Menu
De hoeveelste Klassieker?

De hoeveelste Klassieker?

Ajax en Feyenoord beginnen zondag om 12.30 uur in Rotterdam aan de 170ste editie van de Klassieker. Of is het nou de 169ste, 168ste, 160ste, of de 159ste keer dat de ploegen elkaar treffen?

De Klassieker van 21 januari 1968 duurde slechts 29 minuten. Scheidsrechter Jef Dorpmans besloot het duel vanwege de mist te staken. De Klassieker van 21 januari 1968 duurde slechts 29 minuten. Scheidsrechter Jef Dorpmans besloot het duel vanwege de mist te staken.

Hoeveel Klassiekers zijn er gespeeld? Meerdere antwoorden zijn mogelijk; het is maar hoe men met de statistieken om wil gaan. Feit is dat de Amsterdammers en Rotterdammers op 9 oktober 1921 elkaar op het Terrein aan de Kromme Zandweg in Rotterdam voor het allereerst hebben ontmoet. En meteen zorgde deze eerste editie van de Klassieker voor controverse. Ajax stapte met een 2-3-overwinning van het veld. Maar wie nu de geschiedenisboeken induikt, zal zien dat het duel officieel geëindigd is in een gelijkspel: 2-2. Wat was er gebeurd?

Ajax kwam in Rotterdam op een 0-1-voorsprong dankzij een afstandsschot van Theo Brokmann. De bal belandde via de lat voor of achter de doellijn en werd toen gepakt door Feyenoord-keeper Arend Moerman. Scheidsrechter Boas zag tot grote woede van de Feyenoorders een treffer. Na afloop van het duel diende de thuisploeg een protest in. Een commissie besloot een paar weken na de wedstrijd het eerste Ajax-doelpunt niet mee te laten tellen.

Ruud Geels heeft misschien wel het mooiste doelpunt ooit gemaakt tijdens de Klassieker. De spits kopte de bal op 1 november 1975 met een reuzensprong het doel in. Hier is hij al bezig aan de landing. Ajax won met 6-0 dankzij vijf treffers van Geels. Ruud Geels heeft misschien wel het mooiste doelpunt ooit gemaakt tijdens de Klassieker. De spits kopte de bal op 1 november 1975 met een reuzensprong het doel in. Hier is hij al bezig aan de landing. Ajax won met 6-0 dankzij vijf treffers van Geels.

Na dat eerste duel, dat zich afspeelde in de Eerste Klasse West, volgden nog vele, vele historische ontmoetingen. Al voordat de Tweede Wereldoorlog begon, stond de Klassiekerteller al op 28. Dat is inclusief de eerste vriendschappelijke ontmoeting op 20 oktober 1935. En daarmee is meteen het eerste probleem aangekaart van het aantal edities van de Klassieker. Tellen vriendschappelijke wedstrijden mee?

Tien keer speelden Ajax en Feyenoord vriendschappelijk tegen elkaar. De laatste keer was in seizoen 1988-1989, in de finale van een zaalvoetbaltoernooi in AHOY’. En daarmee is het tweede probleem aangekaart: telt deze wedstrijd (die met 2-1 gewonnen werd door Ajax) wel als een Klassieker? Zaalvoetbal is immers niet hetzelfde als veldvoetbal. Als deze finale net als de andere oefenpotjes wordt meegerekend, komt het aantal gespeelde Klassiekers op 168 of 169. En waarom is er twijfel tussen 168 en 169? Om die vraag te beantwoorden, moeten we terug naar zondag 21 januari 1968.

Ajax en Feyenoord speelden in het Olympisch Stadion een competitiewedstrijd tegen elkaar. Het was mistig, maar scheidsrechter Dorpmans liet de ploegen toch beginnen. Feyenoord kwam al in de zevende minuut op een 0-1-voorsprong via Samardzic. Ajax-doelman Gert Bals zag de bal vanwege de mist amper aankomen. Sjaak Swart zorgde in de 26ste minuut voor de gelijkmaker. Vlak na de 1-1, toen het publiek al niets meer kon zien vanaf de tribunes, besloot Dorpmans de wedstrijd te staken. Besloten werd de hele wedstrijd op 10 maart in zijn geheel opnieuw te laten spelen. In de replay was Ajax met 1-0 te sterk. Maar telt de halfuur durende Klassieker uit januari nu wel of niet mee? De uitslag kan worden vergeten, maar de teams speelden wél tegen elkaar…

Johan Cruijff speelde in totaal 27 Klassiekers: 23 voor Ajax en vier in dienst van Feyenoord. Johan Cruijff speelde in totaal 27 Klassiekers: 23 voor Ajax en vier in dienst van Feyenoord.

Tellen we alles mee, dan zijn er 169 Klassiekers gespeeld en dan staan de clubs zondag om 12.30 uur voor de 170ste keer tegenover elkaar. Zijn we streng, dan nemen we de vriendschappelijke potjes niet mee en blijft ook de ‘mistwedstrijd’ buiten beschouwing. Op die manier komen we uit op 158 wedstrijden en is het zondag de 159ste Klassieker.

Het belangrijkste is dat Ajax en Feyenoord elkaar zondag voor het eerst in lange tijd weer eens treffen als de nummers één en twee op de ranglijst. Daarmee is de komende editie van de Klassieker op voorhand weer een historische Klassieker.


Bekijk onderstaand schema en bepaal zelf hoeveel Klassiekers er zijn geweest.

169 Klassiekers: 158 officiële duels, 10 oefenduels (inclusief het zaalvoetbalduel), en de gestaakte mistwedstrijd.

168 Klassiekers: 158 officiële duels en 10 oefenduels (inclusief het zaalvoetbalduel).

168 Klassiekers: 158 officiële duels, 9 oefenduels (zonder het zaalvoetbalduel) en de gestaakte mistwedstrijd.

167 Klassiekers: 158 officiële duels en 9 oefenduels (zonder het zaalvoetbalduel).

159 Klassiekers: 158 officiële duels en de gestaakte mistwedstrijd.

158 Klassiekers: alleen de 158 officiële duels.


De Klassieker zondag live op je pc zien?
Ga dan naar de website van Planet Voetbal. >>