Menu
De jarige Vonk heeft tóch reden tot lachen

De jarige Vonk heeft tóch reden tot lachen

Daags na de kater tegen FC Utrecht werkten de Ajacieden hun gebruikelijke hersteltraining af. Een hersteltraining die uit meer facetten bestond dan louter spieren losschudden of herstel van in een wedstrijd opgelopen fysieke schade. Tenminste één Ajacied had reden tot blijdschap. Reservedoelman Hans Vonk viert vandaag zijn 36ste verjaardag.

De jarige routinier en zijn collega-keepers Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer werden flink op de proef gesteld tijdens de maandagmorgentraining. Zo werd in verschillende varianten afgewerkt op het doel. Een oefenvorm waarin vooral Yannis Anastasiou zich van zijn trefzekerste kant liet zien. Van zijn collega-spitsen had de Griek weinig te duchten. Al was het maar omdat de aanvallende concurrenten zich met andere oefenvormen bezig hielden.

Iets verderop werkten de basisklanten van een dag eerder, dus met Charisteas en Huntelaar, aan hun koptechniek. Het treffen tussen de Nederlanders en De Rest van de Wereld begint zowaar een klassieker te worden op het trainingsveld naast de ArenA. Assistent-trainer Ruud Krol trad op als arbiter in het kopspel. Hoofdtrainer Danny Blind hield zich vooral bezig met zijn afwerkende pupillen. Menige Ajacied schoot de frustratie van de Utrechtse kater snoeihard van zich af. Of, vanuit keeperperspectief bezien: de deceptie werd al (weg)boksend, stompend en duikelend verwerkt. Keepen als uitlaatklep: ook doelverdedigers hebben zo hun eigen maniertjes om de teleurstelling te verwerken. Wat dat betreft kan ook Vonk zijn verjaardag de rest van de dag ‘katervrij’ vieren.

Hoe zijn verjaardag er verder uit zal zien? Vonk tovert een kamerbrede glimlach tevoorschijn. ,,Ik laat me verrassen op deze heugelijke dag’’, laat de reservedoelman quasi-serieus weten. De afgelopen jaren had Vonk telkens weinig tijd om zijn verjaardag te vieren. Laat staan in huiselijke kring. Wat dat betreft vierde Vonk zijn verjaardagen het achterliggende decennium in uiteenlopende omstandigheden. ,,Twee keer tijdens een Afrika Cup en meermaals in trainingskamp'', blikt Vonk terug. ,,Voor de Afrika Cup zaten we met Zuid-Afrika een keer in Mali. Was ik jarig op de dag waarop we tegen Marokko speelden.''

Over de huidige stand van zaken is Vonk de dag na FC Utrecht-thuis realistisch. Zo bekroop hem, terwijl hij vanaf de bank zijn collega-bankzitters bekeek, kortstondig het gevoel van een vader tussen zijn zoons. Over de wedstrijd en de afgelopen weken: ,,We kampen met een gebrek aan geluk, al dwing je dat voor een deel natuurlijk ook af. Het is echt ongelooflijk om te zien hoe het soms tegen zit. We zijn gewoon onfortuinlijk. Het heeft daarom niet zoveel zin om lang bij het verlies stil te staan. Natuurlijk praat je na de wedstrijd ook wat met Maarten. Ik heb hem gezegd dat hij er verder weinig aan kan doen.''