Menu
De grillige carrière van John Goossens

De grillige carrière van John Goossens

John Goossens werd in juli 2007 onverwacht bij de A-selectie gehaald. De échte doorbraak leek aanstaande, maar een blessure wierp hem verder terug dan verwacht.

John Goossens in actie met Ajax 1 tegen Falkirk. John Goossens in actie met Ajax 1 tegen Falkirk.

De Toekomst, dinsdagmiddag. Terwijl de woorden commissie, rapport en Coronel verdacht vaak langs komen waaien, nuttigen de spelers van Jong Ajax een stevige lunch. Voor het Beloftenteam is het niet de dag van de Ledenraadvergadering, maar de dag na de 0-1-nederlaag tegen Jong PSV. De Amsterdammers waren maandagavond beter, maar gaven de wedstrijd in de slotfase uit handen. John Goossens zag de eerste helft vanaf de bank. In de tweede helft leek hij erin te komen, maar het bleef bij warmlopen. ,,Wij hadden PSV in de tang”, zegt de linkeraanvaller. ,,Ik hoopte dat ik zou invallen om rond de spitspositie voor extra gevaar te zorgen. Maar helaas gebeurde dat niet en scoorde PSV ook nog. Op zo’n moment heb je het wel even helemaal gehad. Dan kom je niet echt vrolijk thuis.” Vanaf de zijlijn toezien hoe je ploeg het doet: het is het lot van de wisselspeler, het lot van Goossens. ,,Die rol ben ik niet gewend”, zegt hij. ,,Ik speel hier al vanaf de D2, ben altijd basisspeler geweest, heb zelfs elftallen overgeslagen. Maar deze situatie is best pittig, vooral omdat ik het seizoen zo goed begon. Ik kan niets anders doen dan hard trainen en mijn kansen afwachten. En ik probeer me er buiten het veld ook niet al te druk om te maken. Daar schiet je niets mee op."

De zomer van 2007 verliep als een droom voor Goossens. Heel vroeg begon hij al met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. ,,Adrie Koster was aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer van Jong Ajax. Ik wilde topfit aan de start verschijnen. Tijdens mijn vakantie in Mallorca heb ik zelfs doorgetraind.” Jong Ajax was nauwelijks begonnen aan de voorbereiding of Goossens kreeg een telefoontje. Hij moest zich melden in De Lutte, waar de A-selectie op trainingskamp was. ,,Dat was heel bizar”, blikt hij terug. ,,Ik werd ’s middags gebeld en deed meteen ’s avonds mee tegen Quick ’20. Ik voelde me prima, speelde goed en mocht meteen mee op trainingskamp naar Schotland.”

Misschien wel het hoogtepunt van zijn carrière: spelen tegen Glasgow Rangers. Misschien wel het hoogtepunt van zijn carrière: spelen tegen Glasgow Rangers.

In Schotland waren er nieuwe hoogtepunten. In het duel met Glasgow Rangers, live uitgezonden op de Nederlandse televisie, begon hij in basis. Ook tegen Falkirk deed hij een helft mee. Goossens had Ten Cate overtuigd van zijn kwaliteiten. De jonge aanvaller bleef bij de A-selectie. ,,Ik heb veel geleerd in die periode. Je staat toch ineens op het veld met types als Jaap Stam. En ik lag op de kamer met Klaas Jan Huntelaar. Ook van hem heb ik veel opgestoken."

Goossens trainde met Ajax 1 en werkte op maandagavond bij Jong Ajax aan zijn wedstrijdritme. Dat ging prima tot 1 oktober, de dag dat hij met Jong Ajax tegen Jong Sparta speelde. In Rotterdam viel hij in de eerste helft geblesseerd uit. Een liesblessure mondde uit in een rugblessure. Het fysieke ongemak hield hem twee maanden uit de roulatie. ,,Die blessure kwam precies op het verkeerde moment”, licht hij toe. ,,Ik heb van het eerste elftal mogen proeven, maar ben nu weer terug bij af. En misschien is ‘terug bij af’ nog wel licht uitgedrukt. Ik ben momenteel gewoon wisselspeler bij Jong Ajax, dat is de harde realiteit.”

De 19-jarige Noord-Hollander is sinds december weer fit, al speelt zijn rug nog wel eens op. Bij Jong Ajax heeft hij alweer een paar doelpuntjes meegepikt, maar daarmee heeft hij nog geen basisplaats kunnen afdwingen. Ook Ajax 1 lijkt momenteel nog ver weg ,,Je komt ook pas echt in vorm als je heel veel speelt”, zegt hij. ,,En dat doe ik momenteel niet. Ik begrijp dat de spelers van de A-selectie speeltijd moeten krijgen, maar ik vind het wel jammer dat er bijvoorbeeld niet meer oefenduels worden gespeeld. Op deze manier is het heel moeilijk om je te bewijzen.”

Het einde van het seizoen komt heel langzaam weer in zicht. Goossens weet niet wat de nabije toekomst bij Ajax voor hem in petto heeft. ,,Bij Jong Ajax zit ik echt tussen wal en schip”, zegt hij. ,,Dat wil ik liever niet nog een jaar. Ik moet weer een stap gaan maken. Misschien is een goed idee om voor een bepaalde periode verhuurd te worden aan een andere club. Maar het liefste sluit ik komende zomer aan bij de A-selectie van Ajax.”