Menu
De Jong gaat voor derde titel op rij

De Jong gaat voor derde titel op rij

Hoewel trainer Frank de Boer na afloop van FC Emmen - Ajax nog meerdere opties openhield, droeg Siem de Jong de aanvoerdersband. De middenvelder van Ajax is een van de kandidaten om de rol van captain van de vertrokken Jan Vertonghen over te nemen. De Jong over New York, Miami, Veendam, Ajax en het EK.

Vorig seizoen al liet De Jong geregeld doorschemeren het aanvoerderschap wel te ambiëren. ,,Als er toen dingen speelden vond ik het leuk om me er mee te bemoeien", vertelt de Ajacied. ,,Dat deed ik dan vaak samen met Jan (Vertonghen), André (Ooijer) en Theo (Janssen). Nu zijn alleen Theo en ik overgebleven en zullen er andere jongens opstaan." Door het vertrek van Ooijer, Jeroen Verhoeven en Dmitry Bulykin is Janssen bovendien de enige overgebleven dertiger in de selectie. ,,En daarna gaapt er een gat", merkt De Jong op. Iets wat in zijn beginperiode bij de A-selectie wel even anders was. ,,Wij hadden toen nog jongens als Jaap Stam en Edgar Davids."

Voordat De Jong zich twee weken geleden opmaakte voor zijn zesde seizoen in Ajax 1 had hij eerst genoten van een maand vakantie. ,,Ik ben naar New York geweest. En heb in Miami op het strand gelegen. Daar ben ik naar de vijfde wedstrijd in de Eastern Conference Finals geweest", doelt hij op het NBA-duel Miami Heat - Boston Celtics. ,,Miami verloor uiteindelijk. Het was voor mij de eerste keer en ik vond het mooi om een keer mee te maken."

De Jong over het (mogelijke) aanvoerderschap: ,,Als er toen dingen speelden vond ik het leuk om me er mee te bemoeien." De Jong over het (mogelijke) aanvoerderschap: ,,Als er toen dingen speelden vond ik het leuk om me er mee te bemoeien."

Tevens bracht De Jong een bezoek aan het EK voetbal in Polen en Oekraïne. ,,Dat ging voor Nederland niet zoals iedereen verwacht en gehoopt had. De verwachtingen waren namelijk heel hoog, ook binnen de groep. De eerste wedstrijd tegen Denemarken hadden ze een beetje pech. Als ze die hadden gewonnen was het anders gelopen, maar achteraf is het makkelijk praten", aldus de oudere broer van Twente-aanvaller en EK-deelnemer Luuk de Jong. ,,Ik heb hem af en toe wel gesproken. Hij vond het ook jammer en had stiekem gehoopt dat hij er bij een 1-0-achterstand in zou komen. Maar toen duidelijk werd dat of Robin van Persie of Klaas Jan Huntelaar in de spits zou spelen werd het voor Luuk een stuk lastiger." Ook de oudste De Jong maakte het voortraject mee van het EK. Hoewel hij uiteindelijk afviel voor de definitieve selectie was het een leerzame periode. ,,Het was in het begin even wennen en ik moest voor de volle honderd procent geconcentreerd zijn om aan te haken en mee te doen. Alles gaat iets sneller, maar daar ga je zelf ook beter van spelen."

Inmiddels is De Jong met Ajax in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen en staat woensdag de confrontatie met SC Veendam op het programma. ,,In dit soort wedstrijden moet je goed spel laten zien, maar ook fysiek aansterken. Dat laatste is in deze periode misschien nog wel belangrijker. Het is in elk geval goed om dit soort wedstrijden te spelen. Er zit een beetje een opbouw in." De laatste keer dat Ajax en Veendam elkaar troffen was in het seizoen 2010/2011. ,,En toen wonnen we ook niet echt makkelijk", herinnert De Jong zich het bekerduel nog goed. Uiteindelijk plaatste de thuisploeg zich die avond voor de volgende ronde door doelpunten van Mido, Luis Suarez en Christian Eriksen.

Tot slot is De Jong duidelijk over de doelstelling voor het komende seizoen. ,,We willen en gaan sowieso voor het kampioenschap. We hebben na twee titels natuurlijk een goed gevoel en willen drie keer op rij kampioen worden. Daarnaast willen we overwinteren in de Champions League en ver komen in het bekertoernooi." Over zijn eigen ambities blijft hij bescheiden als altijd. ,,Eerst maar eens kijken of ik speel en op welke positie."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst