Menu
De Jong: 'ADO komt te vroeg'

De Jong: 'ADO komt te vroeg'

Ajax zal in het uitduel met ADO Den Haag waarschijnlijk nog geen beroep kunnen doen op Siem de Jong. De 20-jarige middenvelder is op de weg terug nadat hij vorige maand in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo zijn sleutelbeen brak.

Siem de Jong afgelopen maandagochtend. De aanvallende middenvelder werkt hard aan zijn herstel. Siem de Jong afgelopen maandagochtend. De aanvallende middenvelder werkt hard aan zijn herstel.

,,ADO-uit ga ik niet redden”, zegt De Jong zelf. ,,Ik moet sowieso eerst een paar wedstrijden met Jong Ajax spelen. Wel gaat het steeds beter. Ik heb bijna geen last meer en ik kan bijna alles weer doen. Het sleutelbeen is gewoon nog minder sterk dan de andere. Met sommige bewegingen word je snel vermoeid, maar het is niet zo dat ik het bot nog voel.”
Wanneer hij zijn opwachting dan wel maakt, durft de Jong niet te zeggen. ,,Ik weet het niet precies. Ik moet nu mijn arm op kracht laten komen. Ik denk dat ik over een tijdje weer met de groep kan meetrainen. In het begin zal het nog wel een beetje contactvermijdend zijn. Ik weet alleen niet hoelang het duurt voordat ik weer kan spelen. Ik kan op het veld wel weer schieten en zo”, aldus de jeugdinternational die vorige week de veldtraining hervatte.
Ondanks dat De Jong naar alle waarschijnlijkheid afwezig is tegen Den Haag rekent hij op een positief resultaat. ,,Tegenwoordig zijn alle uitwedstrijden lastig”, blikt hij vooruit. ,,Maar ik denk toch wel dat we winnen. Vooral met het oog op de bovenste twee plaatsen is een zege belangrijk.”
In de huidige selectie van ADO-trainer André Wetzel zitten twee oude bekenden van De Jong: Christian Kum en Kai van Hese. ,,Ik heb Kum meegemaakt in de voorbereiding op de Olympische Spelen”, legt de Achterhoeker uit. ,,Hij was toen alleen geblesseerd, dus ik heb nooit met hem gespeeld. Met Kai van Hese heb ik gespeeld in de nationale jeugdteams.”
Eerder dit seizoen wonnen de Amsterdammers in eigen huis met 3-0 van de Hagenaars door drie treffers van Dario Cvitanich. De Jong bleef de gehele wedstrijd op de bank. Toch is hij niet ontevreden met het aantal speelminuten dat hij dit seizoen krijgt van trainer Marco van Basten. ,,In december en januari ging het wel goed”, kijkt hij terug. ,,Ik zat er veel bij. Alleen jammer dat ik geblesseerd raakte.”
Het is nog maar de vraag of De Jong op tijd fit is voor het tweeluik met Olympique Marseille - op 12 en 18 maart tegenstander van Ajax in de achtste finales van de UEFA Cup. Desalniettemin zijn de verwachtingen voor die duels bij De Jong hooggespannen. ,,Het zijn in elk geval mooie wedstrijden. Ook om te zien”, zegt de liefhebber die zijn ploeg zeker niet kansloos acht. ,,Twente heeft ook goed tegen ze gespeeld, dus wij moeten dat ook kunnen. Het is wel een lastige tegenstander. Ze zijn vooral fysiek sterk. Dat zie je al in de jeugd. Als je dan tegen buitenlandse teams speelt, merk je dat zij heel gericht zijn op het winnen. Ze spelen al echt op resultaat.”
ADO Den Haag - Ajax is rechtstreeks te volgen op Eredivisie Live >>