Menu
De Jong draait langzaam warm

De Jong draait langzaam warm

Hij had een moeizame voorbereiding, waarin vooral de wedstrijden tegen amateurclubs hem zwaar vielen. Toch raakt Siem de Jong naar eigen zeggen steeds beter in vorm.

Siem de Jong wordt op de huid gezeten door Giovanni van Bronckhorst. Siem de Jong wordt op de huid gezeten door Giovanni van Bronckhorst.

De revelatie van vorig seizoen kwam de eerste twee competitiewedstrijden nog niet aan spelen toe. Als het aan de 19-jarige middenvelder ligt, duurt dat niet lang meer. ,,Het gaat nu steeds beter op de training. Het loopt steeds lekkerder. Alleen is het nu moeilijk om het te laten zien. Ik moet gewoon hopen op speeltijd", zegt de sympathieke Achterhoeker, die donderdag tegen FK Borac het laatste kwartier meedeed. Vorig seizoen kwam de jeugdinternational liefst 22 keer in actie voor Ajax. Daarin scoorde hij twee keer. Opmerkelijk is dat beide treffers werden geproduceerd op Rotterdamse bodem. Bij zijn competitiedebuut tegen Sparta redde De Jong een punt door in de laatste minuut de 2-2 binnen te schieten. Een maand later legde hij Feyenoord het zwijgen op.

De Jong kijkt dan ook met een goed gevoel terug op zijn eerste Klassieker. ,,Vorig jaar was voor mij wel een mooie wedstrijd. Ik begon niet in de basis, maar kwam er op een gegeven moment toch in. Eerder had ik al een paar keer warmgelopen en kon ik vervolgens weer gaan zitten. Uiteindelijk mocht ik er toch in en scoorde ik meteen. Dat was wel een mooi gevoel om in de Kuip te scoren", blikt de middenvelder terug.

Siem de Jong wordt gefeliciteerd door Kennedy en Gabri na zijn goal tegen Feyenoord. Siem de Jong wordt gefeliciteerd door Kennedy en Gabri na zijn goal tegen Feyenoord.

Behalve zijn doelpunt viel De Jong op door zijn slimme, volwassen manier van spelen. Hij gaf onder meer een knappe assist op Klaas Jan Huntelaar, die vervolgens net naast schoot. ,,Als hij die had gescoord was het 3-1 geworden en was het gebeurd", zegt het talent. ,,Uiteindelijk werd het nog 2-2. Aan de ene kant wel jammer anders had ik de winnende gemaakt."

Zondag reist Ajax opnieuw af naar de Kuip voor de eerste Klassieker van het seizoen. Aan een voorspelling waagt De Jong zich niet. ,,Het is lastig om te zeggen. Het is een moeilijke wedstrijd, net als vorig jaar. Thuis wonnen we vrij gemakkelijk, maar uit hebben we het een stuk moeilijker in dat stadion."

Toch wijzen de statistieken uit dat de Kuip Ajax doorgaans goed gezind is. Van de 54 uitduels tot nu toe won Ajax er negentien. Feyenoord trok achttien keer aan het langste eind. De Jong heeft wel een verklaring waarom het spel van de Rotterdammers Ajax goed ligt. ,,Omdat zij ook wel willen voetballen", verklaart hij. ,,Soms heb je tegenstanders die dat totaal niet willen en alleen de lange bal spelen. Feyenoord wil voetballen en daardoor krijg je meer strijd op het middenveld. Terwijl in sommige wedstrijden die linie wordt overgeslagen."

Ook over de strijdwijze van zondag heeft De Jong een mening. ,,Het ligt er een beetje aan hoe zij spelen. Maar we moeten vooral bij de spitsen zien te komen. Het middenveld zal wel veel één op één worden. We moeten daarom veel tussen de linies lopen en vooral proberen te draaien en te rouleren op het middenveld."