Menu
De Jong Talent van de Toekomst

De Jong Talent van de Toekomst

Siem de Jong is tijdens de Vanenavond op de Toekomst uitgeroepen tot talentvolste Ajacied uit de jeugdopleiding. De speler van Ajax A1, volgend seizoen Jong Ajax, nam de bijbehorende Sjaak Swart Trofee een tikkie beduusd in ontvangst.

De Jong had eigenlijk geen moment rekening gehouden met een persoonlijke prijs. ,,Eigenlijk begon het pas te kriebelen tijdens de aankondiging, toen werd gezegd dat de winnaar uit Doetinchem kwam’’, keek De Jong terug op de uitreiking. ,,Toen wist ik genoeg. Vooraf heb ik nauwelijks aan deze prijs gedacht.’’ Lang pendelde de Ajacied per trein tussen zijn woonplaats Doetinchem en Amsterdam.
Het was dit jaar bepaald geen makkie om 'slechts' een groot talent uit de jeugdopleiding te kiezen. Afgelopen seizoen dienden zich meerdere kandidaten aan voor de Sjaak Swart Trofee, de prijs die beschikbaar wordt gesteld door Lucky Ajax. De Jong mag zich opvolger noemen van, onder meer, John Heitinga, Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro. De latere internationals werden ooit ook uitgeroepen tot grootste talent uit de jeugdopleiding. ,,Deze prijs is een prachtige verrassing’’, aldus De Jong, die zijn prijs kreeg uit handen van Mister Ajax zelf.
De 18-jarige middenvelder besefte zelf ook dat de concurrentie groot was. ,,Heel veel jongens maakten volgens mij kans op deze prijs. Neem bijvoorbeeld Mitchy (Mitchell Donald, red.), hij heeft zelfs al zijn debuut gemaakt in Ajax 1. Ook Daley Blind is dit seizoen omhoog geschoten. Zo zijn er meer heel goede Ajacieden. Voor mij is dit in elk geval een prachtige afsluiting van een mooi seizoen. Een seizoen waaraan ik begon als nummer zes, als rechtshalf. Later kwam ik centraler, op tien te staan. Ook op die plek ging het lekker. Ik heb gewoon wel een goed seizoen gespeeld. Deze trofee krijgt thuis zeker een mooi plekkie.’’

Ajax' technisch directeur Martin van Geel feliciteert Siem de Jong met zijn Sjaak Swart Trofee. Ajax' technisch directeur Martin van Geel feliciteert Siem de Jong met zijn Sjaak Swart Trofee.

De Jong werd op 28 januari 1989 geboren in het Zwitserse Aigle. Afgelopen seizoen beleefde De Jong, die tot zijn zesde in Zwitserland woonde, zijn tweede seizoen als Ajacied. Eerder speelde de middenvelder voor De Graafschap. Afgelopen vrijdag voltooide hij zijn laatste examen in 6 vwo. Als alles volgens plan begint De Jong het nieuwe schooljaar aan een studie economie.
,,Na deze prijs zullen er voor Siem nog vele volgen’’, nam Swart een voorschot op de toekomst. ,,Hij heeft geweldig gepresteerd, maar heeft daar dit seizoen ook heel veel voor moeten doen.’’ ,,De keus was dit jaar niet makkelijk’’, nam Van den Brom het woord over. ,,Kijk alleen al naar het aantal jongens dat dit jaar een contract is aangeboden. Ook Siem heeft een contract getekend. Ajax mag trots zijn op zo’n speler.’’

Ajax-trainer Dick de Groot werkte afgelopen seizoen in de A1 nauw samen met De Jong. ,,Zo'n talent zie je niet iedere dag voorbij komen'', complimenteerde de oude meester de aanstormende Belofte. Een ferme schouderklop volgde. Ajax-trainer Dick de Groot werkte afgelopen seizoen in de A1 nauw samen met De Jong. ,,Zo'n talent zie je niet iedere dag voorbij komen'', complimenteerde de oude meester de aanstormende Belofte. Een ferme schouderklop volgde.