een schuiver in de verre hoek. In deze vorm houdt De Graafschap er rekening mee dat Meerdink niet lang in Doetinchem is te houden.

De 1-0 zorgde vreemd genoeg voor onrust bij de thuisploeg. In het centrum van de verdediging speelde Nok, vervanger van de geblesseerde Vreman, onzeker. Dat leidde tot kansen voor Boukhari en Blinker. Aan de andere kant verprutste Van den Brom de kans op 2-0 door van dichtbij op de voeten van Kooiman te mikken.

Sparta kwam na een half uur langszij. Langerak schoot te zacht in, waardoor Berck Beelenkamp de bal nog voor de doellijn nog richting hoekvlag kon ruimen. De voorzet daarna van Boukhari tikte Marbus binnen: 1-1. Na de gelijkmaker drukte Sparta door maar de Rotterdammers verzuimden met een voorsprong de rust in te gaan.

In de tweede helft zochten beide ploegen de aanval, met de beste kansen voor De Graafschap. Eerst faalde Van Vossen alleen voor doelman Kooiman, hij schoot hopeloos naast. Kort daarna had de voormalige Feyenoorder pech met een fraaie solo. Kooiman kon de inzet nog net keren. Ook Sparta deed nog mee. Koevermans, een goede invaller voor de geblesseerde Marbus, schoot van dichtbij twee keer naast.

In de verlenging had De Graafschap via Schulp uiteindelijk het meeste geluk.

Jong Ajax speelt op donderdag 25 oktober thuis tegen De Graafschap.