Menu
De Jong inzetbaar tegen zijn oude club

De Jong inzetbaar tegen zijn oude club

Siem de Jong is fit genoeg om het zondag met Ajax tegen zijn oude club De Graafschap op te nemen. ,,Ik heb nergens meer last van, maar ik weet niet of ik een hele wedstrijd kan spelen.”

Siem de Jong is zondag van de partij tegen De Graafschap. Siem de Jong is zondag van de partij tegen De Graafschap.

De Jong sukkelde de afgelopen weken met een liesblessure. Eind vorige week was de kwetsuur voldoende hersteld om de groepstraining weer te hervatten, maar toen werd de 19-jarige voetballer ziek. ,,Ik heb dinsdag en woensdag lichtjes getraind, maar was nog wel wat slapjes in mijn benen”, zegt De Jong vrijdag als de training is afgelopen. ,,Donderdag was de selectie vrij, maar heb ik nog wat extra krachttraining gedaan. Vandaag voelde ik me prima, fit genoeg om zondag in actie te komen. Al kan ik nu nog niet zeggen of ik al in staat ben een hele wedstrijd te spelen.”

Toen Ajax in augustus met 1-8 won van de Graafschap, maakte De Jong nog geen deel uit van het eerste elftal. Het wordt zondag dus de eerste keer dat hij het met Ajax op Eredivisieniveau kan opnemen tegen de club waar hij tot 2005 in de jeugdopleiding speelde. ,,Dat is speciaal”, erkent hij. ,,Ik merk wel dat het leeft. Veel mensen die ik nog ken uit mijn tijd bij De Graafschap willen zondag komen kijken. Ik heb een paar extra kaarten kunnen regelen, maar de wedstrijd is inmiddels uitverkocht. Ik ben bang dat ik niet iedereen tevreden kan stellen.”

Na afloop van de reguliere training werkte De Jong nog even aan zijn afstandsschot. Na afloop van de reguliere training werkte De Jong nog even aan zijn afstandsschot.

De Graafschap is niet alleen de oude club van Siem, maar ook de huidige club van zijn jongere broertje Luuk. De jongste telg van het gezin De Jong maakt snel carrière in Doetinchem. Hij heeft in de voorbereiding al een keer meegespeeld met het eerste van De Graafschap en traint ook iedere week wel een keer mee met de selectie. En dat terwijl hij dit seizoen ook regelmatig met blessureleed te maken heeft gehad. ,,Na de voorbereiding was hij er een tijd uit en nu heeft hij last van zijn knie”, licht Siem toe, die het in de A-jeugd van Ajax al wel een keer opnam tegen Luuk.

Voor Ajax is zondag een zege op De Graafschap noodzakelijk om uitzicht te houden op de titel. Afgelopen weekeinde liep de formatie van Adrie Koster dankzij een knappe 2-4-zege op sc Heerenveen twee punten in op koploper PSV, dat tegen NEC niet verder kwam dan 0-0. Het geloof in het kampioenschap lijkt binnen de selectie weer zijn te zijn toegenomen. ,,Dat klopt wel een beetje”, zegt De Jong. ,,Al zijn we met vijf punten achterstand en nog drie wedstrijden te spelen erg afhankelijk van PSV. Wij moeten zorgen dat we de laatste drie wedstrijden winnen en dan het geluk hebben dat PSV punten morst. Zij hebben wel een iets zwaarder programma dan wij.”

De Jong denkt niet dat De Graafschap zondag zo eenvoudig aan de kant zal worden gezet als in het begin van het seizoen in Doetinchem. ,,De Graafschap speelde toen nog een beetje opportunistisch”, zegt De Jong. ,,En bij Ajax was iedere kans een doelpunt. Ik denk dat ze zondag iets voorzichtiger zijn en voor een puntje gaan spelen.” De ‘Superboeren’ verschijnen in ieder geval gemotiveerd aan de aftrap. ,,Voor De Graafschap is een wedstrijd tegen Ajax altijd speciaal. Dat kan ik me nog wel herinneren uit de jeugd. Van Ajax wil je altijd winnen.”

Ajax - De Graafschap is uitverkocht. De wedstrijd op je pc kijken?
Ga naar de website van Planet Voetbal >>