Menu

De Graafschap laatste jaren lastig voor Ajax

Het is alweer twee jaar geleden dat Ajax naar de Vijverberg toog voor een duel met De Graafschap. De uitgangspositie was toen ongeveer gelijk aan die van nu. De wedstrijd stond geboekt net voor een Europees duel in de Champions League. Ajax pakte overigens slechts een punt en kwam bovendien flink gehavend uit de strijd.

Als de selectie van twee jaar terug wordt vergeleken met de achttien spelers die komende zaterdag naar het oosten van het land afreizen, zijn de verschillen groot. Joey Didulica, André Bergdolmo, Mido, Petri Pasanen, Victor Sikora en Andy van der Meyde stonden destijds in de basis bij Ajax. Mido moest met een rode kaart vertrekken nadat hij volgens scheidsrechter Temmink een Superboer had geslagen. Dat bleek niet het geval en een paar dagen later werd de kaart kwijtgescholden. De Egyptische spits scoorde als enige Ajacied in het duel. Na de 0-1 voorsprong van Ajax, kwam De Graafschap - ten tijde van de ontmoeting laatste in de eredivisie - langszij.

Een paar dagen na de wedstrijd in Doetinchem versloeg Ajax in de Champions League AS Roma. Als dat scenario komende dinsdag ook eens wordt gevolgd in de return tegen - het eveneens Italiaanse - Juventus, zou dat koren op Ajax' molen zijn.

Maar Ronald Koeman wil nooit, dus nu ook niet, over het weekeinde heen kijken. De eerstvolgende wedstrijd is het belangrijkste, dus richten we ons op De Graafschap, waar Leo Beenhakker de ploeg van trainer Gert Kruys van technische adviezen voorziet. Of een en ander met elkaar te maken hebben, is niet bekend maar De Graafschap pakte vorig weekeinde voor het eerst dit seizoen een punt in een uitwedstrijd. Bij RKC werd het 2-2.

In eigen huis grossiert de nummer laatst daarentegen in gelijke spelen. Van de zes wedstrijden op de Vijverberg verloor de thuisploeg er twee en kwam het in de ontmoetingen tegen FC Den Bosch, FC Groningen, FC Twente en Willem II tot puntendelingen. Ajax weet ook wat het is om de punten te delen met De Graafschap, want in de laatste vier ontmoetingen daar werd het drie keer 1-1.

Belangrijkse pion in het elftal lijkt, als we afgaan op de tussenstand van de Man van de Wedstrijd verkiezing bij De Graafschap, Dave Bus. Hij staat namelijk bovenaan in die verkiezing. Dat is opvallend, want de 26-jarige verdediger debuteerde pas in augustus van dit jaar in het betaald voetbal. Hij kwam over van de amateurs van HSC'21. Uiteraard hebben enkele spelers van De Graafschap een Ajax-verleden. Michael van der Kruis speelde in de jeugd en Milan Berck Beelenkamp debuteerde als Ajacied in het betaald voetbal.

Zaterdagavond kan Ronald Koeman in elk geval niet beschikken over Bogdan Lobont, John O'Brien en Steven Pienaar wegens blessures. Of de trainer Rafael van der Vaart en Nigel de Jong zal laten spelen nadat zij tegen Feyenoord geblesseerd uitvielen, is nog een vraagteken.

Uitslagen laatste tien ontmoetingen:
06-03-82 De Graafschap - Ajax 1-4
16-02-92 De Graafschap - Ajax 0-1
05-05-96 De Graafschap - Ajax 0-0
16-02-97 De Graafschap - Ajax 0-2
03-05-98 De Graafschap - Ajax 1-8
09-05-99 De Graafschap - Ajax 1-3
19-12-99 De Graafschap - Ajax 1-1
01-02-01 De Graafschap - Ajax 1-3
04-11-01 De Graafschap - Ajax 1-1
07-12-02 De Graafschap - Ajax 1-1