Menu

De Graafschap loopt over AZ heen

DOETINCHEM - De Graafschap is zaterdagavond over AZ heengelopen. Op eigen veld wonnen de Achterhoekers met maar liefst 4-2. De onverwachte cijfers waren simpel te verklaren. De Graafschap ging er voor, AZ niet.

De Alkmaarse formatie, volgende week de tegenstander van Ajax in de KPN Eredivisie, doet vooralsnog in niets denken aan het elftal dat vorig seizoen nog bijna de Europese limiet haalde. Van de vier gespeelde duels gingen er tot nu toe drie verloren. Alleen tegen RBC, de verrassende debutant, werd winst geboekt.

Van het begin liet AZ zich in Doetinchem aftroeven. Bij rust leidde De Graafschap met 2-0, door treffers van Wolters (eigen doel) en Tumba. Door een benutte strafschop van Nelisse kwam AZ nog even terug in de wedstrijd. Dankzij Promes en Viscaal liep De Graafschap tegen het einde weer verder uit. In extra tijd schoot Nelisse nog eens raak, opnieuw van elf meter.

Een enkeling probeerde naderhand AZ's coach Van der Lem het woord crisis in de mond te leggen. Het ging de trainer te ver. ,,Dat neemt niet weg dat we in deze toestand van iedereen kunnen verliezen. De eerste helft was ronduit dramatisch. In alle opzichten. Iedereen stond te kijken, niemand bewoog. Pas wanneer we weer voor iedere meter gaan knokken komen de resultaten.''

Van der Lem dacht aan gemakzucht. ,,Het vorige seizoen was fantastisch. Kennelijk teren sommigen daar nog op. Ze denken het te kunnen klaren met twee stappen minder. Dat is onmogelijk. We hebben kwaliteit genoeg. In een bepaalde fase na de hervatting heeft ook iedereen dat kunnen zien. Op een gegeven moment was de 2-2 dichtbij. De volgende wedstrijd echter zal het van het begin anders moeten. Dan komt de rest vanzelf.''

De Graafschap begon het seizoen met te winnen van de kampioen, PSV. Daarna ging het mis tegen Roda en Groningen. Slechte resultaten, matig spel. ,,Vandaag heeft iedereen zich daarvan hersteld'', zei coach McDonald. ,,Ik ben zeer blij met deze overwinning. We hadden het nodig. We gingen de duels aan met de intentie ze te winnen. Op basis daarvan hebben we AZ verslagen. Het zijn drie zeer belangrijke punten.'' (Bron: ANP)