Menu

De Jong valt geblesseerd uit bij verliezend Jong Oranje

De olympische missie van Jong Oranje is vrijwel zeker mislukt. Vrijdag verloor het elftal van coach Koevermans in Den Bosch van Tsjechië (3-0). De lange weg naar Athene 2004 is daarmee in een vroeg stadium onderbroken. Tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Nigel de Jong, die na 27 minuten met een wond aan het oog het veld verliet. Wesley Sneijder speelde de wedstrijd uit. Voor de Utrechtse Ajacied was het zijn debuut in dit team.

Eerder in de campagne ging het thuis ook al mis tegen Wit-Rusland (0-1), terwijl er bij Oostenrijk slechts een punt werd gehaald. Het enige tot nu toe. Nagenoeg zeker komt Oranje niet eens meer bij de laatste zestien van Europa, noodzakelijk om tot de play-offs voor de volgende fase door te dringen.

Een treffer van Kobylik zette de Tsjechen al na ruim een kwartier op voorsprong. Het doelpunt kwam niet geheel onverwacht. De Oost-Europeanen waren steeds een fractie sneller, waar dan ook op het veld. Inmiddels hebben ze in drie duels nog geen punt afgegeven.

Typerend was dat de schutter een meter of dertig met de bal aan de voet mocht opkomen, alvorens raak te schieten. Kennelijk had geen van Oranjes spelers in de gaten dat er ruimte lag in het centrum, wegens een blessurebehandeling van de defensieve middenvelder De Jong.

Het tekende het verschil in volwassenheid dat de Tsjechen profiteerden van het voorval en Nederland er onvoldoende op inspeelde. Oranje had aan individuele kant wellicht de aardigste talenten, als team kwam het op meerdere fronten nog te kort. Dat mocht teleurstellend worden genoemd. Met bijvoorbeeld Van Persie en Robben heeft Koevermans een paar diamantjes in huis, die echter te weinig in de goede positie kwamen of althans niet voor de beslissende acties zorgden.

Op het middenveld speelden met Sneijder en De Jong zelfs mannen met Champions League-ervaring in de benen. Tegenvaller was wel dat De Jong al binnen een half uur geblesseerd het veld verliet.

Rond dat tijdstip kreeg Nederland wel zijn eerste, en beste mogelijkheden. Beide keren was Van Persie de animator. Eerst zag de Feyenoorder een vrije trap maar net gestopt door doelman Lastuvka, waarna Schut in de rebound miste. Even later schoot Van Persie net naast, op aangeven van PSV'er Robben.

Kort na de hervatting zette Sverkos de Tsjechen op 2-0. De spits scoorde met een fraaie lob, na fout terugkoppen van Colin. Een minuutje eerder had Demouge aan de andere kant de kans op de gelijkmaker laten liggen. Het was allemaal typerend voor het verschil tussen de jongelingen uit Nederland en die uit Tsjechië. Met een prachtig schot maakte Licka er vervolgens nog 3-0 van.

Jong Oranje - Jong Tsjechië 0-3 (0-1). Scheidsrechter: Berntsen (Noo). Toeschouwers: 6500. 17. Kobylik 0-1, 49. Sverkos 0-2, 66. Licka 0-3. Gele kaart: Robben, Oost (Jong Oranje), Plasil (Tsjechië).

Jong Oranje: Coutinho; Boulahrouz, Colin, Schut en Leiwakabessy; De Jong (27. Boutahar), Van Persie en Sneijder; Oost, Demouge (72. Van der Laak) en Robben.

Jong Tsjechië: Lastuvka; Vidlicka, Schuster, Koubsky en Bures; Plasil, Kobylik, Polak, Kolar (79. Trojan); Sverkos (72. Jun) en Licka (85. Slepicka).


Bron: ANP