Menu
De Jong stijgt in hiërarchie

De Jong stijgt in hiërarchie

Hoewel hij pas 23 jaar is behoort Siem de Jong dit seizoen tot de meest ervaren Ajacieden. Met het nakende vertrek van André Ooijer, die over enkele maanden zijn schoenen aan de wilgen hangt, en een mogelijke transfer van Jan Vertonghen in het vooruitzicht, lijkt de positie van de nuchtere Achterhoeker bovendien nog belangrijker te worden in het keurkorps van trainer Frank de Boer. Iets waarvoor hij allerminst wegloopt.

,,Dit is alweer mijn vijfde seizoen bij het eerste elftal, dus dan gaat het ook een beetje vanzelf”, doelt De Jong op zijn huidige positie op de hiërarchische ladder. ,,Als er jongens vertrekken klim je steeds verder op die ladder. Hoewel we dit seizoen met Jan, André en Theo (Janssen, red.) nog genoeg ervaren jongens hebben.” Dat de situatie na de zomer zomaar anders kan zijn - en hij wellicht een belangrijke gegadigde is voor het aanvoerderschap - is iets waarvoor de eenmalig international zijn ogen niet sluit. ,,Ik zou best aanvoerder willen worden, maar dat zien we volgend seizoen wel weer.”

Wat ervaring betreft staat De Jong echter nog in de schaduw van Ooijer, die eerder uitkwam voor PSV, Blackburn Rovers, Roda JC en FC Volendam. Dat zijn ploeggenoot het na deze jaargang voor gezien houdt begrijpt de middenvelder/aanvaller wel. ,,André is 37 jaar, dus hij heeft al aardig wat seizoenen achter de rug. Voor onze groep is het alleen jammer, want hij is de meest ervaren speler in de selectie en gewoon een goede jongen. Hij kan ook heel veel jongens nog tips geven en de groep een beetje bij elkaar houden. Maar goed, hij blijft tot aan het einde van het seizoen, dus we zijn nog niet van hem af.”

,,Ik zou best aanvoerder willen worden, maar dat zien we volgend seizoen wel weer.” ,,Ik zou best aanvoerder willen worden, maar dat zien we volgend seizoen wel weer.”

Behalve Ooijer lijkt ook Vertonghen bezig aan zijn laatste maanden bij Ajax. De aanvoerder, die momenteel in een blakende vorm verkeert, heeft er nooit een geheim van maakt graag eens in een grote competitie te willen spelen. ,,Jan heeft genoeg jaren in het eerste gespeeld en genoeg kunnen leren. Bovendien is hij bijna 25 en dat is een mooie leeftijd om te gaan.”

Maar voordat het zover is, moeten bovengenoemde hoofdrolspelers - inclusief De Jong - alle zeilen bijzetten om de landstitel te prolongeren. Te beginnen met de topper van zondag tegen PSV. ,,Dat wordt ook weer een gevecht en een wedstrijd die we moeten winnen”, klinkt de allrounder resoluut. ,,Ze hebben de afgelopen periode enkele mindere resultaten geboekt en hopelijk kunnen we daar nog een nederlaag aan toevoegen.”

De Jong heeft in elk geval goede herinneringen aan de thuisduels met PSV. Met name de openingstreffer in de ontmoeting van twee seizoenen geleden staat in zijn geheugen gegrift. ,,Na een corner schoot Luis Suarez de bal in en tikte hem uit de rebound binnen. Die wedstrijd verliep goed voor ons en hopelijk kunnen we net als toen redelijk snel scoren en dan de wedstrijd uitspelen. Destijds hadden we ook wel moeilijke fases, maar scoorden we op de belangrijke momenten.”

De Jong zelf lijkt inmiddels een patent te hebben op het maken van belangrijke doelpunten, want behalve zijn aandeel in de toenmalige zege op PSV viel hij in voorgaande seizoenen ook op met onder meer twee legendarische treffers in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente en zijn scoringsdrift in de bekerfinales tegen Feyenoord. ,,Ik heb wel een paar keer de 1-0 gescoord”, merkt de voormalige jeugdspeler van de Graafschap droogjes op . ,,De 1-0 is vaak een belangrijke goal, dus hopelijk kan ik zondag weer scoren.”


Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst