Menu
De Jong: 'Blessures geen excuus'

De Jong: 'Blessures geen excuus'

Siem de Jong speelde afgelopen zondag tegen Feyenoord alweer zijn honderdste competitiewedstrijd in Ajax 1. Die wedstrijd kreeg door de nederlaag echter niet het gouden randje waarop de 23-jarige spits/middenvelder had gehoopt. Zondag moet het beter als Ajax FC Utrecht ontvangt in de eigen Arena. ,,We moeten winnen", vindt De Jong. ,,Dat is belangrijk voor ons, voor het gevoel in het team.”

Het decor bij het interview is anders dan verwacht. De training vond vanwege het weer namelijk niet op de Toekomst plaats, maar in de beschutte ArenA. Siem de Jong heeft gemengde gevoelens over het weer. ,,Ik vind sneeuw op zich wel leuk”, aldus de in Zwitserland geboren Ajacied. ,,Maar om te trainen is het niet zo handig. De velden zijn hard. Wij hebben nog het geluk dat we in de ArenA terecht kunnen We hebben van de week wel buiten getraind en als het veld niet hard is, gaat dat goed. Als je eenmaal beweegt, ben je ook redelijk snel warm.”

De Ajacied speelde afgelopen zondag in de Klassieker bij Feyenoord zijn 100ste Eredivisieduel. Dat zijn jubileumwedstrijd in een pijnlijke 4-2 nederlaag eindigde, deed zeer bij de spits. ,,Ik had vooraf al gehoord dat het mijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie zou zijn”, zo vertelt De Jong na de training. ,,Maar dit was zeker niet de leukste Eredivisiewedstrijd, nee. We begonnen wel redelijk aan de Klassieker, maar op een gegeven moment ging het mis. We hadden wel een beetje pech misschien met die penalty, maar daarna waren wij ook niet in staat om het recht te zetten. Dat was slecht van ons. Het is moeilijk te zeggen hoe dat komt. Vorig seizoen gingen we na een tegengoal vaak beter voetballen. Nu zijn we er meer door van slag, lijkt wel. Deze week hebben we daarover gesproken en zondag kunnen we het rechtzetten in een mooie wedstrijd denk ik. Ik heb wel even met die nederlaag gezeten. Kijk als je goed speelt en je verliest een keer door pech ofzo, dan voel je je toch heel anders dan nu. We hebben die wedstrijd echt zelf uit handen gegeven.”

Dan ziet hij ’s avonds voor de buis ook nog eens zijn jongere broer Luuk excelleren bij FC Twente met drie goals. ,,Dat is goed voor hem en ik was ook blij voor hem, al had ik liever gehad dat Twente wat punten had verloren.” Het doelpuntenaantal van Luuk staat inmiddels op 15, bij Siem stokt de teller bij twee. ,,Wij zijn heel andere type spelers, dus het is ook niet zo dat hij mij tips geeft ofzo. Hij krijgt veel voorzetten waaruit een goal komt en op dit moment wat meer kansen dan ik.”

Siem de Jong: ,,Natuurlijk mag je uitspreken dat je veel geblesseerden hebt, maar dat is geen reden om niet te winnen.” Siem de Jong: ,,Natuurlijk mag je uitspreken dat je veel geblesseerden hebt, maar dat is geen reden om niet te winnen.”

Het gebrek aan kansen en goals zorgde ervoor dat Ajax dit kalenderjaar nog geen wedstrijd won. Zondag mag Ajax zich opnieuw proberen te revancheren voor de slechte hervatting van het seizoen. Bovendien roept het thuisduel tegen Utrecht óók nog herinneringen op aan de uitwedstrijd in de Domstad die met de spectaculaire cijfers (6-4) verloren ging. Maar niet alleen de nederlaag deed pijn, ook de blessure die Siem de Jong opliep na drie minuten was een zwaar tellend negatief aspect aan de wedstrijd tegen de rivaliserende teams. ,,Het was mijn kortste wedstrijd ooit", schat De Jong in. ,,Bij de tweede sprint was het voor mij al klaar. De eerste helft heb ik met ijs op mijn been in de kleedkamer gezeten, dus de wedstrijd heb ik niet gezien, maar de tweede helft was een gek duel. Toen zat ik wel langs het veld. Die blessure deed echter zo veel pijn dat ik vaak was afgeleid.”

Zelf raakte hij toen, eind november, dus geblesseerd, maar vanaf de hervatting in de bekerwedstrijd tegen AZ is De Jong er weer bij. Dit in tegenstelling tot veel andere Ajacieden die ook nu nog geblesseerd aan de kant moeten blijven: ,,Dat is natuurlijk wel het verhaal van de laatste tijd”, aldus de interim-spits. ,,Er zijn zoveel blessuregevallen. Ik vind niet dat je dat als excuus mag gebruiken, want ik blijf erbij dat Ajax ook met een jonge ploeg zijn wedstrijden moet winnen. Het is soms misschien wat lastig. Zoveel blessures zullen voor elk team moeilijk op te vangen zijn. Het is lastig voetballen, want de automatismen ontbreken, omdat we zo vaak met andere spelers staan. Daar proberen we wel veel op de trainen. Natuurlijk mag je uitspreken dat je veel geblesseerden hebt, maar dat is geen reden om niet te winnen.”

Met zijn 23 jaar is De Jong zelf bijna een veteraan in Ajax 1. ,,Als ik om mij heen kijk, zie ik dat de selectie steeds jonger wordt. We hebben voor zondag ook een hele jonge ploeg. Dat krijg je als er zes, zeven jongens niet bij zijn. Ik hoop dat we zondag een goed resultaat boeken; winnen is heel belangrijk. Dat we een lekker gevoel aan de wedstrijd overhouden. Natuurlijk zal Utrecht proberen vroeg druk te zetten, daar moeten wij onderuit komen en kansen creëren. Ik zal voorin proberen belangrijk te zijn. Zoals die bekerwedstrijd tegen AZ. We gaan elke wedstrijd voor de overwinning en dat gaan we nu ook weer doen. Hopelijk kunnen we de reeks doorzetten waarin De Boer als trainer nog geen thuiswedstrijd in de Eredivisie heeft verloren. En dat we dus winnen. Dat is belangrijk voor ons, voor het gevoel in het team.”

Tekst:Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst