Menu
De Jong heeft genoten

De Jong heeft genoten

Dat AZ met 4-2 verslagen zou worden zondagmiddag, hadden zelfs de Ajacieden vooraf niet kunnen dromen. Na afloop werd de pers dan ook louter met blije en opgeluchte gezichten te woord gestaan.

,,Het was een lekkere wedstrijd", glunderde Nigel de Jong na de overwinning op concurrent AZ. De middenvelder, dit keer, want afgelopen donderdag speelde De Jong links in de verdediging, luidde de zege in met twee doelpunten en werd na afloop verkozen tot Ajacied van de wedstrijd. ,,In de jeugd heb ik in de spits gestaan en dat is vandaag van pas gekomen", legde De Jong uit. ,,Het is even wennen, want zo vaak scoor ik niet. Ik geloof dat ik vandaag mijn productie heb verviervoudigd of zo!" Een verklaring voor het goede en frisse spel van hem en zijn teamgenoten, kon De Jong moeilijk vinden. ,,Hoe het nu in een keer weer zo lekker gaat, weet ik niet, maar vandaag hebben we de tegenstander bijna niet laten voetballen. Vanaf het begin hebben we ze goed onder druk gezet. Het was een laatste strohalm en daaraan hebben we ons goed vastgegrepen. We hebben de tweede plek weer in het vizier."

Moeite met de positiewisseling had De Jong niet. ,,Je moet even de knop omzetten, want als rechtermiddenvelder heb je heel andere taken dan als linkerverdediger. Daarbij had de trainer me donderdag al uitgelegd dat die linksbackpositie in principe een noodgeval was. En hij weet wat ik kan, wat mijn kwaliteiten zijn anders laat hij me niet drie dagen later rechts op het middenveld spelen."

Eén van die kwaliteiten van De Jong is zijn loopvermogen. ,,Buskermolen, mijn directe tegenstander, kwam net terug van een blessure, dus werd mij gezegd dat ik hem met mijn loopvermogen maar stuk moest maken. Dat kan natuurlijk niet tachtig minuten, anders blijft er van jezelf ook weinig over, maar ik moest mijn momenten uitzoeken en dat heb ik gedaan. Ik heb de laatste tijd hard getraind, want er waren wat perikelen rondom mij en de club, maar vandaag heb ik echt genoten", aldus een trotse Man of the Match.

Een andere Ajacied die zonder twijfel een goede wedstrijd speelde was Steven Pienaar. Vanwege de blessure van Mauro Rosales startte de Zuid-Afrikaan als rechtsbuiten. ,,We hebben de afgelopen week keihard gewerkt, misschien komt het daardoor", probeerde Pienaar het goede spel te verklaren. ,,Donderdag kregen we ook veel kansen maar maakten we ze niet af, vandaag lukte dat wel. Het zelfvertrouwen is weer terug en iedereen is ontspannen. Dat zag je zaterdag op de training, iedereen was heel relaxed en er werd veel gelachen." Op het niveau dat Pienaar een jaar of twee geleden bereikte, zit hij nu nog niet, vindt hij zelf. ,,Na één goede wedstrijd kun je dat nog niet zeggen, maar het gaat wel beter, stap voor stap. Voor de prestatie van vandaag moet ik mijn complimenten maken aan de trainer en de andere jongens, want we hebben met zijn allen hard gewerkt. We kunnen ons weer richten op de tweede plek, vier punten achterstand, het kan gebeuren", klonk Pienaar optimistisch.

Hedwiges Maduro speelde vandaag, na een ijzersterk optreden tegen Willem II donderdag, een mindere wedstrijd. Bij het doelpunt van Nelisse ging de Almeerder niet vrijuit, naar eigen zeggen. ,,Ik moest om mijn as draaien en dat ging moeilijk. Ik draaide verkeerd weg en dat werd meteen afgestraft. Ik speelde wat ongelukkig vandaag, ik was bijvoorbeeld ongelukkig in de passing. Het was maar goed dat de rest goed draaide", zei Maduro met een glimlach. De middenvelder merkte al vrij snel dat het niet zijn wedstrijd zou worden. ,,Ik voelde al snel dat het moeilijk zou worden voor mij, met name na dat eerste tegendoelpunt. Donderdag lukte bijna alles, dan kan het gebeuren dat het een volgende keer anders is. In de tweede helft hebben de ruimte die we kregen, goed gebruikt. We beginnen weer te voetballen en dat is belangrijk", aldus Maduro.

Een beter thuisdebuut had Urby Emanuelson zich haast niet kunnen wensen. De jonge Ajacied maakte in de uitwedstrijd tegen Auxerre zijn officiële debuut, waar hij niet met veel plezier aan zal terugdenken. Gelukkig waren zijn eerste minuten in de Amsterdam ArenA heuglijker. ,,Dit was wel lekker invallen natuurlijk", vond Emanuelson. ,,We stonden met 4-1 voor toen ik in het veld kwam, dan kan je lekker vrijuit voetballen. Dat was in Frankrijk toch anders. Nu speelde AZ achterin een op een, zodat wij de ruimte hadden om aan te vallen. Dit is een heerlijk gevoel en smaakt zéker naar meer!", aldus de stralende Emanuelson.