Menu
De Jong op schot voor Ajax

De Jong op schot voor Ajax

Ajax heeft donderdag met ruime cijfers van FC Horst gewonnen. Op Sportpark de Adelaar versloeg het team van Martin Jol de ploeg uit de zaterdag eerste klasse met liefst 21-1. Spits Siem de Jong was met zeven doelpunten de topscorer van de avond.

Exact 24 uur na de oorspronkelijke aanvangstijd begon Ajax donderdagavond om 19.30 uur aan de vierde oefenwedstrijd tijdens de voorbereiding. Oorspronkelijk stond het treffen met FC Horst op woensdagavond gepland, maar met het oog op de barre weersverwachting werd het oefenduel een etmaal uitgesteld. Een goede keuze, zo bleek donderdagavond in het zonnige Ermelo.

Martin Jol had de basisopstelling van Ajax op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van het laatste oefenduel van Ajax tegen Rapid Boekarest. De WK-gangers Christian Eriksen en Eyong Enoh deden voor het eerst in de voorbereiding mee en ook Oleguer startte in de basis. Aras Özbiliz en Jeffrey Sarpong begonnen op de bank, terwijl Rasmus Lindgren uit voorzorg aan de kant bleef. De Zweed, die eind vorig seizoen met blessures kampte, wordt deze weken ‘gedoseerd’ gebracht.

Zo’n 4.000 toeschouwers zagen Ajax op Sportpark de Adelaar in de eerste helft liefst negen keer scoren. Siem de Jong, die in de punt van de aanval speelde, liet zich met vijf doelpunten het meest gelden in de doelpuntenproductie. Ook de teruggekeerde internationals Eriksen en Enoh waren in de eerste helft trefzeker. Sulejmani en Emanuelson maakten het negental compleet.

Christian Eriksen opende de score op een extreem doelpuntrijke avond... Christian Eriksen opende de score op een extreem doelpuntrijke avond...

Tegenover de negen juichmomenten van Ajax stond ook een heugelijk moment voor het team dat onlangs naar de eerste klasse van het zaterdagvoetbal promoveerde. Danny Marcus schoot de bal na negentien minuten bij een 0-3 tussenstand op fraaie wijze in het Ajax-doel. Zijn vrije trap halverwege de helft van Ajax was keeper Kenneth Vermeer te machtig.

In de tweede helft zag FC Horst, aangevuld met enkele spelers uit de regio, de score verder oplopen. De Jong voegde nog twee treffers aan zijn totaal toe, waarmee hij zijn totaal van de avond op zeven bracht. ,,Nooit eerder heb ik er zoveel in één wedstrijd gemaakt”, sprak de gelegenheidsspits na afloop. ,,Toch voel ik me niet echt een diepe spits”, sprak de nummer 10, die daarbij bijval van zijn trainer kreeg. Jol: ,,Dat Siem vanavond in de spits speelde was noodzakelijk. Zonder Pantelic, Rommedahl en Suarez moeten we wat proberen voorin. Dit was een van de mogelijkheden.”

Het duel, dat onder leiding stond van scheidsrechter Maurice de Hond, eindigde uiteindelijk in 1-21. De invallers Aras Özbiliz, Mitchell Donald en Hyun Jun Suk scoorden alledrie tweemaal. Ook Sulejemani verdubbelde na rust zijn persoonlijke productie. Alderweireld, Sarpong en Aissati verwierven zich met hun treffer ook een plek in de statistieken. De Jong: ,,Bij dit soort wedstrijden gaat het er vooral om dat je aan je wedstrijdritme en balgevoel kan werken. Komende week, als we tegen FC Porto en Chelsea spelen, kunnen we echt zien waar we staan.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

'Gelegenheidsspits' Siem de Jong tekende in Ermelo voor liefst zeven doelpunten. 'Gelegenheidsspits' Siem de Jong tekende in Ermelo voor liefst zeven doelpunten.
Rechtsback Daley Blind, geconcentreerd aan de bal. Rechtsback Daley Blind, geconcentreerd aan de bal.
Eriksen balt zijn vuist als hij heeft gescoord. Eriksen balt zijn vuist als hij heeft gescoord.
Ismaïl Aissati was kort na de rust vervanger van Eriksen. Ismaïl Aissati was kort na de rust vervanger van Eriksen.
Jan Vertonghen verscheen ook in Ermelo als Ajax-captain aan de aftrap. Jan Vertonghen verscheen ook in Ermelo als Ajax-captain aan de aftrap.
Invaller Aras Özbiliz nam in het laatste half uur twee doelpunten voor zijn rekening. Invaller Aras Özbiliz nam in het laatste half uur twee doelpunten voor zijn rekening.
Urby Emanuelson wordt fel op de huid gezeten door een tegenstander. Urby Emanuelson wordt fel op de huid gezeten door een tegenstander.
Jeffrey Sarpong zoekt en vindt de vrije ruimte. Jeffrey Sarpong zoekt en vindt de vrije ruimte.
Hyun Jun Suk snijdt een speler van FC Horst de pas af. Hyun Jun Suk snijdt een speler van FC Horst de pas af.
Verdediger Toby Alderweireld droeg na rust ook een treffer bij. Verdediger Toby Alderweireld droeg na rust ook een treffer bij.
De Ajax-trainers volgen het doelpuntrijke spektakel geconcentreerd. De Ajax-trainers volgen het doelpuntrijke spektakel geconcentreerd.