Menu
De Jong bezorgt matig Ajax zege op brutaal Sparta

De Jong bezorgt matig Ajax zege op brutaal Sparta

Wiljan Vloet en Danny Blind spraken duidelijke taal over het povere duel dat Sparta - Ajax was. ,,Als we Ajax een keer hadden kunnen pakken, was het vandaag geweest", sprak Sparta-trainer Vloet naar waarheid. Ajax-trainer Bind was blij met de zege, maar teleurgesteld over de uitvoering: ,,We hebben hier vandaag een uur lang een wanprestatie geleverd." Ook daar viel niets op af te dingen. Sparta was lang smaakmaker en kwam - verdiend- op voorsprong. Twee treffers van Nigel de Jong bezorgden Ajax tóch nog een zwaar bevochten zege.

Ajax was als het weer, zondagmiddag in Rotterdam; wisselvallig en koel. Met af en toe een teleurstellende bui regen. De vooral uiterst povere eerste helft van Ajax, stak Blind in meerdere opzichten. ,,Dat het voetballend niet lukt is al kwalijk", vervolgde Blind. ,,Al valt daar gezien alle blessures - we misten tien spelers- nog mee te leven."

De coach was vooral ontstemd over de instelling en moraal bij zijn Ajacieden. ,,Arbeid leveren hoort ook bij het voetbal. Daar hamer je in de rust ook op. In de kleedkamer is tijdens de rust voor 0,0 procent over voetbal gesproken."

Ajax had het door eigen falen lastig met de Kasteelclub. Al was dat ook de verdienste van de thuisploeg. Sparta speelde fris en brutaal. Ricky van den Bergh en Jason Oost ontpopten zich tot de gevaarlijkste Spartanen. Ajax-goalie Hans Vonk moest, zeker voor rust, vaker dan hem lief was aan de bak. De Ajacied hield zijn goal soms op miraculeuze wijze schoon.

De Spartanen schoten uit de startblokken, had ook Vloet gezien: ,,We hebben zeker de eerste tien minuten uitstekend gespeeld. Die lef hadden we langer moeten behouden. Uiteindelijk ben ik heel teleurgesteld."

Uitgerekend in een fase waarin Ajax zich leek te herstellen, kort na rust, kwam Sparta alsnog op voorsprong. Op aangeven van oud-Ajacied Anthony Obodai wist Sjaak Polak Vonk te verrassen: 1-0.

Kort daarop greep Blind in door Nourdin Boukhari en Yannis Anastasiou in te brengen voor respectievelijk Ryan Babel en Markus Rosenberg. Toch waren het volgens de trainer niet zijn wissels die voor een ommekeer hadden gezorgd. ,,Het was nog jammerlijker dat de ploeg pas na de 1-0 besefte dat het niet goed ging", stelde Blind. ,,Het waren vooral de omstandigheden die iets los maakten."

Gelukkig beschikt Ajax altijd nog over één speler die ook in tijden van tegenspoed het voortouw durft te nemen, zo bleek op Het Kasteel. Nigel de Jong nam de gasten op sleeptouw. Ruim een minuut na de tegentreffer tekende de middenvelder voor de 1-1. De Jong werkte een voorzet vanaf de rechterflank onberispelijk langs Sparta-doelman René Ponk. De middenvelder droeg zijn treffer direct op aan zijn onlangs verongelukte vriend Luciano van den Berg. De Jongs handgebaren omhoog waren veelzeggend en emotioneel. Ook na zijn tweede treffer herhaalde De Jong het ritueel.

,,Nigel is een jongen die uit alles het positieve haalt", karakteriseerde Blind zijn doelpuntenmaker. ,,Hij is een speler met een leeuwenhart, die een onvermoeibare drive heeft om in de zestien te komen. Gelukkig sleept hij de wedstrijd er voor ons uit."

Ajax putte hoop en vertrouwen uit de gelijkmaker. Een onvervalst Ajax-offensiefje met kansen voor onder meer Maduro leidde de tweede treffer van De Jong in. Prima voorwerk van Steven Pienaar stelde De Jong in staat nogmaals toe te slaan. De rechtshalf kopte raak: 2-1.

,,Gelukkig, en ik zeg dat met respect, hebben we vandaag Sparta getroffen", besloot Blind. ,,Een andere tegenstander had onze kampioensaspiraties wellicht wél in het slot gegooid. Ons probleem schuilt vooral in een gebrek aan ervaring en scorend vermogen. Daar zijn we ons van bewust."

Klik hier voor het fotoverslag van Sparta - Ajax