Menu
'De hele wedstrijd was één groot feest'

'De hele wedstrijd was één groot feest'

Het was vrijdag een bijzondere dag in de 112-jarige clubgeschiedenis van Ajax. Voor het eerst speelde een Ajax-vrouwenteam een officiële wedstrijd. Op sportcomplex de Toekomst eindigde de openingswedstrijd in de BeNe League tegen Heerenveen in een 2-0 zege. Coach Ed Engelkes, aanvoerster Daphne Koster en Anouk Hoogendijk blikken tevreden terug.

Het werd uiteindelijk een even historische als mooie avond op de Toekomst. Ruim 3.000 Ajax-fans genoten van de eerste wedstrijd van de Ajax Vrouwen, door sommigen al ‘Godendochters’ genoemd. De speelsters zelf hadden uiteraard ook genoten van hun eerste officiële wedstrijd in het shirt van Ajax. Zo was daar bijvoorbeeld Desiree van Lunteren die na een half uur spelen de historische eerste Ajax-goal maakte. Teamgenoot Anouk Hoogendijk gunde het de blonde nummer 10 wel. ,,Desiree had ook tijdens de voorbereiding het eerste doelpunt gemaakt, dus leuk voor haar dat ze nu ook officieel de boeken in gaat als eerste doelpuntenmaakster ooit voor Ajax.”

Samen met aanvoerster Daphne Koster en trainer Ed Engelkes blikte Hoogendijk na afloop terug op een geslaagde avond. Alle drie waren ze het er over eens: het was van de eerste tot de laatste minuut genieten geblazen op de volgepakte Toekomst. Of zoals Hoogendijk het omschreef: ,,Ik ben nog nooit zo hard toegejuicht als vanavond. Toen we voor de warming-up het veld betraden ging iedereen direct achter het team staan. De hele wedstrijd was één groot feest.”

Ed Engelkes (rechts): ,,Ik vond het knap hoe ze vanavond de druk van zich hebben laten afglijden." Ed Engelkes (rechts): ,,Ik vond het knap hoe ze vanavond de druk van zich hebben laten afglijden."

Ruim honderdvoudig international Koster: ,,We hadden al snel door dat we het betere van het spel hadden. Maar ondanks de vele kansen moesten we nog wel zien te scoren. Toen dat eenmaal ging lopen wisten we dat het goed zou komen. Dat gaf een bepaalde rust.” Engelkes: ,,Als je ziet hoe we zeven weken geleden met een heel nieuw team zijn begonnen, dan is het goed om te zien waar we nu staan. De meiden hebben de afgelopen weken keihard getraind om op dit niveau te komen. Ik vond het knap hoe ze vanavond de druk van zich hebben laten afglijden.”

Engelkes vervolgt: ,,Alles viel vanavond op zijn plaats. Al hadden we in de laatste fase nog wel een doelpunt mogen maken. Dat is iets waar we de komende tijd aan gaan werken. Ook het laatste deel van de wedstrijd moeten we scherp blijven”, toonde de coach van Ajax zich positief kritisch. ,,En laten we na het mooie resultaat van vanavond nuchter blijven, want één zwaluw maakt nog geen zomer. De komende twee uitwedstrijden (FC Utrecht en FC Twente, red.) kom je toch met de naam Ajax binnen. Dat geeft een bepaalde druk. Daarmee moeten de speelsters leren omgaan. Vanavond is dat in ieder geval goed gelukt.”

Koster: ,,Dit was top vanavond. Een mooie wedstrijd en veel fans op de tribune. In Amerika had ik dit al eens meegemaakt, maar het is goed om te zien dat het ook in Nederland kan. Hopelijk is het niet eenmalig.” Daarom voor de agenda: Ajax Vrouwen - PEC Zwolle (vrijdag 21 september om 19:30 uur op de Toekomst).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hoogendijk: ,,Ik ben nog nooit zo hard toegejuicht als vanavond." Hoogendijk: ,,Ik ben nog nooit zo hard toegejuicht als vanavond."