Menu
De Jong niet bang voor PSV

De Jong niet bang voor PSV

Siem de Jong is bezig aan een sterke tweede seizoenshelft. De 21-jarige Ajacied, die voor de winterstop geregeld buiten de boot viel, is de laatste weken onomstreden in het elftal van trainer Martin Jol. Hij blikt vooruit op de kraker met PSV, die zondag in een uitverkochte Amsterdam ArenA op het programma staat.

Wat bij Siem de Jong vooral opvalt is de enorme werkethiek, die hij wekelijks ten toon spreidt. De jonge middenvelder werkt zich iedere wedstrijd een slag in de rondte, maakt en zoekt ruimte, scoort en toont zich immer een voorbeeldige prof.

Met name het loopvermogen van De Jong lijkt van toegevoegde waarde te zijn voor Ajax. ,,Je hebt ook spelers nodig die veel lopen", legt hij desgevraagd uit. ,,Als we de bal hebben loop ik redelijk veel. En als je voor de goal wilt komen en scoren, moet je als middenvelder ook veel lopen. Net als bij het druk zetten."

De vele arbeid betaalt zich de laatste weken onder meer uit in doelpunten. Ook afgelopen zondag tegen Sparta wist hij te scoren. Inmiddels staat de teller van de Achterhoeker in de competitie op vijf. Niet vreemd gezien zijn reputatie in de jeugd. ,,Daar scoorde ik ook aardig wat. Meestal net boven de tien per seizoen. Soms ook meer, maar het lag er ook aan in welk team ik speelde. Ik heb er dit seizoen vijf gescoord en twee in andere competities. En zoveel heb ik niet gespeeld. Ik moet de tien wel kunnen halen."

De Jong juicht na een van zijn beide treffers tegen Vitesse. De Jong juicht na een van zijn beide treffers tegen Vitesse.

Het enige minpuntje is misschien dat het krachtenverslindende spel van De Jong af en toe ten koste gaat van zijn balbehandeling. ,,Soms is het misschien een beetje nadelig voor andere dingen", beaamt de jeugdinternational. ,,Maar ik denk ook dat we door het vele loopwerk meer druk kunnen zetten. Demy (De Zeeuw, red.) loopt ook redelijk veel en zet ook veel druk. Als we zo veel doorschuiven veroveren we veel sneller de bal en blijven we ook meer op de helft van de tegenstander spelen. Maar aan het einde van de wedstrijd voel ik soms ook wel dat ik heel veel heb gelopen."

Met De Jong in de gelederen heeft Ajax de achterstand op FC Twente en PSV inmiddels verkleind tot respectievelijk zes en vier punten. De middenvelder kijkt dan ook reikhalzend uit naar de topper van zondag tegen PSV. ,,Ik denk dat we er net als tegen FC Twente vol voor gaan. Het is voor ons een beetje erop of eronder. In de ArenA hebben we alleen van Anderlecht en Juventus verloren. We zijn sowieso niet bang. De laatste wedstrijden behalen we mooie resultaten en dat moeten we doorzetten."

Ondanks de nederlaag die PSV vorige week leed tegen NAC Breda, wijst De Jong erop dat de Eindhovenaren vaak uitblinken in effectiviteit. ,,Ze hebben een degelijk team en je ziet toch dat ze mindere wedstrijden meestal winnend afsluiten. Daarnaast hebben ze een voetballend middenveld met Afellay en Engelaar. Het is een lastige ploeg, maar tegen FC Twente hebben we het ook goed gedaan."

De kans dat De Jong zondag niet in actie komt is vrijwel nihil. Dat in tegenstelling tot vorig seizoen toen hij het thuisduel met de Brabanders aan zich voorbij moest laten gaan. ,,Ik was toen negentiende man", treurt hij met terugwerkende kracht. ,,Vorig jaar was sowieso wisselvallig. Ik zat er soms wel en soms niet bij. Dat was aan het begin van dit seizoen ook zo. Inmiddels is alles voor mij een beetje gegroeid en dat is alleen maar mooi. Daar ga je ook wat lekkerder van spelen."

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl