Menu

De heilige grond van Bob Haarms

Steeds meer Ajacieden vinden na hun actieve voetbalcarrière de weg terug naar Ajax. Als trainer, leider of scout hebben ze bewust gekozen voor een tweede voetballeven bij hun eerste voetballiefde. In deze kerstspecial vertellen de oud-spelers over hun carrière van toen en over hun werkzaamheden van nu.

Ook twee jaar na zijn afscheid is Bob Haarms nog onlosmakelijk verbonden met Ajax. De buitenstander ziet hem niet meer op het veld, maar de Ajax-medewerkers groeten hem elke morgen. Bob is elke dag rond 10:00 uur in een lege Arena op het hoofdveld te vinden. Hij waakt over de kwaliteit van het veld en is daarnaast ook voorzitter van de vereniging die het supportershome leiden.

Na zijn afscheid werd Haarms door de Ajax-directie gevraagd om zitting te nemen in de veldcommissie. De problemen met de grasmat waren toen groot. De praktijkervaring van Bob Haarms als speler en trainer was voor Ajax noodzakelijk. Duizenden velden heeft in zijn leven als gezien, gevoeld en geroken. "Dat begon al toen ik klein was. Ik woonde tegenover De Meer. Wanneer ik mijn gordijnen opendeed kon het stadion en het trainingsveld zien. Later speelde ik er zelfs met Rinus Michels onder Jack Reynolds."

Met twee andere personen uit de terreincommissie houdt Haarms zich elke dag bezig met de grasmat in de ArenA. Door de evenementen in de ArenA is het noodzakelijk om meerdere matten per jaar te gebruiken. "We hebben er de afgelopen jaren keihard gewerkt om het goed te krijgen. We gaan nog steeds regelmatig speciale voetbavelden in Overijssel, Drenthe en Limburg bekijken en beoordelen. De mat die er nu ligt is goed. Het veld in De Meer noemden we heilige grond. Niet alleen omdat er zoveel grootheden op hebben gespeeld. Het veld was namelijk prachtig. Ik merk dat ik de laatste tijd op het veld van de ArenA soms hetzelfde gevoel krijg wanneer ik erop loop."

Het mooiste veld dat Haarms ooit in zijn leven heeft gezien is in het Engelse stadion Wembley. "Een prachtige mat. Ik heb nog nooit zo'n mooie mat gezien. Zo kort en dik, fantastisch. We speelden er de Europa-Cupfinale. En dan met al die mensen erbij, dat was onbeschrijfelijk", vertelt Haarms.

Naast zijn werkzaamheden binnen de veldcommissie is Haarms ook voorzitter van het supportershome. "Anderhalf uur voor de wedstrijd en na de wedstrijd ga ik altijd even naar het home toe. De laatste tijd gaat Jaakke, de voorzitter, ook wel eens mee. Zo houden we contact met de supporters. Zij hebben respect voor mij en ik voor hun. Het is er altijd erg gezellig en gelukkig herkennen ze me nog", lacht Haarms.