Menu
De Jong komt weer in het juiste ritme

De Jong komt weer in het juiste ritme

Ondanks het zeer teleurstellende 0-0-gelijkspel van afgelopen zaterdag tegen RKC Waalwijk bevindt Ajax zich nog steeds in de bovenste regionen van de Eredivisie. Door de nederlagen van concurrentie mag Ajax ironisch genoeg worden beschouwd als een van de winnaars van de elfde speelronde. Toch snakt Ajax naar een reeks overwinningen in de Eredivisie. Te beginnen tegen Vitesse. Aanvoerder Siem de Jong blikt vooruit.

,,We zijn nog steeds een beetje zoekende. In de laatste fase van ons spel zijn we net niet zuinig en scherp genoeg. Als we dat verbeteren gaan we makkelijker spelen, want we geven niet zo heel veel weg. Maar zolang we zelf niet de eerste goal maken, voetbalt het toch een stuk moeilijker. Het is dan altijd weer afwachten", vertelt Siem de Jong, die afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd tegen ASWH (4-1) nog trefzeker was.

,,Zodra we eenmaal wedstrijden gaan winnen, komen we ook wat meer in vorm en krijgen we meer vertrouwen. We hebben dus simpelweg een aantal overwinningen op rij nodig. Tegen AC Milan speelden we bijvoorbeeld een goede eerste, een iets mindere tweede helft en speelden we uiteindelijk op een lullige manier gelijk. Dat moet eruit, want als we de kansen benutten speel je toch een andere wedstrijd."

Ook de aanvoerder zelf heeft deze jaargang nog niet de vorm te pakken van vorig jaar. Al heeft hij een geldig excuus vanwege een klaplong die hem bijna drie maanden geleden trof en ook nu nog parten speelt. ,,Het is allemaal een beetje wisselvallig", beaamt de 24-jarige middenvelder. ,,Ik ben er toch een tijd uit geweest. Jammer genoeg uitgerekend in de periode na de voorbereiding waarin iedereen altijd heel fit is. Ik merk dan ook dat ik toch wel iets heb ingeleverd en nog steeds een, twee kilo lichter ben dan voorheen."

Siem de Jong: 'Langzaam maar zeker kom ik weer in mijn ritme' Siem de Jong: 'Langzaam maar zeker kom ik weer in mijn ritme'

Tijd om de opgelopen trainingsachterstand te compenseren is er echter niet. ,,Het is tijdens deze drukke periode met zoveel wedstrijden heel lastig om zwaar te trainen. Terwijl je dat in de voorbereiding wel kunt doen. Daarom is het des te jammer dat ik in een cruciale fase geblesseerd raakte. Ik ben nu nog iets te wisselvallig en dat moet eruit. In de tweede helft tegen Celtic had ik weer iets meer ‘power’. Daarvoor kon ik in de tweede helft van een duel toch wat minder doen. Nu valt het mee en is het zaak weer in het ritme te komen, ook als team. Daardoor ga je ook weer lekkerder spelen. Voor mijn gevoel ben ik bijna weer honderd procent fit."

En een De Jong in vorm is meestal een garantie voor minstens tien treffers per seizoen. Al is naar eigen zeggen zijn rol in het elftal ietwat gewijzigd in vergelijking met voorgaande jaargangen. ,,Door onze huidige manier van spelen kom ik nu iets minder vaak voor de goal. Dat is wel jammer en daarom moet ik zorgen dat ik straks weer wat dichter bij de goal verschijn." Juist vanwege zijn grillige spel tot nu toe laait langzaamaan de discussie weer op of de viervoudig international niet beter in de spits uit de voeten kan. ,,Die discussie over de spitspositie heb ik natuurlijk vaker gehoord. Alleen sta ik nu op het middenveld, dus richt ik me daarop." Alhoewel de plichtsgetrouwe allrounder makkelijk de knop omdraait als zijn coach hem een linie verder naar voren nodig heeft. ,,Ik heb bovendien dit seizoen al een paar keer in de spits gestaan als Kolbeinn Sighthórsson werd gewisseld. Ik vind het dan niet heel moeilijk om me aan te passen, maar probeer me desondanks te focussen op het middenveld."

Juist in het middenrif is komende opponent Vitesse kwetsbaar na de zware knieblessure die oud-Ajacied Theo Janssen onlangs opliep. Ondanks dat misfortuin blijven de Arnhemmers een geduchte tegenstander, helemaal met de 0-2-nederlaag van vorig seizoen in het achterhoofd. ,,Maar dat was ook wel een van onze mindere wedstrijden waarin we heel weinig creëerde", haast De Jong zich te zeggen. ,,Zij ook niet, maar ze scoorden wel op de goede momenten. Daarnaast stonden ze goed en hadden ze met Wilfried Bony echt een aanspeelpunt. Dat zal nu iets minder zijn, maar ze hebben nog steeds een goed elftal. We zullen alleen meer moeten creëren dan toen en daar gaan we ook vanuit. En dat Bony en Marco van Ginkel zijn vertrokken zegt me niet zoveel, want wij zijn in de personen van Toby Alderweireld en Christian Eriksen ook twee goede spelers kwijtgeraakt. Dat overkomt overigens elk team in Nederland, dus het heeft weinig zin daar naar te kijken."

Na het treffen met Vitesse wacht Ajax een serie wedstrijden tegen hoofdzakelijk clubs die momenteel in het rechterrijtje bivakkeren. Al weigert De Jong zich na het echec tegen RKC bij voorbaat rijk te rekenen. ,,We kijken deze periode ook meer naar onszelf dan naar onze tegenstanders. Het is in elk geval een mooie kans om een serie neer te zetten, maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. Eerst moeten we in dat vertrouwde ritme komen." En is dat het geval dan neemt de productiviteit van De Jong ook weer toe. ,,Voor mijn goal tegen ASWH was ik laatst in de topper tegen FC Twente ook al dichtbij een doelpunt, maar miste ik helaas twee grote kansen. Dat was slecht, maar langzaam maar zeker kom ik weer in mijn ritme."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst