Menu
De Jong onderschat Heerenveen niet

De Jong onderschat Heerenveen niet

Ajax is twee zeges verwijderd van de dertigste landstitel. Die twee overwinningen moeten worden behaald in de laatste twee wedstrijden van het seizoen tegen sc Heerenveen en FC Twente. Siem de Jong kijkt vooruit naar de eerste van twee cruciale duels voor Ajax.

Het is nog maar twee seizoenen geleden dat Ajax onder leiding van toenmalig trainer Marco van Basten in en tegen sc Heerenveen compleet van de mat werd gespeeld. Na afloop van de 5-2 nederlaag was de kritiek van de coach op zijn pupillen dan ook niet mals. Hij verweet hen onder meer dat ze niet met de slechte weersomstandigheden konden omgaan.

Siem de Jong herinnert zich die middag in Friesland nog maar al te goed. ,,Ik zat toen op de bank en zag vanaf daar hoe we in het begin helemaal werden weggespeeld. Het was echt een een kansloze wedstrijd." Tegelijkertijd besefte De Jong dat Ajax zoiets nooit meer mocht laten gebeuren. De middenvelder is daarom een gewaarschuwd mens voor het uiterst belangrijke duel van zondag in Heerenveen. ,,Hoewel het ook dit seizoen geen makkelijke ploeg is om tegen te spelen, zeker niet als ze een goeie dag hebben", doelt hij met name op de 6-2 zege die de Friezen eerder dit seizoen boekten op FC Twente.

Na titels met Ajax A1 en Jong Ajax wil Siem de Jong dit jaar eindelijk kampioen worden met Ajax 1. Na titels met Ajax A1 en Jong Ajax wil Siem de Jong dit jaar eindelijk kampioen worden met Ajax 1.

De Jong roemt vooral de aanvallende kwaliteiten van het team van trainer Ron Jans. ,,Vooral de buitenspelers zijn handige voetballers", voegt hij daaraan toe. ,,Met Bas Dost en Roy Beerens heb ik trouwens wel eens in Jong Oranje gespeeld en Oussama Assaidi (zondag geschorst, red.) heb ik in zijn periode bij De Graafschap enkele keren zien spelen."

Ajax kan zich met het oog op het kampioenschap in elk geval geen fouten permitteren in Friesland. De Jong moet er bovendien niet aan denken dat zijn ploeg aan het einde van de rit opnieuw een doelpunt of punt tekort komt zoals de club overkwam in 2007 en 2010. ,,Dat zou echt heel zuur zijn", klinkt hij duidelijk. ,,Je gaat dan ook weer terug kijken naar wedstrijden waarin je wat hebt laten liggen. Maar achteraf kun je er dan niks meer aan doen."

Het is voor De Jong bovendien een tijd geleden dat hij met zijn eigen team de titel veroverde. ,,Al ben ik wel met de A1 en Jong Ajax kampioen geworden", haast hij zich te zeggen. ,,Maar ik speelde toen in beide gevallen niet het hele jaar in dat elftal. De laatste keer dat ik met mijn eigen team kampioen werd, is inderdaad een tijd geleden. Het wordt daarom weer een keer tijd."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst